Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnianosoitus Nobel-kirjailijalle – HS julkaisee John Irvingin muistopuheen Günter Grassille

Kulttuuri
 
Susana Vera / REUTERS
Gynther Grass kuvattuna vuonna 2007.
Gynther Grass kuvattuna vuonna 2007. Kuva: Susana Vera / REUTERS

Suosittu yhdysvaltalainen kirjailija John Irving kunnioittaa lähes kuukausi sitten kuollutta Nobel-kirjailijaa Günter Grassia tänään tavalla, jota kovin moni ei olisi osannut ennakoida.

Hän pitää Lyypekissä Saksassa muistopuheen ihailemalleen ja arvostamalleen kirjailijalle tämän saksalaisen kustantamon Steidlin järjestämässä tilaisuudessa.

Kirjailijoiden välinen yhteydenpito jatkui loppuun asti. Günter Grass lähetti John Irvingille kirjeen Lyypekista 23. maaliskuuta 2015. Irving ei ehtinyt vastata ennen Grassin kuolemaa 15. päivä huhtikuuta.

Grass valitti kirjeessä, että keuhkot ja sydän voisivat olla paremmassa kunnossa, mutta onneksi päässä ei ollut vikaa. Maailmantilaa hän piti vielä huonompana kuin omaansa.

"Maailma on taas sekaisin, mikä tuo mieleen synkkiä muistoja minulle, sodassa palaneelle lapselle."

Harva on tiennyt, että John Irving ja Günter Grass tapasivat toisensa useasti – milloin Saksassa, milloin Yhdysvalloissa. John Irving myös arvioi Grassin muistelmateoksen Sipulia kuoriessa englanninkielisen käännöksenThe New York Times Book Review -lehdessä 2007.

Kirjassa Grass paljasti joutuneensa 17-vuotiaana natsi-Saksan Waffen SS -joukkoihin toisen maailmansodan lopulla marraskuussa 1944.

John Irving piti Günter Grassin julkista mustamaalaamista natsiksi typeränä ja historiattomana hurskasteluna, koska kirjailija häpesi tätä jaksoa avoimesti muistelmateoksessaan. Nuorukaisella ei liioin ollut kovin monia vaihtoehtoja natsi-Saksassa.

John Irvingin mukaan Grassin lukijoille "tuo 'toistuva häpeäntunne' on tuttu alusta alkaen. Häpeä on mukana Peltirummussa, se on Kissassa ja hiiressä – häpeä esiintyy Günterin teoksissa jo kauan ennen kuin hän kirjoitti teoksen Sipulia kuoriessa."

Tänään John Irving maksaa velkansa. Muistopuhe Lyypekissä on tavallaan vastaus Günter Grassin maaliskuussa 2015 lähettämään kirjeeseen, johon Garpin maailman, Oman elämänsä sankarin ja Ystäväni Owen Meanyn kirjoittaja ei ehtinyt vastata.

Saksalainen kulttuuri ja erityisesti Itävalta ja Wien näkyvät myös John Irvingin omassa tuotannossa. Wieniin veivät lukijan esimerkiksi romaanit Vapauttakaa karhut, Garpin maailma ja Kaikki isäni hotellit.

Outi Pyhäranta HS
John Irving
John Irving

John Irving paljastaa, että Grassin Peltirummulla on ollut suuri vaikutus hänen romaaniinsa Ystäväni Owen Meany. Ensimmäisen kerran hän luki romaanin 17-vuotiaana – eikä se sen jälkeen ole jättänyt häntä rauhaan.

"Annoin eräälle päähenkilölleni, Owen Meanylle, Oskar Matzerathin nimen alkukirjaimet. Olin jo runsaat kaksikymmentä vuotta aikaisemmin opiskellessani Wienissä – vuosina 1962 ja 1963 – lukenut Peltirummun englanninnoksen, mutta kannoin mukanani sen saksankielistä pokkaripainosta. Peltirumpu auttoi tyttöjen tapaamisessa", Irving kirjoittaa.

"Pahaksi onneksi vuokraemäntäni näki minun kanniskelevan kirjaa; minä en yrittänyt iskeä vuokraemäntääni, ja hän loi minuun arvostelevan katseen. "Mitä? Ettekö te pitänyt siitä?" minä kysyin ja näytin pokkariani."

Sota erottaa kaksi kirjailijaa toisistaan. He kuuluvat eri sukupolviin: Grass syntyi 1927, Irving taas 1942. Siinä mielessä heidän maailmansa realiteetit ovat olleet erilaisia.

"Totta, Günter suhtautui hiukan kriittisesti minun sukupolveeni. Hän kirjoitti: 'Harvoin on sukupolvi uuvuttanut itsensä loppuun niin sukkelasti. He joko murtuvat tai lakkaavat ottamasta riskejä.' Hyvä on – meidän sukupolvestamme ei ole pysyvään valtaan", Irving kirjoittaa.

Hän muistelee, kuinka oli New Yorkissa syönyt illallista Grassin kanssa. Toivottaessaan hyvää yötä Grass näytti hiukan huolestuneelta.

"Ilme oli tuttu, mutta hän yllätti minut sanomalla, että oli huolissaan minusta. Hän sanoi: sinä et näytä yhtään niin äkäiseltä kuin ennen."

Se oli veljellistä vinoilua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat