Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Spagetti ottaa miehestä mittaa

Kulttuuri
 
Studi Cinematografici Dino De Laurentiis
Totò ahmii spagettia Mario Mattolin komediassa Miseria e nobilità.
Totò ahmii spagettia Mario Mattolin komediassa Miseria e nobilità. Kuva: Studi Cinematografici Dino De Laurentiis

Anteeksi arvon herra, taskuissanne on spagettia. Lause tuli mieleen, kun luin Pozzuolin kirkkaana loistavan tähden Sophia Lorenin juuri suomeksikin saatua omaelämäkertaa Eilen, tänään, huomenna. Selitys lienee paikallaan.

Syksyllä 1953 mittavaa elokuvauraansa aloitteleva Sophia Loren purkitti kahta elokuvaa, joissa molemmissa näytteli italialaisten yhä edelleen rakastama suuri koomikko Totò. Toinen niistä oli Alessandro Blassettin ohjaama episodielokuva Tempi nostri (Meidän aikamme) ja toinen Mario Mattolin ohjaama komedia Miseria e nobilità (Kurjuus ja aateli), jotka molemmat tulivat Italiassa teatterilevitykseen vuonna 1954. Juuri Eduardo Scarpettan napoliksi kirjoittamaan näytelmään perustuvassa Miseria e nobilità -elokuvassa on kuuluisaksi noussut spagettikohtaus. Siitä sukeutuu pohjattoman mässäilyn maallinen korkeaveisu – kiitos Totòn.

Elokuvassa Totò näyttelee köyhää kirjuria Felice Sciosciammoccaa, joka yrittää auttaa kulmakunnan sorrettua luku- ja kirjoitustaidotonta napolilaiskurjalistoa.

Sophia Lorenin roolihahmo on hemaiseva tanssijatar Gemma, jota rikas kreivi Luigino liehittelee, mutta ei voi esitellä omille vanhemmilleen omaa epäsäätyistä rakastaan, vaan palkkaa Felice Sciosciammoccan esittämään setäänsä prinssi Casadoresia ja tämän ystävän Don Pasqualen taas isäänsä, jotta Gemma luulisi tapaavansa kreivin siniveriset vanhemmat.

Yksinkertaistaen käsissä on matka rääsyistä rikkauteen.

Kuuluisa spagettikohtaus on luonnollisesti kuvaus nälästä – ja naurusta, jolla kestää kurniva vatsa. Kun kansankuppilan pöytään tuodaan höyryäviä spagettiannoksia, Totò pääsee vauhtiin ja alkaa ahtaa itseensä pastaa commedia dell'arten hengessä.

Myöhemmin Dario Fo vei totisen leikin vielä pidemmälle. La fame dello Zannissa nälkää näkevä maalaismies syö lopulta omat sisuskalunsa.

ElokuvassaMiseria e nobilità Totò saa kuitenkin nauttia spagettia mielin määrin ja syödä sitä milloin mitenkin päin ja isoin haukkauksin, ikään kuin voisi kertasyömällä karkottaa näläntunteen loppuelämäkseen.

Siksi hän nousee lopulta pöydälle seisomaan ja alkaa tunkea spagettia taskuihinsa, jotta jotakin jäisi pahan päivän varalle. Siihen verrattuna Charlie Chaplin syö kengänpohjaa Kultakuumeessa kuin aterioisi Ritzissä.

Sophia Loren paljastaa omaelämäkerrassaan, että Totò improvisoi valtaosan tästä kuuluisasta spagettikohtauksesta.

Elokuvaan lopputeksteissä Totò esiintyy luonnollisesti vain taiteilijanimellään. Siviilinimi olisi vienyt rivin jos toisenkin. Aatelismiehen oikea nimi on ruhtinas Antonio Griffo Focas Flavio Angelo Ducas Comneno Porfirogenito Gagliardi De Curtis di Bisanzio.

Sen verran pitkä nimi, että jo nimen lukiessa iskee nälkä.

Jukka Petäjä HS
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat