Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilma-akrobaatti tuntee olevansa kotonaan ilmassa

Ilona Jäntti luo draamallisia tilanteita ja opiskelee välineiden hallinnan

Kulttuuri
 
Ilma-akrobaatti valloitti Talvipuutarhan
Ilma-akrobaatti valloitti Talvipuutarhan
Ilma-akrobaatti ja koreografi Ilona Jäntti on Cirko-sirkusfestivaalin nimikkotaiteilija. Häneltä nähdään festivaalilla kolme eri teosta, joista yksi esitetään Talvipuutarhassa. Jäntti on harjoitellut Talvipuutarhassa jo vuodesta 2013, jonne hän on rakentanut oman ilmaradan. Toimittaja Maria Säkö, kuvaus Esa Syväkuru, leikkaus Terhi Liimu.

Ilma-akrobaatti Ilona Jänttiin on saattanut vahingossa törmätä, jos on käynyt Talvipuutarhassa. Tai "törmätä" on väärä sana. Liike on meditatiivista, herkkää, keskittynyttä.

Vuodesta 2013 Talvipuutarhassa omalla ilmaradallaan säännöllisesti harjoitellut Jäntti on viime viikon torstaina alkaneen Cirko-sirkusfestivaalin nimikkotaiteilija.

Kuka?

Ilona Jäntti

 Ilma-akrobaatti ja koreografi Ilona Jäntti, erikoistunut rengastrapetsiin.

 Hän on tämän vuoden Cirko-festivaalin nimikkotaiteilija ja kantaesittää festivaalilla Namesake-teoksensa.

 34-vuotias sirkustaiteilija on kiertänyt maailmaa oman Ilmatila-ryhmänsä kanssa vuodesta 2006.

 Harjoittelee säännöllisesti Talvipuutarhassa.

"Talvipuutarha on hieno paikka koska olen voinut tehdä täällä työtäni pitkäjänteisesti ja samalla tuoda sirkustaidetta kenen tahansa ulottuville."

Hän ei kerro tarinaa tai tee temppuja vaan tärkeintä hänelle on tutustua paikkaan ja köyteen. Hän pyrkii viettämään päivittäin mahdollisimman paljon aikaa ilmassa.

Jäntin teoksissa huomio kiinnittyykin teknisten asioiden sijaan draamallisiin tilanteisiin, tilan luomiseen ja välineiden omalaatuiseen hallintaan.

Oululaislähtöinen Jäntti muistaa kiinnostuneensa sirkuksesta 19-vuotiaana joululomalla, jolloin oli nähnyt sirkusta televisioista. Pitkään voimistelleelle ja tanssineelle Jäntille ehdotettiin rengastrapetsia.

"Ensimmäisen tunnin jälkeen en tosin jaksanut nostaa edes kauppakassia. Se oli hirvittävän rankkaa mutta samalla heti tuntui siltä, että tämä on lajini."

Tukholman Cirkus Piloterna -koulutusohjelmasta valmistunut Jäntti lähti koreografiopintojen perässä Lontooseen vuonna 2004. Hän esiintyi muun muassa Shakespeare's Globen tuotannoissa. Ne olivat tärkeitä aikoja mutta pian hän halusi lähteä luomaan omaa taidettaan.

Lontoo oli kymmenisen vuotta sitten kiinnostava paikka sirkustaiteilijalle, sillä Stratfordissa sijaitsevissa huokeissa teollisuuskiinteistöissä sirkustaiteilijat harjoittelivat ja asuivat yhdessä. Tilat kuitenkin purettiin olympialaisten vuoksi. Pian Jäntti pääsi jatkamaan julkista harjoittelua V&A Museum of Childhoodin residenssitaiteilijana.

Jäntiltä nähdään festivaalilla kolme teosta, joista yksi, Namesake, on kantaesitys. Sen pohjalla on Jäntin ajatukset omasta lajistaan ja sen historiasta. Jäntille rengastrapetsi on se kaikkein omin laji, mutta hän on aina kokenut, ettei täysin sovi siihen muottiin, millainen rengastrapetsitaiteilijan kuuluisi olla – dynaaminen, showtyylinen ja korostetun seksikäs.

"Itse olen alusta alkaen lähtenyt hakemaan erilaisia tekemisen tapoja."

Hän mietti myös, että voiko enää 34-vuotiaana esiintyä uskottavasti rengastrapetsilla. Kun ikää ja loukkaantumisia tulee lisää, joutuu koko ajan karsimaan. Toisaalta on myös asioita, joihin hän pystyy vasta nyt kun hänellä on oma näkemys.

"Varietee- numeroissa ehkä vaaditaan tietynlaista fysiikkaa, mutta kiinnostaako minua se varietee. . . tällä hetkellä ei."

Esa Syväkuru HS
Iloina Jäntti harjoittelee Talvipuutarhassa.
Iloina Jäntti harjoittelee Talvipuutarhassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat