Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Picasso kaupaksi ennätyshintaan

Meklari Jussi Pylkkänen paukutti teoksen hinnaksi 160 miljoonaa euroa

Kulttuuri
 

Espanjalaisen taiteilijan Pablo Picasson öljyvärimaalaus The Women of Algiers (Version 0) myytiin kaikkien aikojen ennätyshintaan Christie'sin huutokaupassa New Yorkissa maanantaina.

Taulu vaihtoi omistajaa 179,4 miljoonalla dollarilla eli 160,7 miljoonalla eurolla. Aiempi taideteoksen myyntiennätys kuului Francis Baconin kolmiosaiselle maalaukselle Three Studies of Lucian Freud, joka myytiin vuonna 2013 142,4 miljoonalla dollarilla New Yorkissa.

Ennätyksellisessä huutokaupassa meklarina toimi suomalais-brittiläinen Jussi Pylkkänen. "Se on loistava, loistava työ", meklari kommentoi maalausta huutokaupan päätyttyä uutistoimisto Reutersille.

"Tulee olemaan kiinnostavaa nähdä, kuinka kauan Picasso tulee pitämään ennätystä hallussaan. Se voi kestää vuosikymmeniäkin. Todistimme tänään täällä kulttuurihistoriaa."

Helsingissä syntynyt Pylkkänen muutti 1960-luvulla Lontooseen ja aloitti huutokauppakamarilla 1980-luvun lopulla.

Nykyisin hän on Christie'sin huutokauppakamarin johtaja ja arvostettu kansainvälinen meklari, jonka sanottu olevan taidekaupan myyvimpiä nuijanpaukuttajia.

Ensi kosketuksensa kulttuuripiireihin hän sai isoisältään Olavi Veistäjältä, joka oli Aamulehden kulttuuritoimituksen esimies. Myös Pylkkäsen isä harrasti taidetta.

"Päätin jo nuorena yrittää päästä uralle, josta voisin nauttia", Pylkkänen sanoi HS:n haastattelussa viisi vuotta sitten.

Picasson ennätysteos on vuodelta 1955, ja se on yksi viimeisistä taiteilijan suurista teoksista, jotka ovat vielä yksityisessä omistuksessa. Maalaus on kooltaan 1,2 kertaa 1,5 metriä.

Christie'sin mukaan taulusta maksettu hinta olisi taideteosten maailmanennätys huutokaupoissa.

Uutistoimisto AFP kuitenkin kertoo, että qatarilainen yksityishenkilö on maksanut Paul Gauguinin maalauksesta When Will You Marry? helmikuussa lähes 269 miljoonaa euroa.

Huutokauppaan osallistui ostajia kaikkiaan 35 maasta.

Erityisesti aasialaiset ja eurooppalaiset nokittivat huutokaupassa amerikkalaisten tekemiä tarjouksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat