Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylekään ei voi olla irrallaan elävä saari

Kulttuuri
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Kaupallinen media on muuttunut yt-alaksi. Lehtien lakkautukset ja toimintojen ulkoistukset ovat nyt Suomessakin elävää elämää. Samaan aikaan Ylessä eletään kuin rinnakkaisessa todellisuudessa. Ulospäin näyttää siltä, että rahaa on. Ihmisiä on. Jos joku selvittäisi, kuinka suuren työntekijäjoukon voimin vaikkapa Iltalehti kerää verkossa miljoona lukijaa verrattuna Ylen vastaavaan tavoittavuuteen, tulos voisi olla jännittävä.

Ylen rahoitus vakiinnutettiin 2013 Yle-veron avulla. Epävakaan lupamaksurahoituksen aikaan Ylessä oli totuttu säästämään silloinkin, kun kaupallisessa mediassa elettiin kasvun aikaa. Päätös Yle-verosta oli pitkän poliittisen vatvonnan tulos. Päätös oli Ylelle suuri voitto. Mutta vero keksittiin huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Ei ollut Ylen vika, että maailmantalous, euro, Suomen julkinen talous ja kaupallinen media sukelsivat samaan aikaan, kun kaikki kansalaiset ja yritykset velvoitettiin maksamaan Yle-veroa, käyttivätpä he Ylen palveluita tai eivät. Uudet pakkoon perustuvat velvoitteet eivät ole helposti perusteltavia. Kirkosta eroamiset ja ruotsin kielen opiskeluun kohdistuva kritiikki osoittavat, että vanhastaan tutut "yhteiset asiat" eivät ole suomalaisille enää itsestään selviä.

Yle onkin ryhtynyt keksimään uusia perusteita olemassaololleen ja samalla lisää oikeutusta nauttimalleen verotulolle. Torstaina se ilmoitti avaavansa rajapintojaan niin, että sen netissä olevista sisällöistä voi kuka tahansa rakentaa omia sovelluksia. Kaupalliseen tarkoitukseen niitä ei voi käyttää, joten motiivina lienee vain tehokkaampi ylesanoman leviäminen.

Työnsä pian jättävä hallitus päätti jäädyttää Ylen rahoituksen indeksikorotuksen tältä vuodelta. Olisi ollut irvokasta korottaa yhden toimijan rahoitusta automaatilla, kun muualta yhteiskunnasta etsitään säästöjä. Indeksijäädytyksen vuoksi Ylekin joutui yt-neuvotteluihin ja irtisanoi väkeään viime syksynä.

Tulevan hallituksen aikeena on ryhtyä säästämään ja leikkaamaan oikein toden teolla verrattuna nykyiseen. Niinpä Ylekin on kurjistuvien näkymien edessä. Olisikin erikoista, jos ei olisi. Vertailun vuoksi: valtion laitoksista esimerkiksi toistuvia yt-neuvotteluita käynyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ilmoittanut, ettei se pysty tutkimaan enää tartuntatautiepidemioita yhtä tehokkaasti kuin aiemmin, koska väkeä on vähennetty niin paljon. On vaikea perustella, miksi Yle olisi valtiossa sellainen saareke, jota säästötarpeet eivät koske.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat