Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Šamaani viritti profeetat etsimään Ylen tulevaisuutta

Satakunta asiantuntijaa pohti seminaarissa Ylen uutta suuntaa

Kulttuuri
 
Laura Oja
Julkaisupäällikkö Risto Kuulasmaa isännöi tilaisuutta, jossa hahmoteltiin Yleisradion tulevaisuutta.
Julkaisupäällikkö Risto Kuulasmaa isännöi tilaisuutta, jossa hahmoteltiin Yleisradion tulevaisuutta. Kuva: Laura Oja

Tulevaisuus tuoksuu pistävältä ja se leviää ympäri Yleisradion studiota Pasilassa.

Satapäinen joukko eri alojen vaikuttajia seuraa rumpua hakkaavaa shamaanihahmoa, jonka käsissä savuavasta kulhosta tuoksu vapautuu.

"Terve aurinko, terve kuu, terve elämänpuu", shamaani loihtii.

On perjantaiaamu, ja Yle Prophecy -tapahtuma on alkanut.

Eturivissä shamanistista esitystä seuraa Risto Kuulasmaa, Duudsonien ja Docventuresien tuottajana tunnettu mies, josta tuli tammikuussa Ylen julkaisupäällikkö.

Yle Prophecy on Kuulasmaan ideoima tapahtuma, jonka tavoitteena on luoda suunta tulevaisuuden Yleisradiolle, tarkemmin sille, millainen Yle on vuonna 2020.

Tapahtumaan on valittu hakemusten perusteella satakunta osallistujaa, joiden voimin Ylen uutta strategiaa on tarkoitus pohtia.

Siinä onkin pohtimista, sillä Yleisradiolla on edessään suuria haasteita.

Mediakentällä Yleisradio oma lukunsa, sillä se on verorahoin kustannettu. Tai niin kuin Risto Kuulasmaa sanoi HS:lle päivä ennen Prophecy-tapahtumaa: "Yle on suomalaisten omistama. Sitä ei saa unohtaa. Me olemme vastuussa omistajille, ihan niin kuin muutkin yritykset."

Ja lisäksi Yleisradiolla on lakiin kirjattu tehtävä palvella kaikkia suomalaisia, mutta siinä Yle ei tällä haavaa täysin onnistu.

Yli 45-vuotiaiden joukossa Ylen televisiokanavat keräävät jättiyleisöjä, mutta nuoret eivät Yleä juuri seuraa.

"15-vuotiaksi asti tavoitamme nuoret hyvin, mutta 15–30-vuotiaissa Ylen tv:n tavoittavuus on laskenut viimeiset 10 vuotta", Kuulasmaa sanoo.

"Siinä on se haaste: miten Yle tulee merkitykselliseksi nuorten aikuisten elämässä."

Nyt Yleä merkityksellisempää nuorille on vaikkapa Youtube.

Viime vuoden lukujen mukaan Youtube tavoittaa päivässä 50 prosenttia 15–29-vuotiaista suomalaisista, kun Yleisradio tavoittaa 30 prosenttia.

Mutta entä sitten? Eikö se ole hyvä asia, että nuoret oppivat katsomaan netin globaalista tarjonnasta juuri sellaisia ohjelmia kuin haluavat – miksi nuorten pitäisi katsoa juuri Yleisradiota?

"Olen huolissani siitä, miten nuoret kasvavat osaksi yhteiskuntaa", Kuulasmaa sanoo.

Ja Kuulasmaan visiossa yhteiskuntaan kasvaminen käy osin Ylen kautta.

"Ylen tehtävä on esimerkiksi tarjota täysin riippumatonta uutispalvelua, jota ei mikään markkinavoima ohjaa. Sitä kautta tuetaan demokratiaa ja kansanvaltaa. Ylen tehtävä on arvovetoinen siinä mielessä. Kun mietitään esimerkiksi Venäjän tilannetta, niin mehän olemme informaatiosodassa, joten puolueettoman uutisoinnin merkitys vain korostuu."

Mutta nyt emme ole sodassa, vaan kuulemassa profetioita, ennustuksia tulevasta.

Kuulasmaa tiimeineen on kutsunut Yle Prophecyyn seitsemän puhujaa, joiden tehtävänä on esittää visioita median tulevaisuudesta.

Ja niitä kovalta puhujakaartilta löytyy:

Tulevaisuudessa, jo vuonna 2025, television sijaan ihmiset viettävät aikaa virtuaalitodellisuudessa, povaa liikkuvaan kuvaan keskittyvän luovan toimiston Klokin perustaja Pauli Kopu.

Tulevaisuudessa Youtubesta tulee yhä vahvempi media, joka tulee valtaamaan mainosmarkkinoita, ennustaa ruotsalaisen Youtube-verkoston United Screensin toimitusjohtaja Stina Honkamaa Bergfors.

Tulevaisuudessa, tai siis alle vuodessa, Youtube tulee kuolemaan, maalailee puolestaan musiikkialusta Epidemic Soundin toimitusjohtaja Oscar Höglund.

Yhteinen sävel puhujille löytyy siitä, että internet on muuttanut kaiken, ja muutos vain kiihtyy.

Ted-talk tyyliset puheet ovat nähtävillä Ylen sivuilla maanantaina. http://yle.fi/aihe/prophecy

Visiot toimivat sytykkeenä myöhemmin iltapäivällä tapahtuvalle suurelle workshopille, jossa tapahtumaan hakeneet osallistujat pääsevät pohtimaan Ylen lakisääteisiä tehtäviä ja strategiaa uusiksi. Osallistujat eivät ole yleläisiä, vaan tulevat muualta mediakentältä ja mainos- opetus- ja tekijänoikeusaloilta.

Tämän joukon pohdintojen pohjalta Risto Kuulasmaa alkaa hahmotella Ylen strategisia linjauksia.

"Haluan isomman kuvan ja pidemmälle ulottuvan vision. Mulle luontainen tapa tehdä on tällainen co-creation, että ihmiset osallistuvat. Sellaista toivoisin näkeväni Suomessa paljon enemmän."

Onkin ymmärrettävää, että suomalaisia taitaa vähän jännittää, kun ruotsalainen co-creation-yritys Fantastic Studios alkaa jakaa osanottajia ryhmiin.

Kun osallistujia pyydetään lämmittelyharjoituksena ottamaan vierustoveri käsikynkkään, studioon lehahtavan vaivautuneisuuden voi aistia.

Ei kai tässä nyt tarvitse ryhtyä halailemaan, Ylen strategiaahan tässä tultiin tekemään.

Mutta ehkä vieraan lähimmäisen koskettaminen on monille suomalaisille sama kuin sauna turisteille: aluksi ahdistaa, mutta ihan mukavaahan se lopulta on.

Siitä kertoo ehkä se, mitä myöhemmin iltapäivällä tapahtui.

Sitä voisi kutsua jopa sanalla hurmos.

Ruotsalaiset saivat osallistujat hyppimään, potkimaan ja huutamaan yhteen ääneen "Hell Yeah!"

Yle todella herättää tunteita tai sitten aamuisen shamaanin loitsut alkavat vasta nyt vaikuttaa.

Kysytäänpä osallistujien fiiliksiä.

Sisältötoimisto Vapa Median perustaja Ilona Hiila: "Täällä on ollut loistava tunnelma. Parasta on, että monenlaisia ihmisiä eri taustoista on ideoimassa Ylen tulevaisuutta. Tämä vie Yleä avoimempaan suuntaan, jossa ollaan valmiita tekemään rohkeitakin päätöksiä. Ylen tehtävä Suomessa on olla monipuolisen kulttuurin ja sisällön puolestapuhuja ja mahdollistaja."

Strategisen tutkimus- ja suunnittelutoimisto Wevolven tutkimusjohtaja Nuppu Gävert:

"Tähän oli saatu mielenkiintoinen porukka, ja koko flow oli hieno. Itse näkisin Ylen tulevaisuudessa mahdollistavana alustana ennemmin kuin pelkästään sisällöntuottajana."

Filosofi Esa Saarinen:

"Mä tulin aika innostuneena, koska mulla oli tunne, että tässä voisi tapahtua jotain tulevaisuuteen viittaavaa ja tässä tapahtui vielä enemmän. Ylen tehtävä on tukea suomalaisen demokratian ja sitä kautta suomalaisen yhteiskunnan kehitystä."

Hurmoksen lisäksi osallistujat tuottivat Ylen johtajien vetämissä työryhmissä suuren määrän Ylen tulevaisuutta käsitteleviä muistiinpanoja ja visioita papereille: Yle ja demokratia, Yle ja kriisiviestintä, Yle ja kulttuuri, Yle ja koulutus.

Päivän päätteeksi visiot jäivät studion seinille ja lattialle, ja Risto Kuulasmaa keräsi ne talteen.

Syntyykö tästä Ylen tulevaisuus, Risto Kuulasmaa?

"Kyllä tässä ainekset siihen on. Otan ihan fyysisesti nämä paperit ja panen ne seinille ja ryhdyn kirjoittamaan tätä auki. Olen todella tyytyväinen."

Perjantain aineistoista ammentavat strategialinjaukset Kuulasmaa on julkaisemassa juhannuksen aikoihin. Toiminnaksi ne muuttuvat syksyllä.

"Syksyllä tämä alkaa näkyä, ja tulemme esiin käytännön toimenpiteiden kanssa", hän sanoo.

Korjaus 10.5. kello 12.40: Toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, Risto Kuulasmaa ei ole tuottanut Madventuresia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat