Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juryn toiminta ihmetyttää – finalistien joukossa on kaksi ehdotusta, jotka rikkovat kilpailun ehtoja

Kulttuuri
 
Paula Holmila

Guggenheim-kilpailijoiden joukossa on laskujeni mukaan vain alle 60 suomalaista, suuri osa opiskelijoita.

Suomalaisten joukko on hämmästyttävän pieni varsinkin, kun juuri täällä arkkitehtuurikilpailujen merkitys alan kehityksessä on yleisesti tunnustettu. Olisiko hankkeen epävarma toteutuminen karsinut osallistujia sekä Suomesta että kansainvälisestä tähtikaartista?

Tunnetuista suomalaisosallistujista mainittakoon akateemikko Juha Leiviskä, Wuxin oopperatalon suunnittelijat Pes-arkkitehdit, Porvoon taidetehtaan suunnitellut Arrak, Vuosaaren merimieskeskuksen Ark-house sekä Tallinnan Kumu-museon Pekka Vapaavuori. HS on aiemmin esitellyt mm. Olavi Koposen työryhmän ja Jyrki Tasan toimiston NRT:n ehdotukset.

Kansainvälisesti tunnettuja osallistujia näkyy listassa vain muutama, kuten työryhmä japanilaisen Arata Isozakin Kiinan toimistosta (Isozaki & HuQuian partners), brittiläinen Grimshaw Architects ja japanilainen Kengo Kuma. Naapurimaista Venäjältä on osallistujia enemmän kuin Pohjoismaista. Ruotsalainen Gert Windgårdhin toimisto lienee täällä tunnetuin.

On mahdollista, että niiden 500 joukossa, jotka eivät antaneet lupaa julkistaa nimeään, on lisää suomalaisia ja kansainvälisiä "tähtitoimistoja".

Suomalaisten vähäisen osanoton lisäksi hämmentää, ettei yllämainituista kovatasoisista toimistoista yksikään yltänyt kunniamainintaan saakka.

Ainoat palkitut suomalaiset nimet, Kivi Sotamaa ja Antti Ahlava, saivat kunniamaininnan suomalais-sveitsiläisestä yhteisehdotuksesta Kissing Helsinki. Se on ennalta toivottua huomioarkkitehtuuria, Zaha Hadid -henkinen puinen avaruusalus, lennokasta tietokonemallinnusta. Zaha Hadidin betoni ja teräs sopivat tähän muotokieleen paremmin kuin puu.

Tekijöiden mukaan Kissing Helsinki -ehdotus perustuu ajatukselle taidemuseosta foorumina, jossa yleisöstä ja kaupungista tulee aktiivisia taiteen tekijöitä ja tuottajia.

Juryn toimintaa voi muutenkin ihmetellä. Kilpailuohjelmassa on selvästi sanottu, ettei museo saa ylittää Tähtitorninmäen korkeutta. Silti finalistien joukkoon on otettu kaksi ehdotusta, jotka rikkovat tätä selvästi ilmaistua ehtoa.

Helsinki Fiven lisäksi toinen ylikorkea, Majakaksi kutsuttu ehdotus, on mennyt alkukilpailusta huomattavasti eteenpäin ja on sinänsä hillitty, korkeatasoinen ja kiehtova.

Se koostuu yhdeksästä erillisestä paviljongista ja 45 metrin korkuisesta torniosasta. Julkisivut olisivat poltettua puuta.

Jos torni laskettaisiin sallitun 30 metrin korkeuteen, kavennettaisiin ja paviljonkien mittasuhteet suhteutettaisiin tähän, museosta voisi tulla kaunis ja toimiva.

Puun käyttöä voi tässäkin ehdotuksessa pitää väkinäisenä.

Paula Holmila
hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on arkkitehtuurikriitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat