Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kent Nagano hakee sointiin syvyyttä

Huippukapellimestari esittää RSO:n kanssa Kaija Saariahon tuoreen urkukonserton

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Kapellimestari Kent Nagano (oik.) ja urkusolisti Jan Lehtola (vas.) harjoittelivat RSO:n kanssa.
Kapellimestari Kent Nagano (oik.) ja urkusolisti Jan Lehtola (vas.) harjoittelivat RSO:n kanssa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Kummallakin aiemmalla vierailullaan kapellimestari Kent Nagano on puunannut harjoituksissa Radion sinfoniaorkesterin sointia yksityiskohtaisin ja samalla kaunopuheisin ohjein, ja niin käy nytkin.

Orkesterin nuottitelineillä on Anton Brucknerin neljäs sinfonia. Nagano käyttää pitkän aikaa alkutahtien parissa. Niissä jousisto luo sointutaustan käyrätorven teemalle.

Kuka?

Kent Nagano

 Vuonna 1951 syntynyt yhdysvaltalainen kapellimestari, joka on aiemmin toiminut mm. Deutsches Symphonie-Orchesterin, Baijerin valtionoopperan ja Lyonin oopperan ylikapellimestarina.

 Tällä hetkellä Nagano on Montrealin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari sekä Göteborgin sinfoniaorkesterin vieraileva kapellimestari. Hän aloittaa syksyllä Hampurin valtionoopperan musiikillisena johtajana.

"Katselin eilen merta Helsingin edustalla", Nagano kertoo orkesterille. "Veden väri on aivan erilainen kuin missään muualla: mustan ja sinisen välillä, ja aaltojen väreilyssä näkyy ainakin viisi eri sävyä. Yritetään saada tähän samanlainen kirjo. Ei liian läpikuultavasti!"

RSO toteuttaa toiveen välittömästi, ja jousiston tremolot alkavat väreillä tummin sävyin.

Nagano johti Radion sinfoniaorkesteria ensimmäisen kerran vuonna 2000 ja seuraavan kerran 2013. Kumpikin konsertti sai haltioituneen vastaanoton.

"Tämä on hyvin kultivoitunut virtuoosiorkesteri", Nagano kehuu harjoitusten jälkeen. "Ei tällainen harjoittaminen toimisi, jos ei voisi luottaa siihen, että orkesteri osaa asiansa. Jos pyytää hyviä muusikoita käyttämään mielikuvitustaan, musiikkiin voi saada lähes äärettömän määrän ulottuvuuksia."

Niin tärkeätä kuin sointiväri Naganolle onkin, konsertin toisessa teoksessa siitä joudutaan ehkä hieman tinkimään. Teos on Kaija Saariahon Maan varjot uruille ja orkesterille – ja se soitetaan Musiikkitalossa, jossa ei urkuja ainakaan vielä ole. Solisti Jan Lehtola soittaa urkuosuudet digitaaliuruilla.

Sähkösoittimen käyttö ei kuitenkaan huoleta Naganoa, joka on joutunut käyttämään sähköurkuja usein urallaan. "Eivät sähköurut tule koskaan kuulostamaan täysin samalta kuin oikeat urut, mutta huippuluokan digitaaliurut ovat nykyisin huomattavasti parempia kuin joskus 20 vuotta sitten."

Kaija Saariaho itse kertoo Helsingin Sanomille, että hänellä on ollut suuria epäilyksiä digitaaliurkuja kohtaan. Mutta tässä tapauksessa digitaaliurut ovat ainoa vaihtoehto, sillä Jan Lehtolan mukaan Saariaho on käyttänyt teoksessaan laajaa koskettimistoa, joka on Amerikassa yleinen mutta Suomessa harvinainen. Suomessa on tällä hetkellä vain kahdet urut, Turun Mikaelinkirkossa ja Lahden Sibeliustalossa, joilla Saariahon konserton ylipäätään voisi soittaa.

"Musiikkitaloon pitäisi saada kunnolliset konserttiurut, siellähän on paikkakin niille!" Saariaho sanoo.

Nagano johti Maan varjojen kantaesityksen noin vuosi sitten Kanadassa. Hän on Montrealin sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja, ja orkesteri konsertoi syksyllä 2011 avatussa uudessa konserttitalossa Maison Symphonique de Montréalissa.

"Kun taloa rakennettiin, rahat loppuivat tietenkin juuri silloin, kun piti hankkia urut. Mutta olin sinnikäs ja vaadin että konserttisaliin pitää saada urut. Se kesti kolme vuotta, mutta en antanut periksi – en itseni, vaan tulevien sukupolvien takia. Nykyisin ihmiset eivät kuule urkuja läheskään niin usein kuin ennen, kun kaikki kävivät kirkossa joka sunnuntai."

Maan varjot kantaesitettiin Montrealin uusien urkujen vihkiäiskonsertissa.

"Halusin tilata teoksen suurelta säveltäjältä, joten otin yhteyttä Kaijaan. Maan varjot on hyvin tehokkaasti kirjoitettu, ehkä siksi että Kaijalla itsellään on urkuritausta – mutta en tiennyt siitä tilausta tehdessäni."

 

Kent Nagano, Jan Lehtola ja RSO tänään Musiikkitalossa kello 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat