Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tolstoin, Tšehovin ja Buninin perillinen

Kulttuuri
 

Harvakseltaan julkaiseva Mihail Šiškin (s. 1961) kuuluu kiistatta Venäjän nykykirjallisuuden kapeaan kärkeen. Hänet tunnetaan hyvin sekä Venäjällä että maan rajojen ulkopuolella. Moskovassa syntyneen kirjailijan suhde Venäjään on ongelmallinen. Kirjallisen uransa hän aloitti suhteellisen myöhään – vuonna 1993 – kirjallisessa aikakauslehdessä Znamyassa. Alle kaksi vuotta myöhemmin hän muutti Moskovasta Zürichiin Sveitsiin. Hän halusi paeta Venäjän poliittista ja henkistä ilmapiiriä.

Myös henkilökohtaiset syyt painoivat. Hän meni naimisiin sveitsiläisen slavistin ja kääntäjän Franziska Stöcklinin kanssa Moskovassa 1994.

Englantia ja saksaa Moskovassa opiskellut kirjailija on saanut Venäjän Booker-palkinnon romaanista Wsjatije Ismaila (Ismailin valtaus) vuonna 2000. Romaania ei ole suomennettu.

Edelleen venäjäksi kirjoittavaa Šiškinia pidetään äärimmäisen taitavana kielenkäyttäjänä, joka haluaa uppoutua päähenkilöidensä sisäiseen todellisuuteen. Kirjallisessa mielessä hän on Leo Tolstoin, Anton Tšehovin ja Ivan Buninin perillinen.

Hän on sanonut, että Bunin on opettanut häntä välttämään kompromisseja, Tšehov luottamaan humanismiin ja Tolstoi sen, että naiiviutta ei tarvitse kavahtaa. Toukokuun puolivälissä Helsingissä kirjalliseen tapahtumaan osallistuvalta Mihail Šiškinilta on suomennettu romaanit Sinun kirjeesi (2012) ja Neidonhius (2015).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat