Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitös: Pirkko Saisio teki salanimiromaaneilla tietoista kirjallisuuspolitiikkaa

Kulttuuri
 
Matti Tapola
Pirkko Saisio 1987, esikois-Larssonin jälkeen.
Pirkko Saisio 1987, esikois-Larssonin jälkeen. Kuva: Matti Tapola

Turun yliopistossa järjestettiin keväällä 1985 seminaari, jossa pohdittiin naisten tekemän kirjallisuuden asemaa Suomessa sekä uuden, jännittävän naisnäkökulman saapumista kirjallisuudentutkimukseen.

Yksi alustajista oli Pirkko Saisio. Hän otti esiin monta seikkaa uraltaan, jota oli silloin kestänyt jo vuosikymmenen.

Neljä kysymystä Pirkko Saisiolle

Miltä tuntuu olla tutkimuksen kohde?

1. Tuotannostasi on tehty väitöskirjoja ja muitakin tutkimuksia. Miltä se tuntuu?
Jotkut ovat herättäneet ristiriitaisia tunteita ja toisista en ole ymmärtänyt mitään. Katri Kivilaakso haastatteli minua laajasti ja ehkä pettyikin, kun en aina osannut selittää käyttämiäni kielikuvia tai aiheita.

Tunnistan itseni sekä hänen että Päivi Koiviston väitöskirjasta. Onhan tutkimuksen kohteena oleminen todella imartelevaa.

2. Olivatko salanimet Jukka Larsson ja Eva Wein kirjallisuuspoliittinen projekti?
Kyllä, ainakin puoliksi. Toinen puoli liittyi näyttelijäntyöhön, haluun eläytyä toisen ihmisen psyykeen.

3. Mitä se opetti?
Ainakin sen, miten kriitikot uskovat kirjojen takakansiteksteihin. Jukka Larssonin sanottiin työskennelleen vankilapsykologina, ja häntä pidettiin asiantuntijana. Kun Pirkko Saisio kirjoitti samaan aikaan vankilaan sijoittuvan näytelmän Hissi, sitä kritisoitiin asiantuntemuksen puutteesta.

Lisäksi opin, että jos kirjailija ei esiinny julkisuudessa, kirjojen myynti jää olemattomaksi.

4. Miten kulttuuri on 1980-luvun jälkeen muuttunut?
Kirjailijana toimivan naisen arvostus on noussut, vaikka edelleen on mieskriitikoita ja esseistejä, joille naisten tuotantoa ei ole olemassa.

Myös seksuaalivähemmistöjen asema on muuttunut totaalisesti. Nuoremmat polvet vaativat edelleen asioita, puhuvat avoimemmin ja epäkorrektimmin, niin kuin pitääkin. Siihen on kuitenkin tarvittu edellisten polvien pitkä lumiauraus.

Nuoreen naiskirjailijaan kiinnitetään Suomessa miehiä enemmänkin huomiota, Saisio väitti, mutta toisaalta odotukset ovat alempana. On ikään kuin kirjailijoita ja naiskirjailijoita:

"Kyllä multakin on monta vuotta mennyt aikaa huomata, että se [kirjallinen ilmapiiri] on hirveen maskuliininen ja semmonen niinku machomainen", hän sanoo seminaarista tehdyllä äänitteellä.

Ja jos naisten tekstit jäivät 1980-luvun ilmapiirissä sivuun, naistenväliset suhteet vaiettiin kokonaan. Siitäkin Saisio puhui Turun seminaarissa.

Hän oli edellisvuonna 1984 julkaissut Kainin tyttären, maamme ensimmäisen suomenkielisen, avoimesti lesbosuhdetta kuvaavan romaanin. Se teki hänestä – kiitetystä työläiskuvaajasta – nimenomaan naiskirjailijan.

Ei kuitenkaan lesbokirjailijaa, sillä homoseksuaalisuuden kuvaamisesta taiteessa ei täällä ylipäätään puhuttu.

Tämä ristiriita, seksuaalivähemmistöjen näkymättömyys, oli yksi alkusysäys sille, että Saisio kehitti pseudonyymit Jukka Larsson ja Eva Wein, joiden nimissä hän julkaisi 1986–92 kokonaista viisi romaania.

Näin uskoo kirjallisuudentutkija Katri Kivilaakso (s. 1977), joka tänään perjantaina puolustaa Helsingin yliopistossa väitöstutkimustaan Kainin tyttärestä ja Larssonin ja Weinin tuotannosta. Sen nimi on kuvaava: Kirjailijasta mieskirjailijaksi, naiskirjailijaksi ja takaisin.

Pirjo Honkasalo
Jukka Larssonia haastateltiin Helsingin Sanomiin 1987. Hahmo oli maskeerattu Pirkko Saisio.
Jukka Larssonia haastateltiin Helsingin Sanomiin 1987. Hahmo oli maskeerattu Pirkko Saisio.

Tutkimuksessa tarkastellaan sitä, miten eri tavoin Saision ja salanimien teokset käsittelevät sukupuolia ja niiden eroja, oli näkökulma sitten tekijässä, kerronnassa tai taustateksteissä.

Kivilaaksosta on selvää, että Larsson ja Wein olivat tietoinen kirjallinen ja sukupuolipoliittinen projekti. Vaikka heidän romaaninsa ovat Saision kirjoittamia, niissä on paljon kerronnallisia eroja, ja myös vastaanotto oli erilainen.

"Salanimien läpi Saisio pyrki tutkimaan sitä, miten sukupuoleen liittyvät myytit meitä ohjaavat", Kivilaakso selvittää.

Projekti tuotti kirjailijalle kuitenkin yllätyksiä, niin erilaisia kirjoja syntyi. "Kiusaaja ei ole Saisiota", hän totesi Larssonista, ja Weinin "anarkistinen ja lakoninen" tekstikin oli hänelle "tuntematonta".

Toisaalta Saisio onkin ollut urallaan aika kameleontti. Hän aloitti työläiskirjailijana 1975, mutta erkani siitä 80-luvun alussa Betoniyöllä.

"Kainin tyttären avoin lesbotematiikka jäi aikanaan vielä vastaanotossa näkymättömäksi, ja Saisio siirtyi salanimiin", Kivilaakso sanoo. "Vasta niiden jälkeen, 1990-luvun lopulla, aika oli kypsä homoseksuaalisuuden kuvaamiselle."

Omaelämäkerrallisen trilogian –Pienin yhteinen jaettava, Vastavalo ja Punainen erokirja – viimeisestä osasta Saisio sai 2003 Finlandia-palkinnonkin.

Silti jo Larssonin ja Weinin kirjat olivat Kivilaakson mukaan "lesbokirjallisuutta" – vaikkeivät käsittele homoseksuaalista identiteettiä.

"Sen sijaan ne käsittelevät sukupuolten välisiä suhteita, stereotypioita ja valta-asetelmia", hän sanoo. "Ne kertovat myös homoseksuaalisuudesta aikana, jolloin se ei ollut samalla tavalla sallittua tai mahdollista kuin nykyään, ja kulttuuristamme, joka sukupuolittaa kaiken."

Jukka Larsson oli mukamas Ruotsissa asuva teologi. Hän kirjoitti biseksuaalista väkivaltarikollisesta ja vankilaelämästä, Jeesuksesta ja Juudaksesta, isän ja pojan suhteesta. Eva Wein taas oli "nuori naiskirjailija", jolla oli juutalaiset sukujuuret ja eurooppalainen, kuljeskeleva elämäntyyli.

Kumpikin käsitteli jatkuvasti maskuliinisuutta ja feminiinisyyttä, paljolti Raamatun ja psykoanalyysin näkökulmasta.

Tämän isompia aiheita ei voi Kivilaaksosta olla: "Sukupuoli määrittelee edelleen ihmisen olemista kulttuurin kaikilla tasoilla, ja olemme sokeita sille, että sukupuoleen perustuvat käsityksemme ovat lopulta vain oletuksia ja uskomuksia."

Salanimet kirjoittivat aivan eri tyyleillä, mutta kummankin teksteistä kävi hyvin esille, että niin Raamatussa kuin Sigmund Freudillakin on kyse pääasiassa miesten tarinoista ja teorioista. Tämän näkyväksi tekeminen oli yksi Saision projektin tuloksista, Kivilaakson tutkimus todentaa.

Toinen oli se, että kun uskonnosta kirjoitti miesteologi Larsson, se huomioitiin kritiikissä eri tavalla kuin samat aiheet Weinilla.

"Näin on Suomessa ollut aina", Kivilaakso sanoo. "Raamattu on katsottu miesten aiheeksi, eikä tapaa, jolla naiskirjailijat sitä käsittelevät, ole meillä juuri tutkittu."

Naiskirjailija Weinin asenne raamatullisiin myytteihin ja kertomuksiin onkin ironinen, Larsson taas näyttää ammentavan Raamatusta vakavasti.

Ennen kaikkea Saisio kuitenkin valmisti tietä sukupuolen pohtimiselle kirjallisuudessa yleisemminkin. Innostuihan Olli Jalonenkin 1990-luvun alussa kirjoittamaan proosaa salanimillä Hanneliina Seret ja Sari-Helena Tenni, kiinnostuneena tekstien ja niiden vastaanoton erilaisuudesta.

"Sen jälkeen myös homoseksuaalisuudesta kertovaa kirjallisuuttakin alkoi ilmestyä, ja nythän se on osa valtavirtaa", Kivilaakso arvioi.

"Juuri nyt on kiinnostavaa, miten homoseksuaalisia henkilöitä kirjoitetaan menneeseen sijoittuviin teksteihin. On kuin vähemmistölle kirjoitettaisiin historiaa jälkeenpäin." 

 

Filosofian maisteri Katri Kivilaakso väittelee klo 12 Helsingin yliopiston päärakennuksen salissa 5 (Fabianinkatu 33, 3. kerros). Vastaväittäjänä on professori Sanna Karkulehto Jyväskylän yliopistosta. Väitöskirja on luettavissa E-thesis-palvelussa.

Mika Ranta HS
Pirkko Saisiosta tänään väittelevä Katri Kivilaakso työskentelee tutkijana SKS:n kirjallisuusarkistossa.
Pirkko Saisiosta tänään väittelevä Katri Kivilaakso työskentelee tutkijana SKS:n kirjallisuusarkistossa.

Eva Weiniksi naamioitiin Pirjo Honkasalo.
Eva Weiniksi naamioitiin Pirjo Honkasalo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat