Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milja Sarkola tekee teatteria omasta elämästään: "Toivoisin, että osaisin kirjoittaa niin, ettei läheisteni tarvitsisi pelätä"

"Olen ollut hylkäämässä teatteria monta kertaa", omaelämäkerrallisista teoksista tunnettu ohjaaja-käsikirjoittaja sanoo

Kulttuuri
 
Maria Säkö
Milja Sarkola kirjoitti poikkeuksellisen rohkean esityksen halusta
Milja Sarkola kirjoitti poikkeuksellisen rohkean esityksen halusta
Ohjaaja-näytelmäkirjailija Milja Sarkola on kirjoittanut ja ohjannut Q-teatteriin poikkeuksellisen rohkean, omaelämäkerrallisen esityksen halusta. Jotain toista -henkilökohtaisen halun näyttämö on kuumottava esitys siitä, miten halu ilmenee päähenkilön elämässä erilaisin tavoin. Lapsuuden viattomista leikeistä kuljetaan teini-iän hapuilevien kokeilujen kautta keski-ikäisen homoseksuaalin naisen kokemuksiin. Pääosia esittävät Iida Kuningas ja Emmi Parviainen. Muissa rooleissa nähdään Sanna-Kaisa Palo, Tommi Korpela, Elena Leeve ja Lotta Kaihua.

Q-teatterin näyttämöllä on ollut tänä keväänä kuuma.

Jotain toista – henkilökohtaisen halun näyttämö -esityksessä on kerrottu kasvutarinaa seksuaalisten kokemusten kautta. Tiedättehän: teini-ikäisten ihastumisia, humalaisia yhden yön suhteita, parisuhteen väljähtymistä. . .

Esityksessä halu on estyneen ihmisen noloa, lapsellista ja haurasta halua. Siis kaikkea muuta kuin nykyistä estotonta menoa.

Näyttämöllä on myös homoseksuaalisessa suhteessa elävä ohjaaja, joka pohtii teatterin tekemistä ja sitä, miten seksuaalisuutta käytetään siinä vallan välineenä.

Esityksen omaelämäkerrallisuutta ei mitenkään peitellä. Käsiohjelmassa sanotaan, että näytelmä lähti liikkeelle, kun ohjaaja-käsikirjoittaja Milja Sarkolan edellisestä, tunnustuksellisesta Perheenjäsen-esityksestä vuodelta 2011 jäi yli materiaalia.

Kuka?

Milja Sarkola

 Teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija, syntynyt 1975.

 Tunnetuimpia töitä mm. Postia Eva Dahlgrenille (2007), Ihmisen asussa (2009), Perheenjäsen (2011), Kattona tähtitaivas (2014) ja Jotain toista (2015).

 Ohjaa syksyllä 2015 Kansallisteatteriin Heini Junkkaalan Olipa kerran minä -näytelmän.

 On käsitellyt töissään yksityisen ja julkisen rajaa, alastomuutta, teatterin tekemistä, seksuaalisuutta ja lähisuhteita.

 Valmistunut ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta.

 Palkittu Thalia-palkinnolla (2012) sekä Wienin Impuls tanz -festivaalin pääpalkinnolla (2013).

 Isä Helsingin kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola, veli näyttelijä Sampo Sarkola.

 Toimi Teatteri Takomon taiteellisena johtajana vuodet 2008–2012 yhdessä Pauliina Feodoroffin kanssa.

 Asuu Helsingissä, kaksi lasta.

Mikä saa Sarkolan, 40, tarttumaan näin arkaluontoiseen aiheeseen?

"Harvemmin tunnistan itseäni siitä kuvastosta, jolla homoseksuaalista halua yleensä kuvataan elokuvissa ja teatterissa", Sarkola sanoo. "Yritin ilmaista oman kokemukseni mahdollisimman tarkasti."

Sarkola ei päästä itseään helpolla. Ahaa, juuri tästä pitääkin kirjoittaa ja juuri tätä pitää käsitellä näyttämöllä, hän ajattelee lähestyessään kokemusta, josta häntä hävettää kirjoittaa.

Sarkolan esityksistä välittyy vahva omakohtaisuus, mutta siihen hän ei pyri. Omakohtaisuus on hänelle vain pakko, koska hän ei pysty kirjoittamaan asioista, joista hänellä ei ole kokemuksia.

"Pidän omaelämäkerrallisuutta lähinnä kyvyttömyytenä kirjoittaa selkeästi fiktiota. Toivoisin, että osaisin kirjoittaa niin, ettei läheisteni tarvitsisi pelätä."

Juhani Niiranen HS
Milja Sarkola kuuluu teatterisukuun. Hän kirjoittaa omaelämäkerrallisia tekstejä, jotka läheiset saavat lukea ennen kuin ne tulevat julki.
Milja Sarkola kuuluu teatterisukuun. Hän kirjoittaa omaelämäkerrallisia tekstejä, jotka läheiset saavat lukea ennen kuin ne tulevat julki.

Milja Sarkolan lähipiiri koostuu tunnetuista teatterintekijöistä: isä on Helsingin kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola ja veli näyttelijä Sampo Sarkola – joten kun hän kirjoittaa omasta elämästään, yleisö saattaa myös tunnistaa näyttämöllä kuvatut läheiset ihmiset. Dokumentaarista kuvaus ei kuitenkaan ole.

Läheiset saavat lukea käsikirjoitukset etukäteen ja he ovat suhtautuneet taideteoksiin ammattimaisesti. Silti omasta elämästä kertominen on moraalisesti hankalaa, koska taiteellinen lopputulos on aina väistämättä taiteilijan oman näkökulman läpi nähty ja sekoittaa totta ja keksittyä ainesta.

"Käytän todellisuutta materiaalina, mutta muovaan ja leikkaan sitä niin, että siitä tulisi vielä todellisempaa."

Sarkola ei ole pohdintoineen yksin. Norjalainen Karl Ove Knausgård on päivittänyt tunnustuksellisen kirjallisuuden lajityypin nykypäivään ja päätynyt Taisteluni-kirjasarjan viimeisessä osassa kertomaan sarjan kirjoittamisen eettisistä ongelmista.

Sarkola sanoo kirjoittaessaan yrittävänsä tavoittaa totuutta jostakin tietystä aiheesta epätoivoisella ja ehkä myös kierolla tavalla. Jotain toista -esityksessä tämä aihe on halu.

Sarkola pyrkii myös kirjoittamaan itsensä ulos sosiaalisten roolien ja epäsuoruuden verkoista.

"On noloa myöntää, että tavoittelee kirjoittaessa totuutta elämästä sitä kuitenkaan koskaan saavuttamatta."

Pate Pesonius
Elina Leeve (vas.) ja Sanna-Kaisa Palo etsivät toistensa läheisyyttä näytelmässä Jotain toista.
Elina Leeve (vas.) ja Sanna-Kaisa Palo etsivät toistensa läheisyyttä näytelmässä Jotain toista.

Perheenjäsen-esityksen jälkeen Sarkola sai yleisöltä paljon suoraa ja tunteellista palautetta. Jotain toista johdattelee yleisön tutkiskelemaan niin intiimejä omia asioita, ettei niistä puhuminen ole helppoa. Yleisö onkin tällä kertaa kertonut ajatuksistaan viipeellä.

Tarve saada yleisö kokemaan jotain hyvin yksityistä johtuu osittain myös siitä, että Sarkolan mielestä teatterin kollektiivisessa vastaanotossa on jotain pelottavaa.

"Teatteri on minulle oikeastaan vieras laji. Vierastan sen karnevalistisuutta ja populistisuutta", Sarkola sanoo. "Viime vuosina kiinnostukseni on ollut enemmän proosassa, jota pidän taiteenlajeista itselleni läheisimpänä. Olen ollut hylkäämässä teatteria monta kertaa."

Vielä epäily ei ole johtanut hylkäämiseen vaan teatterin uudistamiseen proosan keinoilla. Sarkola on notkistanut teatteria tuomalla näyttämölle proosan sisäistä ääntä sekä nykyihmisen itseään tarkkailevan ja analysoivan mielen. Hän on hakenut näyttämölle sitä yksityistä tilaa, johon hän pääsee lukiessa.

Sarkola kertoo, että hänen huomionsa on proosaa tai draamaa lukiessa herkästi siinä, mitä kirjailija jättää kertomatta ja mitkä hänen motiivinsa ovat.

"Kirjoittaessa yritän mahdollisimman pitkälle paljastaa kertojan pyrkimykset. Vaikka se ei tietenkään ole koskaan täysin mahdollista."

Se, että Sarkola on etsinyt totuutta, on muuttanut intiiminkin kokemuksen lopulta universaaliksi. Seksuaalisesta halusta kirjoittaminen esimerkiksi johti hänet pohtimaan vallankäyttöä.

"Ainahan sanotaan, että valta sokaisee, mutta vasta nyt kun pystyn mikrotasolla oivaltamaan tuon asian omassa elämässäni – ohjaajan suhteessa näyttelijään – pystyn näkemään sen yhteiskunnallisena ilmiönä."

Ujo ja itsekriittinen Milja Sarkola on tehnyt ohjauksia 20 vuotta, mutta hän sanoo tulleensa vasta viime vuosina "inasen verran" rohkeammaksi.

Hän on kokenut painetta kirjoittaa esityksiä koko kansalle. Mutta mitä enemmän hän on antanut itselleen luvan kirjoittaa itseään kiinnostavista asioista, kuten omista intiimeistä kokemuksistaan ja teatterin tekemisestä, sitä laajempia joukkoja hän puhuttelee. Tämä on näkynyt myös Q-teatterissa.

"Kaikenikäiset miehet ovat ottaneet esityksen omakseen ja nauravat katsomossa kippurassa. Ennakkoluuloni, etteivät he tulisi katsomaan homonaisen tekemää esitystä, eivät pitäneetkään paikkaansa."

 

Jotain toista Q-teatterissa 22. 5. saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat