Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tolkullinen kustantaja ei pakota munimaan kultaa

Sofi Oksasen ja Bazarin riidassa kustantamolle käy huonosti

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Sofi Oksanen Helsingin oikeustalolla maanantaina.
Sofi Oksanen Helsingin oikeustalolla maanantaina. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Bazar-kustantamon käy kehnosti toissa päivänä Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa käsittelyssä, jossa se vaatii Sofi Oksaselta 800 000 euroa korvauksia sopimusrikkomuksesta. Kanne on täkäläisittäin ainutlaatuinen.

Kehnosti siksi, että luottamukseen perustuvalla alalla maineensa voi tärvellä vain kerran. Kuka haluaa kirjailijaksi kustantamoon, joka haastaa käräjille, jos haluttua teosta ei synny?

Uskallan arvailla. Oikeudenkäynnin täytyy olla kovin kiusallinen Bazarin Suomessa toimivan yksikön kannalta.

Mutta norjalainen omistaja Øyvind Hagen soittaa orkesteriaan niin kuin tahtoo. Suomalainen menestyjä olisi sopinut hyvin hänen bestselleristeistä koostuvaan ohjelmaansa.

Sofi Oksanen puolestaan saa oikeudenkäynnistä loistetta sädekehänsä ympärille. Katsokaa kaikki, miten paha ylikansallinen raha yrittää ahneuksissaan riistää taiteilijarukkaa.

Vaikka mikään rukkahan nimenomaan Oksanen ei ole. Hänen taannoisen kustantamonsa WSOY:n silloinen johtaja Anna Baijars sai julkisuudessa kuulla rumin sanoin, miten pätemätön hän on tehtäväänsä.

Sen jälkeen Teos-kustantamo osoitti Oksaselle osaamattomuutensa jo ennen kuin ensimmäistäkään kirjaa ehti ilmestyä, mikä – sekin – taitaa olla ainutlaatuista tässä maassa.

Kauniisti sanoen: Puhdistuksella (2008) maineeseen noussut Oksanen tuntee arvonsa.

Maineesta ei vielä ollut tietoakaan, kun Oksanen myi alkujaan 2005 ilmestyneen pienoisromaaninsa Baby Jane pokkarioikeudet Bazarille. Pitkään kulissien takana jatkuneen riitelyn jälkeen hän sai oikeudet omalle Silberfeldt-yhtiölleen, ja tematiikaltaan kapea teos myi kekseliään markkinointikampanjan turvin peräti yli 50 000 kappaletta.

Arvailen lisää. Aloitteleva kirjailija kaavaili useassa maassa toimivasta Bazarista siltaa maailmalle. Mutta sitten aukesikin muita, parempia ja taiteellisesti hohdokkaampia reittejä.

Bazariin jäi sopimus romaanista Ranskalainen päärynä. Oksasen mukaan sitä ei koskaan syntynyt. Norjan suunnassa sen sijaan taidetaan tuumia, että Puhdistus on se hedelmä, joka heiltä vietiin suusta.

Monta teosta kattavat sopimukset ovat harvinaisia. Tapana on ollut, että yhtä teosta koskeva sopimus sisältää väljän pykälän kustantajan kiinnityksestä myös seuraavaan teokseen.

Käytännössä tekijä pääsee tahtoessaan kiemurtelemaan irti koukusta. Jos muu ei auta, seuraavaksi teoksekseen voi tarjota vaikkapa joululahjalistaansa.

Se nyt vain on niin, että kukaan ei voi komentaa toisen taiteellista luomistyötä käynnistymään, etenemään ja lunastamaan odotukset. Tolkullinen kustantaja ei edes yritä.

Maanitella voi, ja usein kai pitääkin, mutta ei määrätä.

Arvaan lisää. Prosessi johtaa Lex Oksaseen, joka patistaa laatimaan jatkossa tarkemmin yksilöityjä kustannussopimuksia.

Arvaan viimeisen kerran. Ongelmat eivät pääty siihen. Sillä kirjallisuuden parissa joutuu tulkitsemaan nuppinsa kipeäksi, voisiko Ranskalainen päärynä ehkä olla "Venäläinen peruna", vaikka se haiskahtaa homeelta kuin "Ranskalainen juusto".

Silloin on "kaiken paras että hankittais poliisikoira", kuten Leppäsen Preeti toteaa paronin murhasta Väinö Linnan Pohjantähdessä. "Kyllä mar sen sillä selville sais niin. . ."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat