Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rohkeita avauksia kaupallisessa radiossa

Kulttuuri
 
Sampsa Oinaala
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien avustaja.

Kaupallisilla radiokanavilla on kevättalven aikana saattanut törmätä epätavalliseen sisältöön: dokumentteihin. Kyseessä on Hiljaiset-kampanja, jonka mainosradioiden kattojärjestö RadioMedia lanseerasi suomalaisen kaupallisen radion 30-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kampanjan tavoitteena on ollut yksinäisyyden vähentäminen. Jopa puoli miljoonaa suomalaista kärsii yksinäisyydestä ja monelle yksinäiselle radio on tärkeä kaveri.

Osana kampanjaa kuultiin yksitoista Katarina Blomqvistin toteuttamaa lyhytdokumenttia, jotka kertoivat esimerkiksi vuoroviikkovanhemmuudesta, läheisten äkillisestä kuolemasta ja vakituisen parisuhteen puutteesta. Niitä esittivät kaikki RadioMedian jäsenradiot eli lähes kaikki kaupalliset radiokanavat.

Kampanjan saama palaute yllätti tekijät. Monet ottivat yhteyttä auttaakseen yksinäisiä. Nyt Hiljaiset jatkaa elämäänsä nettisivustona.

Myös dokumentit jatkavat elämäänsä, kun ne edustavat Suomea syyskuussa Prix Italia -radio- ja tv-festivaalilla. Mukana on ensi kertaa uusien radioformaattien sarja, joka on avoin muillekin kuin julkisen palvelun yleisradioyhtiöille.

Lyhyt radiodokumentti ei ole aivan uusi keksintö. Yle tuotti jo kymmenisen vuotta sitten sarjan minuutin mittaisia dokumentteja. Sen sijaan kaupallisessa radioympäristössä dokumentti on harvinaisuus.

Kampanja kertoo, että suomalaisesta kaupallisesta radiosta löytyy kunnianhimoa tehdä muutakin kuin laskelmoitua sisältöä mainostajille. Kampanjan toteuttajat kertovat, että radiokanavat soittivat dokumentteja mielellään.

Muitakin rohkeita avauksia on lähiaikoina luvassa. Ylen vuodenvaihteessa hyllyttämä Heikki Harman Pop eilen – toissapäivänä aloittaa kesäkuussa Radio Novalla. Se on ensimmäinen toimitettu musiikkiohjelma, joka murtaa kanavan lähetysvirran.

Jo helmikuussa samalla kanavalla käynnistyi päivittäinen pitkä keskusteluohjelma Novan seitsemän oikein, joka kestää hyvin vertailua esimerkiksi Yle Puheen ohjelmiin. Myös tässä ohjelmassa osa musiikista tulee soittolistan ulkopuolelta.

Toimitetut ja tunteita herättävät sisällöt voisivat olla Ylen lisäksi entistä enemmän myös kaupallisen radion valttina.

Sampsa Oinaala hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat