Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pimeät voimat valloillaan

Yhteiskunnallinen paranoia leviää nyt amerikkalaisissa tv-sarjoissa, kirjoittaa Pertti Avola

Kulttuuri
 
NBC Universal Media
James Spader esittää superrikollinen Raymond "Red" Reddingtonia Blacklist-televisiosarjassa.
James Spader esittää superrikollinen Raymond "Red" Reddingtonia Blacklist-televisiosarjassa. Kuva: NBC Universal Media

Yhteiskunnallinen paranoia, vainoharhaisuus, ei ole uusi teema amerikkalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Jo 1950-luvulla se ilmeni kommunisminvastaisissa elokuvissa sekä scifi-filmeissä, joissa tematiikka näkyi enemmän tai vähemmän peiteltynä.

Uudelleen yhteiskunnallinen paranoia nousi elokuvien teemaksi 1970-luvulla, Watergate-skandaalin jälkimainingeissa. Watergate-jupakka nosti kansalliseen, ja kansainväliseen, tietoisuuteen korkean tason poliittisen kähminnän ja yritykset peitellä sitä.

Päättäjistä tuli epäluotettavia, jopa rikollisia oman edun tavoittelijoita, enemmän yhteiskunnan uhka kuin sen puolustuskoneisto.

Yhteiskunnallinen paranoia heijastui 1970-luvulla muun muassa sellaisissa amerikkalaisissa elokuvissa kuin Alan J. Pakulan Ansa – Parallax View (1974) ja Presidentin miehet (1976), joka kuvasi suoraan Watergate-skandaalin paljastumista, Francis Ford Coppolan Keskustelu (1974), Sydney Pollackin Korppikotkan kolme päivää (1975), Roman Polanskin Chinatown (1974) ja Stanley Kramerin Viikatemiehet (1977).

NBC Universal Media
Maggie Q (alh.) on Nikita-sarjan nimihenkilö.
Maggie Q (alh.) on Nikita-sarjan nimihenkilö.

1970-luvun jälkeen teema painui hieman taka-alalle amerikkalaisessa elokuvassa, mutta nousi uudestaan esiin 1990-luvulla muun muassa tv-sarjassa Salaiset kansiot, jonka keskeisenä aiheena oli Yhdysvaltojen hallinnon salattu yhteistyö avaruusolentojen kanssa ja sen peittely-yritykset.

Nyttemmin yhteiskunnallinen paranoia tuntuu muuttuneen amerikkalaisten tv-sarjojen kestoaiheeksi. Meilläkin on viime aikoina pyörinyt kolme pitkäikäistä tv-sarjaa, joissa se on keskeinen teema.

Näissä sarjoissa yhteiskunnallinen paranoia on muuttunut laajemmaksi kokonaisuudeksi, joka ei enää lähde yksittäisestä Watergate-tyyppisestä tapauksesta, vaan kattaa koko hallinnon ja ulottaa lonkeronsa myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle.

Sarjoista heikoin on Subin meillä esittämä, äskettäin päättynyt Nikita (2010–13). Luc Bessonin tunnetusta elokuvasta aiheensa ottanut Nikita sai neljä tuotantokautta, ja sen onnistui niiden puitteissa kertoa jokseenkin fantastinen paranoia-tarina.

Nikita ( Maggie Q ) on nuorisorikollinen ja murhaaja, joka muka teloitetaan. Tosiasiassa hänet värvätään salaiseen Jaosto-nimiseen järjestöön monien kaltaistensa kanssa. Järjestön työntekijät uskovat sen olevan CIA:n alaosasto, mutta oikeasti Jaosto onkin huippupoliitikoista koostuvan ryhmän valvoma rikollisorganisaatio, joka tekee tilaustyönä muun muassa salamurhia.

Kun tämä selviää Nikitalle, hän pakenee ja alkaa tovereidensa kanssa taistella Jaostoa vastaan.

Sarjan loppupuolella Jaosto on hajotettu, mutta sen tilalle on noussut Verstas, liikemiesten ja teollisuuspomojen järjestö, joka pyrkii aloittamaan kolmannen maailmansodan liikevoittojen maksimoimiseksi.

Nikitan kaikki kaudet on saatavilla dvd-bokseina.

Hieman, mutta vain hieman, Nikitaa enemmän kiinni todellisuudessa on MTV3:lla pyörinyt Kohde (Person of Interest, 2011–) joka yhdistelee scifiä ja toiminnallista trilleriä paranoiateemaan.

Kohteessa tietokonenero Harold Finch ( Keith Emerson ) on luonut Yhdysvaltojen hallitukselle supertietokoneen, joka pystyy havaitsemaan terrori-iskujen suunnittelut ennalta. Kone huomaa myös yksittäisiä kansalaisia uhkaavan väkivallan, mutta se ei hallitusta kiinnosta.

Siksi Harold värvää avukseen entisen CIA-agentin John Reesen ( Jim Caviezel ), jonka kanssa hän ryhtyy auttamaan väkivallan uhan alle joutuneita tavallisia ihmisiä.

Tästä alkuasetelmasta Kohde kulkee scifi-tarinan suuntaan. Haroldin koneesta alkaa kehittyä itsenäisesti toimiva tekoäly, jolle häikäilemätön Decima-yhtymä pyrkii luomaan vähemmän itsenäisen, mutta tehokkaamman vastineen.

Pian ollaan tilanteessa, jossa Finch kumppaneineen joutuu nokikkain sekä hallituksen, Deciman että kaikkea valtion kontrollia vastaan taistelevan Vigilance-ryhmän kanssa.

Kohteen erottaa muista paranoia-sarjoista sen tieteisaines. Sarjassa sivutaan usein ajankohtaista aihetta tekoälyn ominaisuuksista. Pystyykö tekoäly kehittymään ihmistä älykkäämmäksi ja jos näin, onko siitä uhkaksi ihmiskunnan tulevaisuudelle.

Finchin luoma tekoäly pystyy paitsi ajattelemaan itsenäisesti, myös ottamaan eräänlaiseksi inhimilliseksi etäispäätteekseen tietokonenörtti Rootin ( Amy Acker ).

Kohde on parhaillaan tauolla, mutta MTV3 on hankkinut sen seuraavan, neljännen tuotantokauden.

TV5:n Blacklist-sarjassa (The Blacklist, 2013–) ollaan hieman samassa asetelmassa kuin Nikitassa. Jälleen tapahtumien taustalla häärii mahtavista poliitikoista ja virkamiehistä koostuvia ryhmittymiä, jotka ajavat omia tarkoitusperiään.

Heitä kiristää FBI:n ilmiantajaksi ryhtynyt rikollismaailman hovihankkija Raymond Reddington ( James Spader ), joka uskottelee, että hänellä on hallussaan valtion vaarallisia salaisuuksia sisältävä tiedosto. FBI:tä Reddington hyödyntää päästäkseen eroon vihollisistaan ja kilpailijoistaan.

Yhteistä näille sarjoille on epäluottamus hallintoa, poliitikkoja ja, yllättävää kyllä, myös kapitalismia kohtaan. Poliitikot ovat joko häikäilemättömiä oman edun tavoittelijoita tai heikkoluonteisia vässyköitä.

Hallinto toimii tarkoitus pyhittää keinot -periaatteella ja rakentaa toimintansa salailun varaan, lähes fasistisen koneiston tavoin. Kapitalismia edustavat kasvottomat ja moraalittomat suuryritykset.

Olennaista on, että sarjat on irrotettu todellisuudesta niin, ettei niiden voi sanoa esittävän kritiikkiä suoraan oikeita poliitikkoja, hallintokoneistoja ja yritysmaailmaa kohtaan. Epäsuora kritiikki on silti olemassa.

Näkemykseltään huomattavasti häilyvämpiä ovat olleet muun muassa sarjat 24 ja Isänmaan puolesta. Niissäkin esiintyy paranoiateemaa, mutta niiden asenne aiheeseensa on huomattavasti konservatiivisempi. Voisi sanoa, että ne usein hyväksyvät tarkoitus pyhittää keinot -asenteen silloin, kun on kyse Yhdysvaltojen turvaamisesta.

Entä tarjoavatko paranoiasarjat ratkaisuja, vaihtoehtoja?

Nikitassa mädännäisyyden vastapainoksi asettuu aika naiivisti ja klassisesti romanttinen rakkaus ja ajatus perheestä, vaikka se koostuisi vain samaan päämäärään pyrkivistä yksilöistä.

Kohteessa pelataan mustalla huumorilla ja ironialla. Sarja ei vielä ole päätöksessään, joten on vaikea sanoa, mihin siinä lopulta päädytään. Sama pätee Blacklistiin, mutta siinä asetetaan kiinnostavasti Reddingtonin moraalittomuus vastaan hallinnon rakenteellinen moraalittomuus, ja asetetaan katsojalle kysymys: onko kilpailijoitaan ja muita konnia sumeilematta tappava Reddington umpimädäksi muuttuneessa maailmassa sittenkin jonkinlainen moraalinen kiintopiste?

Miksi tällaiset sarjat sitten nykypäivänä saavat useita tuotantokausia ja menestyvät?

Ei siksi, että maailma äkkiä olisi korruptoituneempi kuin ennen, vaan ehkä siksi, että korruptio on tullut ensin television ja nykyisin internetin myötä näkyvämmäksi, minkä vuoksi myös politiikan arvostus on laskenut ja epäluulo poliitikkoja kohtaan on lisääntynyt.

Suuryritysten ja riistokapitalismin moraalittomuus nyt on ollut selvää jo kauan, samoin kuin se, ettei sille tehdä oikein mitään.

Myös hyvin 1950-lukuhenkiset, avaruusolioiden hyökkäyksistä kertovat sarjat ovat paranoiasarjojen ohella jälleen viime vuosina yleistyneet.

Niiden avulla on kerrottu tarinaa sotilaallisen uhan kohteeksi joutuneista Yhdysvalloista, mutta jos maailmantilanteen kireys jatkuu, ehkä tulevina vuosina tätä uhkaa ei enää verhota tv-sarjoissa ja elokuvissa avaruusolentoihin.

Yksi syy paranoiasarjojen suosioon lienee myös se, että nämä sarjat, aivan kuten myös kovin suosittu fantasiasarja Game of Thrones, käsittelevät pohjimmiltaan kysymystä vallasta ja sen eri aspekteista.

Ja sehän jos mikä on ikuinen teema.

Pertti Avola pertti.avola@hs.fi
Kirjoittaja on Nyt-liitteen elokuvasivujen tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat