Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lisää lukemista

Kulttuuri
 
Juho Nissinen

Nuoret eivät lue enää yhtä paljon kuin ennen. Silti kirjallisuuden asemaa lukiokoulutuksessa pitäisi mielestäni kasvattaa. Myös peruskouluissa pitää tehdä muutoksia, jotta nuoret saataisiin lukemaan. Pitäisi keskittyä innostamaan oppilaita lukemaan antamalla heille enemmän vapautta kirjojen valinnassa. Toki klassikoitakin pitää luetuttaa, sillä ilman ulkopuolista pakotetta harva nuori tarttuu vaikkapa Nummisuutareihin.

Ikävä kyllä opetushallitus ei näytä jakavan mielipidettäni. HS:n (6. 5.) uutisen mukaan lukion saattaa päästä tulevaisuudessa läpi lukematta yhtäkään kaunokirjallista teosta. Se olisi sääli, jos ei muuta niin yleissivistyksen takia.

Yksi luetuin klassikko lukioissa on Tuntematon sotilas. Itse luin sen osana viidettä äidinkielen kurssia ja pakko myöntää, että yllätyin hieman, kuinka hyvä kirja se on.

Jos saisin esittää yhden parannuksen lukion äidinkieleen ja kirjallisuuteen, se olisi lukemisen lisääminen. En tarkoita vain klassikoita, haluaisin myös erilaisia tyylilajeja lisää. Kun opiskelijoita laitettaisiin lukemaan monipuolisesti, he saattaisivat viimein löytää oikean lukutekniikan ja itseään kiehtovan tyylilajin.

 

Kirjoittaja on Orimattilan Erkko-lukion toisen vuosikurssin opiskelija, joka tutustui työelämään viikon ajan HS:n kulttuuritoimituksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat