Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittikriitikot arvioivat nuivasti Linnan Tuntemattoman sotilaan

Sofi Oksanen peittoaa kriitikoiden mukaan Linnan "kliseisen proosan"

Kulttuuri
 

Brittilehti The Independent julkaisi torstaina arvion kahdesta suomalaisromaanin tuoreesta käännöksestä.

Rosie Goldsmith arvioi Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -romaanin (When the Doves Disappeared) ja Max Liu Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan (Unknown Soldiers), jonka Liesl Yamaguchi on kääntänyt uudelleen.

Artikkeliin liittyvät

Toinen maailmansota yhdistää molempia teoksia, vaikka Oksasen Viro-kuvaus jatkaakin siitä 1960-luvulle asti. Arvioiden perusteella se myös koskettaa nykylukijaa enemmän kuin Linnan 1950-luvun sotaromaani.

Varsin kielteisessä arviossaan Max Liu vertaa Linnaa venäläisiin kertojiin: pituutensa puolesta Leo Tolstoihin ja henkilötematiikan kannalta Dostojevskiin, jota hän kertoo Linnan myös ihailleen. "Ja niin kuin sodassakin, venäläiset pärjäävät paremmin", hän sivaltaa.

Kriitikolla on hankaluuksia esimerkiksi Linnan laajan henkilögallerian hallitsemisessa. "Kuka on Haitenan?" hän kysyy. "Kuka on vastuussa, rauhallinen Koskela vai karkea Lehto?"

Vielä kriittisempi hän on Linnan kielen suhteen: se on liian kuvailevaa ja täynnä kliseitä.

"Liesl Yamaguchin ratkaisu laittaa sotilaat puhumaan amerikkalaista slangia on virhe", Liu kirjoittaa.

"On bisarria ajatella, että 1940-luvun suomalaiset sanoisivat atta boy tai goddamn giraffe."

Hän kuitenkin myöntää, että kääntäjän työ on ollut suuri ja hankala. Liu kiittelee romaanin keskiosan taistelukuvauksia ja tapaa, jolla Linna tarkastelee nationalismia, mutta päätyy pitämään "suomalaista klassikkoa" tylsänä.

"Siinä missä Dostojevskin, Melvillen ja Karl Ove Knausgårdin [tekstissä] yksityiskohdista kasvaa voimaa, Linnan romaani heikentyy edetessään."

Rosie Goldsmith aloittaa Oksas-arvionsa samassa lehdessä selostamalla Kun kyyhkyset katosivat -romaanin juonta ja henkilöitä.

Hänestä Oksanen onnistuu niin hyvin pitkälti sen takia, että on myös näytelmäkirjailija: aikatasot ja näkökulmat pysyvät tiukasti hallinnassa. "Oksanen on kaikilla tavoin vakava kirjailija", hän kiittää.

Aistillisessa tekstissä on "joka sana paikallaan, vaikka proosa on paikoitellen yhtä teatraalista kuin [kirjailijan] julkinen hahmo", Goldsmith kertoo ja kuvailee myös Oksasen habitusta: "Hän käyttää pitkiä, tummia leninkejä, ja hiukset ovat mustilla, sinisillä ja purppuraisilla rastaleteillä."

Kiinnostavaa kriitikosta on myös se, miten paljon Oksanen kirjoittaa romaanissaan kirjoittamisesta.

Yhden päähenkilön, Rolandin, muistiinpanoista ja teksteistä tulee osa romaania, ja toinen, Edgar, "kirjoittaa virallista historiaa uudelleen".

Vaikka teos vaikuttaa ensin kaoottiselta, siitä kehittyy Goldsmithin mukaan "monikerroksinen romaani, jossa kaikki on punnittua".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat