Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulaja Guy Carawan on kuollut

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen symboliksi nousseen We shall overcome -kappaleen esittäjä Guy Carawan on kuollut 87-vuotiaana. Asiasta kertoo sanomalehti The New York Times.

Carawan oli sairastanut pitkään dementiaa. Hänen vaimonsa mukaan hän kuoli lauantaina rauhallisen kuoleman, uutistoimisto Reuters kertoi.

Folklaulaja Carawan ei kirjoittanut itse tunnettua kappaletta, jonka juuret juontavat ainakin 1700-luvulle. Laulu oli elänyt pitkään suullisena uskonnollisena hymninä ja työläisten protestilauluna.

Vuonna 1960 Carawan esitti kappaleen mustille opiskelijoille Raleighin kaupungissa Pohjois-Carolinassa, The New York Times kertoo. Osallistujat nousivat seisomaan ja yhtyivät lauluun. Laulusta tuli hetkessä symboli, jota mustien kansalaisoikeusliikkeen aktivistit lauloivat historiallisissa protesteissaan.

Laulua laulettiin muun muassa Martin Luther Kingin johtamalla kuuluisalla marssilla Selmasta Montgomeryyn vuonna 1965. Kappale jäi elämään protestilauluna myöhemmin niin Etelä-Afrikan apartheidhallintoa vastustaneissa protesteissa, Tianamenin aukion verilöylyn uhrien tueksi järjestetyissä kansainvälisissä mielenosoituksissa kuin Berliinin muurin murtumisen yhteydessä.

Carawan muokkasi We shall overcome -kappaleen sen tunnettuun muotoon yhdessä muusikkojen Peter Seegerin, Frank Hamiltonin, Jack Elliottin ja Zilphia Hortonin kanssa 1950-luvun loppupuolella, New York Times kertoo.

Carawan syntyi vuonna 1927 Santa Monican kaupungissa Kaliforniassa. Hänen äitinsä oli runoilija ja hänen isänsä työskenteli asbestiurakoitsijana. New York Timesin mukaan Carawan palveli toisen maailmasodan loppuvaiheessa Yhdysvaltain merivoimissa. Sen jälkeen hän opiskeli matematiikkaa ja sosiologiaa.

Musiikki ja aktivismi vetivät kuitenkin häntä puoleensa. Carawan muutti New Yorkiin, missä hänestä tuli yksi 1950-luvun folkmusiikin uuden nousun tunnetuimmista hahmoista. Hän ehti opettaa vaimonsa kanssa musiikkia vuosikymmenten ajan Tenneseessä, Reuters kertoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat