Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Yorkerin miljoonia lukijoita houkuttelevat piirroskannet eivät selittele

Kulttuuri
 
Art Spiegelmanin piirtämässä kannessa musta nainen ja hasidijuutalainen mies suutelevat.
Art Spiegelmanin piirtämässä kannessa musta nainen ja hasidijuutalainen mies suutelevat.

Yhdysvalloissa media voi yhä hätkähdyttää.

Viimeiset parikymmentä vuotta aikakauslehti New Yorker on herättänyt eniten huomiota kansillaan, joissa eri taiteilijat ovat kommentoineet ajankohtaisia aiheita.

"Amerikkalaisille tuntuu olevan tärkeämpää välttää ärsyttämästä ketään kuin keskustella", lehden kansista vastaava Françoise Mouly sanoo.

"Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen median asenteet ovat kiristyneet selvästi. Silti meidän kantemme käsittelevät aiheita, joista on vaikea mutta pakko puhua."

Viikoittain ilmestyvä New Yorker on mediamaailman arvostetuimpia julkaisuja.

Vuonna 1925 perustettuun kulttuurilehteen ovat kirjoittaneet tunnetut kirjaliljat, kuten Truman Capote, Alice Munro ja Philip Roth.

Mouly on vastannut New Yorkerin kansista vuodesta 1993 lähtien. Hän ei ole ollenkaan varma, että yhdysvaltalaisten arkuus johtuu maailmanpolitiikan kiristymisestä, vaikka puhutaan jopa kylmän sodan paluusta.

"Minusta maailmanpolitiikka ei vaikuta sen kärjistyneemmältä kuin 2003, kun George Bush ja Colin Powell puhuivat Irakin joukkotuhoaseista, tai Abu Ghraibin paljastusten aikaan 2004. New Yorkerin kannet joka tapauksessa heijastelevat maailman tapahtumien käänteitä", Mouly sanoo.

New Yorkerin kansikuvissa ole otsikoita tai muita merkityksiä rajaavia tekstejä. Sarjakuvataitelija David Mazzucchelli piirsi vuonna 1993 kannen, joka käsitteli World Trade Centerin silloista iskua.
New Yorkerin kansikuvissa ole otsikoita tai muita merkityksiä rajaavia tekstejä. Sarjakuvataitelija David Mazzucchelli piirsi vuonna 1993 kannen, joka käsitteli World Trade Centerin silloista iskua.

Kansissa ovat esiintyneet niin Irakin Saddam Hussein kuin Venäjän Vladimir Putin. Suuriin uutistapahtumiin on haettu monenlaisia kuvallisia oivalluksia.

Moulylle on olennaista, ettei kuvissa ole otsikoita tai muita merkityksiä rajaavia tekstejä.

"Luotamme, että lukijat ymmärtävät kuvan itse."

Mouly on syntynyt Ranskassa, Pariisissa vuonna 1955. Tammikuussa yksi uutistapahtuma kosketti häntä erityisen läheisesti. Terrori-isku Charlie Hebdo -lehden toimitukseen muistutti häntä omasta nuoruudestaan.

Teini-ikäisenä Mouly luki Tinttien ja muiden sarjakuvien ohella Charlie Hebdon edeltäjää Hara-Kiriä, jota hänen vanhempansa ostivat. Lehti ärsytti ja pelotti häntä.

"Sen huumori tuntui usein idioottimaiselta, loukkaavalta ja seksistiseltä. Vasta myöhemmin tajusin, että naisten kuvaamisen karjana ja lihanpaloina saattoi lukea myös feministisenä kritiikkinä miesten asenteista. New Yorkerin kansissa on usein samaa provokaation henkeä."

Kun opiskelijamellakat puhkesivat Pariisissa toukokuussa 1968, Mouly oli 13-vuotias. Kaupunki eli kuin piiritystilassa. Ruokakaupan hyllyt olivat tyhjiä kuin sota-aikaan.

"Kun minut lähetettiin kauppaan, en saanut mukaan ostoslistaa vaan ohjeen ostaa, mitä vain löytyy."

Moulyn äiti ja siskot pakenivat maalle, mutta Françoise halusi jäädä isänsä kanssa Pariisiin. "Eivät vanhempani pelänneet, mutta maalla oli helpompaa", Mouly sanoo.

Hänen isänsä oli lääkäri ja sai siksi bensaa säännöstelystä huolimatta. Yhdessä he kävivät vasemman rannan latinalaisissa kortteleissa ja opiskelijoiden valtaamassa Sorbonnen yliopistossa.

Moulylle Hara-Kiri ja kevät 1968 merkitsivät hänelle poliittista heräämistä. Seuraavana vuonna hän jo osallistui mielenosoituksiin ja jakoi lentolehtisiä.

Jacques de Loustalin kansi homoparista vuodelta 1994.
Jacques de Loustalin kansi homoparista vuodelta 1994.

Moulysta tuli kapinallinen opiskelija, joka valitsi arkkitehtuurin eikä isänsä toivomaa lääketiedettä.

Opintojen sijaan hän keskittyi lähinnä matkustelemaan. Hän kävi 1970-luvun alussa Afganistanissa ja Algeriassa ja päätyi vuonna 1974 New Yorkiin taskussaan 200 taalaa.

New Yorkissa Mouly tapasi Art Spiegelmanin, Maus-sarjakuvasta tunnetun taiteilijan. He menivät naimisiin vuonna 1977.

Pariskunta on ollut sarjakuvamaailman vaikuttajia kohta 40 vuotta. Heidän toimittamansa Raw-lehti mullisti yhdysvaltalaisten käsityksiä sarjakuvataiteesta 1980-luvulla.

Osittain Spiegelmanin avulla Mouly päätyi New Yorkeriin. Vuonna 1993 Spiegelman piirsi ensimmäisen kannen, josta nousi meteli. Siinä musta nainen ja hasidijuutalainen mies suutelivat.

Vastineeksi kohuun lehti julkaisi lausunnon, jossa totesi keskustelun herättämisen kuuluvan perinteisiinsä. Lehden uusi päätoimittaja Tina Brown oli aloittanut lehden uudistamisen.

"New Yorker oli ollut aika unelias lehti jo pitkään. Sen terävät juuret olivat unohtuneet, kun pari sukupolvea oli jäänyt väliin. Tina antoi lehdelle adrenaliiniruiskeen", Mouly sanoo.

Brown oli aiemmin uudistanut Vanity Fairin. Hän palkkasi Moulyn toimittamaan kannet. Brownia kiinnosti Raw-lehden valikoima amerikkalaisia ja eurooppalaisia taiteilijoita.

"Kävin kirjastossa katsomassa New Yorkerin vanhoja numeroita 1920–40-luvuilta. Niiden kansissa oli paljon hyviä taiteilijoita, jotka kuvasivat aikansa ajatusmaailmaa hienosti", Mouly muistelee.

Beowulf Sheenan
Ranskassa syntynyttä Moulya kosketti erityisesti terrori-isku Charlie Hebdo -lehteen.
Ranskassa syntynyttä Moulya kosketti erityisesti terrori-isku Charlie Hebdo -lehteen.

Varsinkin yksi asia kiinnitti Moulyn huomion.

Kun hän katsoi joidenkin taiteilijoiden kansia peräkkäin, hän huomasi, että joillakin heistä oli oma jatkumonsa. Esimerkiksi Mary Petty kuvasi kansissaan rikkaan naisen ja sisäkön suhdetta.

"Minun kaudellani esimerkiksi Chris Ware on tehnyt viisi kiitospäivän kantta ja useita äitienpäivän kansia", Mouly sanoo.

Ware on yksi maailman arvostetuimpia sarjakuvataiteilijoita, mutta hänen

tuotantoaan ei ole julkaistu suomeksi.

Mouly korostaa, etteivät kaikki kannet käsittele politiikkaa tai isoja uutistapahtumia.

"Niissä toistuvat vuodenajat ja juhlapyhät. Haluan, että nämä kannet kertovat jotain siitä, millaista on elää nyt ja miten ne kiteyttävät ihmisten elämää."

"Ajankohtaisuuden vaatimuksestakin voisi tulla pakkopaita. Uutiseen liittyvä kuva julkaistaan vain, jos se on hyvä."

New Yorkerin kansilla ei ole yhtenäistä tyyliä. Aina kansilla ei ole edes mitään tekemistä lehden sisältä löytyvien juttujen kanssa.

Niitä piirtää – tai maalaa – kansainvälinen taiteilijajoukko. Enimmäkseen he ovat sarjakuvan tai kuvituksen huippuja, mutta mukana on ollut muun muassa kuvataiteilija David Hockney.

Sarjakuvataitelija ja kuvittaja Barry Blittin kansi helmikuulta 2014.
Sarjakuvataitelija ja kuvittaja Barry Blittin kansi helmikuulta 2014.

Joskus aika muuttaa kansien tulkintaa. Vuonna 1994 julkaistu, ranskalaisen Jacques de Loustalin piirtämä ensimmäinen homohäitä käsittelevä kansi ei enää hätkäyttäisi.

Toisaalta David Mazzucchelli piirsi vuonna 1993 kannen, joka käsitteli World Trade Centerin silloista pommi-iskua.

Kannessa poika loikkaa hiekasta rakennettujen kaksoistornien päälle. Piirros herätti närää, mutta vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen se on vielä paljon arempi.

"Onneksi pojan hellehuivin alta pilkottaa punaista tukkaa. Häntä ei tulkita arabiksi", Mouly huokaa.

Varsinkin Yhdysvalloissa lehdistö on kurjistunut voimakkaasti, mutta New Yorkerilla on yli miljoona lukijaa viikossa.

Kannet saavat verkossa usein kymmeniä miljoonia klikkauksia.

Näkyvä paikka vaatii olemaan tarkka tekemisistä.

"Mutta kansille ei ole asetettu komiteaa, vaan päätän niistä edelleen yksin. Myös nykyinen päätoimittaja David Remnick tukee minua. Hän ei ole pyytänyt kuvia anteeksi edes silloin, kun niistä on noussut tosi kova äläkkä. Se tuki on hyvin tärkeää", Mouly painottaa.

Taiteilija David Hockneyn kansi vuodelta 2011.
Taiteilija David Hockneyn kansi vuodelta 2011.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat