Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guggenheim-kilpailun voittaa todennäköisesti joko Pöytäliina tai Majakka

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Tuhkaa vai timanttia? Näin Guggenheim-näyttelyn kävijät arvioivat finalisteja
Tuhkaa vai timanttia? Näin Guggenheim-näyttelyn kävijät arvioivat finalisteja
Kävimme Taidehallilla kyselemässä ihmisten mielipiteitä Guggenheimin arkkitehtuurikilpailun finalisteista. Kysyimme myös haluavatko näyttelyvieraat Guggenheimin Suomeen vai eivät. Toimittaja Juho Nissinen, Kuvaaja Esa Syväkuru. Editointi: Janne Järvinen.
Arvio: arkkitehtuuri
Guggenheim Helsinki Now. Taidehalli, Nervanderinkatu 3. Päättyy 16. toukokuuta.

Helsingin taidehallissa vielä runsaan viikon esillä oleva Guggenheim Helsinki Now -näyttely esittelee kuuden finalistin lopulliset ehdotukset sekä kaksitoista kunniamaininnan saanutta. Finaalitöiden tekijöitä ei vielä kerrota, mutta kunniamaininnan saaneiden nimet ovat jo esillä. Lisäksi kerrotaan 1 200 osallistujan nimet.

Näyttely on hyvin rakennettu ja informatiivinen. Kilpailun tason arvioimiseksi olisi laajempikin näyttely ollut paikallaan.

Taidehallin suppean otoksen perusteella näyttää, ettei kilpailu aivan täyttänyt odotuksia. Voi myös kysyä, oliko puun hehkuttaminen oikea ratkaisu kivikaupunkiin vai johtiko tämä kilpailijoita osittain jopa harhateille.

Melkein kaikissa tekijöiden selostuksissa korostetaan museota tapahtumapaikkana. Sen sijaan näyttelytilojen suhteen ei löydy kovin monta ideaa. Museoissa taide ja näyttelyt ovat kuitenkin pääasia.

Katedraaliksi kutsutussa viiden puisen tornin ehdotuksessa nimeltä Helsinki Five on mahdollisuus vaihdella näyttelytilojen korkeutta. Vaikea kuvitella, että yleisö olisi kovin innostunutta ravaamaan monessa kerroksessa. Näyttelyjen rakentaminen torneihin tuntuu vaikealta.

Siirreltävät lattiat on sinänsä mielenkiintoinen, joskin taatusti kallis idea, mutta sen lisäarvo juuri taidemuseossa ei välttämättä ole suuri.

Helsinki Fiven suurin ongelma on korkeus, lähes 50 metriä. Se ylittäisi reippaasti Tähtitorninmäen 30 metrin korkeuden ja syrjäyttäisi Tuomiokirkon ydinkeskustan näyttävimpänä monumenttina. Lähiympäristön matalat korttelit jäisivät varjoon.

Onko niin, etteivät juryn ulkomaiset jäsenet ole olleet selvillä, miten tärkeä empire-kaupungin dominanssi Helsingin ydinkeskustassa on suomalaisille? Mikäli kilpailun voittajaksi valittaisiin jompikumpi ylikorkeista ehdotuksista, museohanke todennäköisesti kaatuisi.

Suuri yleisön suosikki, Pöytäliinaksi kutsuttu talo talossa -ratkaisu on sopusuhtainen ja kaunis. Lasivaippa lienee teknisesti vaativa ja voi olla kustannusongelma. Lasiseinien takaisilta kulkureiteiltä näkisi sekä ulos merelle että suurten ikkunoiden kautta sisälle näyttelytiloihin.

Toivomus puun käytöstä on toteutettu rakennuksen sisällä, esimerkiksi puulattioissa ja portaikoissa. Ehdotus on tasapainoinen sekä sisältä että suhteessa ympäristöönsä.

Näyttelyn esillepano panee veikkaamaan, että joko Majakka tai Pöytäliina voittaa kilpailun.

Makasiiniksi kutsuttu Two in one Museums -ehdotus säilyttäisi paikalla olevan satamarakennuksen osaksi uutta museota. Tekijät kuvailevat kauniisti haluavansa säilyttää osan kaupunkilaisten kollektiivista muistia.

Satamarakennus on tosin niin vaatimaton, että sitä tuskin kukaan jäisi kaipaamaan. Tällainen malli on mm. sveitsiläisen Herzog-deMeuronin toimiston Elbfilharmonien konserttitalossa Hampurissa.

Ehdotuksesta 47 Rooms nähtiin alkukilpailun jälkeen vain ideatasoista, upeaa grafiikkaa, muttei rakennuksen kokonaishahmoa. Nyt siitä on tullut harjakattoisia, kasvihuoneita muistuttava lasikokonaisuus.

Näyttelyt olisivat 47 eri tilassa eri lämpötiloineen ja ilmasto-olosuhteineen, joihin kuulemma sauna on antanut innoitusta.

Ehkä alkukilpailun lennokas grafiikka antoi toiveen paremmasta, mutta tämän ehdotuksen ei olisi pitänyt päästä finaaliin. Myös Laivaksi kutsuttu ehdotus jättää täysin kylmäksi.

Kunniamaininnan saaneista olisi finaaliin voitu hyvin ottaa mukaan muutama, esimerkiksi espanjalaisen Viar Estudion kaunis punainen laatikko.

Kilpailun järjestäjien julkaisema Stage-galleria, jossa esitettiin pari kuvaa kaikista 1 715 ehdotuksesta, oli hyvä pyrkimys avoimuuden suuntaan.

Jälkiviisaasti voi todeta, että ehkä samalla vaivalla olisi voitu julkaista muutaman kuvan sijaan kaikki alkukilpailussa vaaditut vähät kuvat ja editoida kilpailijoiden omat tekstit informatiivisemmiksi.

Toivottu julkinen keskustelu kilpailusta olisi ehkä syntynyt, jos finaalin alkaessa olisi heti avattu laajempi näyttely.

Arkkitehtuurikilpailu on muutakin kuin voittajat: se on valtava kollektiivinen tutkimustyö. Kun Keskustakirjastokilpailun ensimmäinen vaihe päättyi, kaikki ehdotukset pantiin heti näytteille, ja syntyi vilkas keskustelu.

Myös juryn pöytäkirja julkaistiin skandinaaviseen kilpailukäytäntöön kuuluvan ehdottoman avoimuuden vuoksi.

Pöytäliinaksi kutsutun suositun ehdotuksen ratkaisu on sopusuhtainen ja kaunis.
Pöytäliinaksi kutsutun suositun ehdotuksen ratkaisu on sopusuhtainen ja kaunis.

Majakka on toinen voittajasuosikeista. Sen tornit ovat kuitenkin sallittua korkeammat.
Majakka on toinen voittajasuosikeista. Sen tornit ovat kuitenkin sallittua korkeammat.

Korkea Katedraali tunnetaan myös nimellä Helsinki five.
Korkea Katedraali tunnetaan myös nimellä Helsinki five.

Taidehallin näyttely päättyy 16. toukokuuta.
Taidehallin näyttely päättyy 16. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat