Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuntematon tähti

Bérénice Bejo löi näyttelijänä läpi Oscar-elokuvassa The Artist. Usein hänen elokuvansa ohjaa oma puoliso.

Kulttuuri
 
Scanbox
Bérénice Bejo on Ranskan keskeisiä näyttelijöitä. Tässä hän on keskeisessä roolissa avustustyöntekijänä elokuvassa The Search, joka käsittelee vuoden 1999 sotaa Tšetseniassa.
Bérénice Bejo on Ranskan keskeisiä näyttelijöitä. Tässä hän on keskeisessä roolissa avustustyöntekijänä elokuvassa The Search, joka käsittelee vuoden 1999 sotaa Tšetseniassa. Kuva: Scanbox

Pöydälläon kuppi mansikoita ja pöydän takana istuu kuulu ranskalaisnäyttelijä Bérénice Bejo. Hän löi läpi nelisen vuotta sitten elokuvassa The Artist, mutta suurelle yleisölle hän saattaa silti olla vieras. Mustavalkoinen The Artist voitti parhaan elokuvan Oscarin 2012 ja Bejo itsekin oli ehdolla Oscar-juhlassa.

"Se oli näyttelijälle helppo työ. Mutta ei puhuta siitä enää. Saan puhua siitä aina", Bejo sanoo alkajaisiksi. Hän ei halua jäädä yhden roolin vangiksi.

Bejo esittää The Artistissa aloittelevaa näyttelijää, joka nousee tähdeksi 1920-luvun Hollywoodissa, kun mykän elokuvan valtakausi on kaatumassa.

Vuonna 1976 syntynyt Bejo kuuluu kotimaassaan Ranskassa sukupolvensa keskeisiin näyttelijöihin Marion Cotillardin ja Léa Seydouxin ohella. Cannesin elokuvafestivaaleilla 2013 Bejo palkittiin parhaana naisnäyttelijänä elokuvasta Menneisyys.

Silti The Artistissa taisi olla mukana paljon Bejoa itseään, sillä tuhkimotarina oli hänen miehensä Michel Hazanaviciusin kirjoittama ja ohjaama. Bejo oli yrittänyt luoda nimeä pitkään ennen The Artistia. Pari tapasi kymmenen vuotta sitten Agentti 117: Tehtävä Kairossa -parodiaelokuvan kuvauksissa.

Bejo tapaa toimittajia taiteilijaparin uuden elokuvan ensi-illan aikoihin. Aurinko porottaa Cannesin taivaalta hotellin sisäpihalle. Tarjolla on kivennäisvettä ja niitä mansikoita.

Bejo on pukeutunut vaaleaan kesätakkiin. Käsilaukku on sininen, lakka kynsissä mustaa.

Uusi elokuva on draama nimeltään The Search. Elokuva julkaistaan Suomessa tallenteena loppuvuodesta 2015 tai alkuvuodesta 2016. Se kertoo viiltäviä tarinoita Tšetšenian sodasta vuonna 1999. Pohjana on käytetty muun muassa Anna Politkovskajan sekä Åsne Seierstadin kirjoituksia. Bejo näyttelee avustustyöntekijä Carolea, joka auttaa orvoksi jäänyttä poikaa.

"Yksi vaikeimmista rooleistani", Bejo sanoo ja alkaa perustella. Aihe oli raskas, vastanäyttelijänä oli mykkä lapsi, kohtauksia kuvattiin ranskaksi ja englanniksi, ja kuvauspaikkakin oli erikoinen, Tbilisi Georgiassa.

Puolison ohjaama elokuva kuitenkin kiinnosti, eikä vähiten siksi, että aihe, pakolaisuus, on Bejolle läheinen.

Bejo puhuu tšetšeenien kohtalosta kansanmurhana, mutta ei halua sen enempää neuvoa asiassa.

"Ei innostuta liikaa. Olen näyttelijä, en poliitikko", hän sanoo ja muistuttaa, että elokuva ei pysty muuttamaan maailmaa.

"Elokuva voi valaista aihetta hetken, sitten se taas unohtuu", Bejo sanoo, vähän alistuneena.

Näyttelijänvanhemmat ovat poliittisia pakolaisia. Bejon ohjaajaisä ja lakimiesäiti pakenivat Argentiinan sotilasjunttaa Pariisiin, kun Bérénice oli kolmen.

"Äitini on muistuttanut minua siitä, että olen syntynyt diktatuurissa. Olen häneltä kysynyt, miten saatoit hankkia kaksi lasta kun piileskeltiin. Hän vastasi: hävityskin on elämää, halusin lapsia, joten tein ne'."

Ammattivalinta on osin Bejon ohjaajaisän peruja. Perhe kävi yhdessä elokuvissa ja Bérénice halusi jo pienenä näyttelijäksi.

"Niistä ajoista kulttuuri on muuttunut. Elokuva merkitsee nykyään usein vain julkkiksia. Minä halusin valkokankaalle, koska elokuvien katselu vanhempieni kanssa oli ihanaa."

"Isä on filmihullu. 'En ole nähnyt Laulavia sadepisaroita kahteen kuukauteen', hän saattaa parahtaa", Bejo kertoo.

Bejo ja miehensä tekevät elokuvia monin tavoin yhdessä.

"En voisi sanoa hänelle, etten ota roolia vastaan."

"Käsikirjoitusvaihetta seuraan tietenkin, joskus kommentoiden, joskus vain kuuntelen. Puhunhan Michelin kanssa joka ilta – samoin kuin sinä, joka kerrot kotona tavanneesi tänään Bérénice Bejon, joka muuten söi kaikki mansikat pöydästä."

Scanbox
Bejon tunnetuin rooli on The Artistissa, joka palkittiin Oscarilla 2012. Vastanäyttelijänä mykkäelokuvapastississa on Jean Dujardin.
Bejon tunnetuin rooli on The Artistissa, joka palkittiin Oscarilla 2012. Vastanäyttelijänä mykkäelokuvapastississa on Jean Dujardin.
Cinema Mondo
Vuonna 2013 Bejo näytteli Tahar Rahimin kanssa iranilaisen Asghar Farhadin Menneisyydessä. Bejo palkittiin roolistaan Cannesissa.
Vuonna 2013 Bejo näytteli Tahar Rahimin kanssa iranilaisen Asghar Farhadin Menneisyydessä. Bejo palkittiin roolistaan Cannesissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat