Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset yhtä mieltä: Ylen tehtävät ja rahoitus on arvioitava uudelleen

Hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden mukaan mediaympäristö ja kilpailuolosuhteet ovat muuttuneet radikaalisti

Kulttuuri
 
Timo Laaninen
Timo Laaninen

Ylen tehtävät ja rahoitus tullaan mitä todennäköisimmin arviomaan eduskunnassa tällä vaalikaudella uudelleen.

Uudelleenarvioinnin kannalla ovat kaikki kolme parhaillaan hallitusneuvotteluja käyvää puoluetta eli keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen mukaan syynä ovat muuttuneet olosuhteet.

"Mediaympäristö ja kilpailuolosuhteet ovat muuttuneet aika radikaalisti muutaman vuoden aikana", Laaninen perustelee. "Siksi Ylen roolia ja tehtäviä on hyvä arvioida avoimesti."

Samaa mieltä on eduskunnan liikenne- ja viestintä valiokuntaa johtanut kansanedustaja Kalle Jokinen (kok).

"Kun Ylen rahoituksesta vuonna 2012 päätettiin, niin tehtäväkysymys jäi sen rahoituskeskustelun alle", Jokinen sanoo.

"Nyt on syytä kirkastaa julkisen palvelun fokus, ja käydä eduskunnassa keskustelu siitä, mikä on yleisradiotoiminnan ydin. "

Mitenkään yllätyksenä puolueiden kannat eivät tule, sillä esimerkiksi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti Mediapäivillä marraskuussa, että Ylen tehtävä on arvioitava vaalien jälkeen uudelleen. Tuolloin Sipilä oli huolissaan Ylen pyrkimyksestä nousta markkinajohtajaksi yhä useammalla media-alueella. Myös kokoomus on pitänyt kilpailutilannetta epäreiluna.

"Voidaan pohtia, kuuluuko viihde Ylen tehtäviin nykyisessä mittakaavassa", Jokinen sanoo. "Onko sen mentävä siinä niin vahvasti kaupallisten toimijoiden tontille?"

Keskustan Laanisen mukaan Ylellä on merkittävä rooli sellaisten ohjelmien tuottajana, jota kaupalliset toimijat eivät pysty riittävästi tarjoamaan. Näitä ovat esimerkiksi kulttuuri- ja opetusohjelmat. Tärkeinä hän pitää myös lasten ja nuorten ohjelmia sekä kielivähemmistölle ja erityisryhmille suunnattujen ohjelmien turvaamista.

"Ylen ei tule lähtökohtaisesti kilpailla kaupallisen median kanssa esimerkiksi kalliista ulkomaisista formaattihankinnoista, vaan huolehtia kotimaisen kulttuurin kehittämisestä, edistämisestä ja säilyttämisestä", Laaninen selventää.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan Ylen perustehtävä on huolehtia tasapuolisesta, luotettavasta ja puolueettomasta tiedonvälityksestä sekä ja tarjota palveluja erityisryhmille, kuten kuulovammaisille.

Puolueet haluavat puntariin myös Ylen rahoituksen. Selvimmin kantansa asiaan on sanonut perussuomalaiset, joka vaati Yle-veron alentamista vastauksessaan Sipilän hallitusohjelmakysymyksiin.

Keskusta sen sijaan haluaa odottaa Ylen tehtävien arviointia ennen kuin ottaa kantaa rahoituksen tasoon.

Myöskään kokoomuksella ei ole vielä asiaan kantaa.

Todennäköiseltä kuitenkin vaikuttaa, että Ylen seitsemän miljoonan indeksikorotus jää jälleen saamatta.

"Kun taloudellinen tilanne on mikä on, niin ei voi olla yhtä tahoa, joka toimisi jollain tavoin muun yhteiskunnan ulkopuolella vaan kyllä Ylen on oltava siinä tarkastelussa mukana", kokoomuksen Jokinen sanoo.

Eduskunnassa Ylestä käytäneen vaalikauden aikana värikäs keskustelu, sillä oppositiopuolueet pääsääntöisesti vastustavat sekä Yleisradion tehtävien että rahoituksen uudelleenarviointia.

HS pyysi myös Yleisradion johdolta kommenttia asiaan. Vastauksen mukaan toimivalla johdolla ei ole roolia Ylevero-keskustelussa vaan julkisten palvelujen rahoittaminen on omistajien asia.

Kalle Jokinen
Kalle Jokinen
Riikka Slunga-Poutsalo
Riikka Slunga-Poutsalo
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat