Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Circo Aereo jaksaa yllättää ja uusiutua

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Jouni Ihalainen
Désertée on sekoitus bollywoodia ja pariakrobatiaa.
Désertée on sekoitus bollywoodia ja pariakrobatiaa. Kuva: Jouni Ihalainen
Arvio: sirkus
Circo Aereo: Désertée, esiintyjät Sofia Daniel, Milla Lahtinen ja Susanna Liinamaa, konsepti ja ohjaus Maksim Komaro.
Circo Aereo: Mandarin, esiintyjät Jori Reunanen ja Rasmus Witikka, konsepti ja ohjaus Maksim Komaro. Cirko-keskus.

Cirko-festivaali on menossa parhaillaan ja täyttää kymmenen vuotta. Paljon on hienoa nähty, ja nykysirkus etabloitunut osaksi taidekenttää. Suomalaisen nykysirkuksen pioneeri Circo Aereo on itseoikeutetusti mukana Maksim Komaron kahden teoksen illalla. Vaikka esiintyjät ovat Komaron lisäksi todennäköisesti vahvasti vaikuttaneet siihen, mitä nähdään.

Kolmen naisen teoksessa Désertée on Tuomas Norvion äänisuunnittelun ansiosta sellainen šokkialku, että se varmasti herättää ja antaa ymmärtää, millaista menoa on luvassa. Koreografia on jännittävä sekoitus bollywoodia ja muun muassa pariakrobatiaa. Hiukset hulmuavat ja varsinkin vannenumerossa tuulikoneen käyttö tuo kiehtovan, lähes kauhuelokuvallisen efektin.

Meno yltyy raivokkaaksi. Kokonaisuus koostuu pienistä jännittävistä pätkistä, jotka erotetaan toisistaan valojen ja musiikin pätkimisellä. Silti siitä koostuu ehjähkö kokonaisuus. Maksim Komaro osaa ohjaajana hyödyntää keinoja ja kehittää myös uutta. Enpä ole aiemmin nähnyt vannenumeroa ilmassa roikkuen. Enkä myöskään saippuakuplataidetta näyttämöllä. Lumoavaa. Jos alku on pieni šokki, on loppukohtaus moneen potenssiin kilpailussa "paalupaikasta".

Mandarin on illan toinen teos, ja senkin alku on eräänlainen šokki, kun salin mustat verhot vedetään auki ja kevätillan räikeä vastavalo sokaisee pimeään tottuneet silmät. Komaron ohjauksille usein tyypilliseen tyyliin aletaan vasta rakennella näyttämöä ja järjestellä rekvisiittaa. Sama esittämisen esittämisen tuntu huokuu läpi teoksen.

Kaksi miestä tavallaan demonstroi, mitä kaikkea mahdollista ja melkein mahdotontakin voi tehdä. Varsinaisia sirkuksen monitaitureita Jori Reunanen ja Rasmus Witikka ovatkin. Esityksen "alkaessa" nähdään aasialaisia kamppailulajeja muistuttavaa akrobaattista kaksintaistelua. Mutta sekin on vähän sovellettua ja yllättävää verkottoman perhoshaavin rinkulan läpi syöksyilemistä. Hauskaa. Rolabolaa taiteillaan pöydän päällä kiinalaisen oopperamusiikin tahtiin.

Mitään kiinalaista pukuloistoa sen sijaan ei ole, vaan jätkämäisesti mennään verkkareissa. Kiinalaista kulhojuttuakin yritetään, ei aina kovin onnekkaasti. Tämäkin on sitä esittämisen esittämistä. Innovatiivisuudella ei ole mittaa ei määrää. Jongleerataan laudanpätkällä ja laastilapiolla. Tai jättimäisillä ruukuilla. Repeämään saa koskaan näkemäni hulluin sulkapallo-ottelu. Onko tässä seuraava Race Horse Company?

Diabolo on hieman epäkiitollinen estradilaji puistoharrastusmaineensa takia. Tässä sekin saa aivan uusia ulottuvuuksia. Sitä paitsi diabolohan on Kiinasta kotoisin. Sekavanlaiselle, mutta niin ihanaiselle Mandarinille toivoo kierrätystä. Metasirkusta, kekseliäisyyttä ja luovuutta, sitä kaikkea se on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat