Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainoana suomalaisena Venetsian biennaalin päänäyttelyyn: Liisa Robertsin teos sukeltaa pietarilaiseen kaupunkilegendaan.

Venetsian biennaalin päänäyttely käsittelee kansainvälistä taloutta ja politiikkaa ja tuo Liisa Robertsin takaisin nykytaiteen näyttämölle

Kulttuuri
 
Christiano Bendinelli
Amerikkalais-suomalainen Liisa Roberts on iloinen paluustaan taiteen maailmaan.
Amerikkalais-suomalainen Liisa Roberts on iloinen paluustaan taiteen maailmaan. Kuva: Christiano Bendinelli

Venetsia. Venetsian biennaalin päänäyttelyssä puhutaan, kuvataan, maalataan ja veistetään tänä vuonna politiikkaa. 136 taiteilijaa käsittelevät teoksissaan muun muassa kansainvälistä politiikkaa, työelämää, Guggenheimia, siirtotyöläisyyttä ja pörssikauppaa, muun muassa.

All the world's futures -näyttely on samaan aikaan vaikuttava ja uuvuttava. Parhaiten sitä kuvaa näyttelyn henkinen pääteos, Das Kapital -oratorio, jossa näyttelijät lukevat näyttelyn keskuspaviljongissa ääneen Karl Marxin Pääomaa, eikä vain puolivillaisesti sieltä täältä, vaan joka sanan alaviitteineen kaikkineen. Se tarkoittaa, että teosta luetaan päivittäin koko biennaalin ajan, marraskuulle asti.

Venetsiassa ei kukaan sano, ettäkö taide olisi jotenkin nyky-yhteiskunnasta irrallaan.

Mutta ei näyttely pelkkää politiikkaa ole, sanoo suomalais-amerikkalainen taiteilija Liisa Roberts (s. 1969), jonka tänä keväänä valmistunut teos Petersburg Underground on niinikään osa Venetsian biennaalin päänäyttelyä.

"Näyttelyn teokset tarjoavat monta eri näkökulmaa historiaan ja sen tulkintaan", Roberts sanoo.

Eräänlaista historiaa – osittain kuvitteellista sellaista – käsittelee myös hänen teoksensa.

Pietarilaista Narvskajan metroasemaa koristavat vuoden 1955 avajaisiin valmistuneet veistokset, jotka esittivät Leningradin jälleenrakennukselle tärkeitä ammattiryhmiä. Pietarilaisen kaupunkitarinan mukaan veistoksia varten poseerasivat oikeat valimotyöntekijät ja metronrakentajat, eivät anonyymit mallit. Helsingissä ja Pietarissa työskentelevä Roberts kiinnostui heistä.

"Mutta älä usko biennaalin katalogia, siinä on virhe", Roberts varoittaa.

Christiano Bendinelli
Näyttelyn henkinen pääteos on Das kapital -oratorio, jossa näyttelijät lukevat näyttelyn keskuspaviljongissa ääneen Karl marxin Pääomaa.
Näyttelyn henkinen pääteos on Das kapital -oratorio, jossa näyttelijät lukevat näyttelyn keskuspaviljongissa ääneen Karl marxin Pääomaa.

Totta. Katalogi väittää Robertsin etsineen käsiinsä veistosten alkuperäiset mallit. Se olisi ollut mahdotonta. Pietarilaiset, jotka olivat parhaassa työiässä 50-luvun alussa, viettävät nykyään 90-vuotissyntymäpäiviään, jos ovat ylipäänsä vielä juhlimassa. Roberts etsi veteraanijärjestöistä ja ammattiliitoista kuviin ihmisiä, jotka olisivat voineet olla veistosten malleja, siis työskentelivät 1950-luvun alkupuolella noissa ammateissa.

Pietarin taideakatemian veistosalissa kuvattujen kuvien valo on ajattoman pehmeä. Eräässä kuvassa penkillä istuu seitsemänkymppisiä rouvia kuin kanat orrella. Heistä erillään seisoo heitä vanhempi harmaahapsinen rouva, joka katsoo kameraan ylpeästi mutta ilman kokeneen poseeraajan elkeitä. Opettaja oppilaineen, Roberts kertoo. Nyt, yli puoli vuosisataa myöhemmin.

"Käyttämällä kaupunkilegendaa tuon eloon kaupungin todellisen menneisyyden."

Samalla Petersburg Underground on Robertsilta eräänlainen paluu pelikentälle.

Vuosituhannen taitteessa Robertsin teoksia oli mukana niin Venetsian biennaalissa, Whitney-biennaalissa kuin Kasselin Documentassakin. Hänen näyttelynsä huomioitiin maailman johtavissa taidelehdissä. Hän osallistui myös Okwui Enwezorin kuratoimaan näyttelyyn, joka kiersi Euroopassa ja Kanadassa. Suomessa hänen teoksiaan nähtiin muun muassa Kiasmassa.

Sitten syntyi poika, ja pitkään maailmaa kiertänyt Roberts asettui Helsinkiin. Projektit muuttuivat joksikin aikaa yksityisemmiksi. Kymmeneen vuoteen ei näyttelyissä nähty uusia teoksia.

Sitten tuli yhteydenotto Enwezorilta, joka oli nimetty joulukuussa 2013 Venetsian seuraavan biennaalin taiteelliseksi johtajaksi. Olisiko työn alla jotain hänen näyttelyynsä sopivaa?

"On hienoa että voi tulla valituksi, vaikka ei ole ollut esillä pitkään aikaan", Roberts sanoo. "Useinhan on kyse siitä, kenellä on eniten näyttelyitä ja medianäkyvyyttä."

Mutta miksei tulisi? Arsenalen vanhalle telakka-alueelle pystytetyssä näyttelyssä Robertsin naapureina on kovia nimiä, kuten elokuvaohjaajanakin tunnettu brittitaiteilija Steve McQueen.

Siitä huolimatta jakkaralla istuvan Nina Vasiljevna Smolinan (s. 1929) katse pysäyttää. 50-luvulla seitsemän vuotta leningradilaisvalimossa työskennellyt Smolina edustaa valimotyöntekijöitä yksin, vaikka Narvskajan metroasemalla heitä on kolme. Pidempään raskasta työtä tehneitä miehiä ei kuvaan enää ollut. 

 

Venetsian biennaali on esillä 9. 5.–22. 11. 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat