Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroviisut on paljon nähnyt 60-vuotias

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Eurovision laulukilpailu järjestetään ensi viikolla Itävallan pääkaupungissa Wienissä. Kyseessä on jo kuudeskymmenes kilpailu. Tuoreimmat kilpailukappaleet esittelevän äänitteen rinnalla onkin juuri julkaistu myös toinen tuplalevy, kokooma Very Best of 60th Eurovision Song Contest (Universal).

Sille on koottu seniori-ikään ehtineen mittelön "kaikkein parhaita" lauluja. Kuuntelusessiosta sukeutuu kiinnostava sukellus historiaan.

"Kaikkein parhaimmiksi" arvioidut eivät aina ole olleet oman vuotensa voittajakappaleita. Esimerkiksi heti kolmantena vuonna, 1958, mukana oli Volarenakin tunnettu italoiskelmä Nel blu dipinto di blu, jonka esitti Domenico Modugno. Se jäi kolmanneksi, mutta on epäilemättä yksi kilpailun historian suurimmista ikivihreistä. Voittaja, Ranskan Dors, mon amour, muistetaan huonommin.

Vastaavia tapauksia löytyy kokoelmalta useita.

Viisujen alkuvuodet olivat tyylikkäiden melodioiden juhlaa. 1960-luvulla pop astui mukaan kuvaan, ja 1970-luvulla menoa maustoi tietysti disko. Abban voittoisa saundi 1974 sai aikaan jäljittelijöiden kaartin, myös Ruotsissa: Charlotte Nilssonin voittokappale Take Me to Your Heaven (1999) on melkein kuin Anderssonin ja Ulvaeuksen käsialaa.

Tärkeisiin käännekohtiin kuuluu myös Euroviisujen menestyneimpiin maihin sittemmin nousseen Ukrainan voittobiisi vahvoine rumpubiitteineen. Esittäjä oli Ruslana, vuosi 2004 ja paikka Istanbul. Ukraina osallistui tuolloin kilpailuun vasta toista kertaa. Ruslanan Wild Dances -kappaleen kaikuja on kuultu kilpailussa siitä lähtien. Tämäkään vuosi ei tee poikkeusta, minkä osoittaa Georgian kappale Warrior.

Voittonsa jälkeen Ruslana osallistui oranssiin vallankumoukseen ja nostatti 2014 mielialaa Maidanin aukiolla. Nyt hän on monet huomionosoitukset saanut kansansa symboli.

Ukrainassa käydään sotaa tulitauosta huolimatta. Maa ei ole mukana Wienissä.

Euroopan nykymenoa laajemminkin ajatellessa kylmät väreet kulkevat selkäpiissä. Eivätkä ne johdu musiikista.

 

Eurovision laulukilpailut Wienissä 19.–24. toukokuuta.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen
toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat