Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki sai uuden kirjafestivaalin – kirjallisuuden maailmantähdet kiertävät festivaaleja kuin rocktähdet

Uusi kirjafestivaali Helsinki Lit luottaa siihen, että viisaasti puhuville kirjailijoille löytyy maksavia kuuntelijoita. Tallinnassa HeadRead tarjoaa maailmantähtiä ilmaiseksi.

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Helsingin Savoy-teatteriin mahtuu yli 700 katsojaa, ja Helsinki Lit -festivaalilla sen toivotaan täyttyvän. "Tukholman Moderna Museetin vastaavanlaisella festivaalilla on paikkoja vain 320", ohjelmajohtaja Philip Teir sanoo.
Helsingin Savoy-teatteriin mahtuu yli 700 katsojaa, ja Helsinki Lit -festivaalilla sen toivotaan täyttyvän. "Tukholman Moderna Museetin vastaavanlaisella festivaalilla on paikkoja vain 320", ohjelmajohtaja Philip Teir sanoo. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Philip Teiriä huolestuttaa. Kirjailija, Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin ohjelmajohtaja miettii, tarvitaanko kaksipäiväisessä tapahtumassa sittenkin ohjaajaa.

"Lauantaina meillä on Savoy-teatterin lavalla ohjelmaa viisi tuntia. Onkohan varmaa, että koko päivän dramaturgia kulkee saumattomasti? Ettei tule kuolleita tuokioita? Tästä pitää puhua tuottaja Heidi Backströmin kanssa."

Yli 700-paikkaisen teatterin näyttämö on nyt tyhjä, mutta kun kirjailijat valtaavat sen, näkymä on Teirin mukaan kodikas kuin Agatha Christien olohuoneessa. "Taustalle tulee kirjahyllyjä, ja keskustelijat istuvat mukavasti nojatuoleissa."

Heitä katselee ja kuuntelee yleisö, joka on maksanut lipusta 15 tai kahden päivän festivaalipassista 25 euroa.

Kirjallisuusfestivaalit kahdella puolella Suomenlahtea

Emma Hooper

Helsinki Lit
22.–23. 5.

Perustettu 2015

Kestää 2 päivää

13 tapahtumaa

2 esiintymislavaa (Savoy-teatteri, Kansallisteatterin Lavaklubi)

4 henkilöä saa organisoinnista korvausta, lisäksi 10 vapaaehtoista

30 000 euron budjetti (Rahoittajina Helsingin kaupunki, Otavan kirjasäätiö ja muut säätiöt)

750 hengen yleisötavoite

18 esiintyjää

10–25 euroa / pääsylippu

Huom! Lauantaina 23. 5. klo 14 myönnetään ensi kertaa jaettava Jarl Hellemann -palkinto edellisvuoden huippusuomennokselle.

Ohjelma ja esiintyjät: www.helsinki-lit.fi


HeadRead
27.–31. 5.


Perustettu 2009

Kestää 5 päivää

66 tapahtumaa

5 esiintymislavaa

10 henkilöä saa organisoinnista korvausta, lisäksi 5 vapaaehtoista

160 000 euron budjetti (Rahoittajina Viron kulttuurirahasto, valtio, Tallinnan kaupunki, eri maiden kulttuuri-instituutit)

5 000 hengen yleisötavoite

Yli 100 esiintyjää

0 euroa / pääsylippu

Huom! Brittiläinen dekkarikirjailija Jason Goodwin pitää perjantaina 29. 5. klo 15 kirjoittajatyöpajaa Tallinnan kaupunginkirjastossa.

Ohjelma ja esiintyjät: www.headread.ee

Kaksipäiväinen Helsinki Lit järjestetään ensimmäistä kertaa.

Perjantai-iltana ja läpi lauantain, 22.–23. toukokuuta esiintymislavalle nousee kaikkiaan kuusitoista kirjailijaa keskustelemaan toistensa kanssa. Toisin kuin kirjamessuilla, aiheina eivät ole heidän viimeisimmät kirjansa vaan laajemmat kysymykset.

Esimerkiksi Sofi Oksasen ja Sveitsissä asuvan venäläisen Mihail Siškinin voi olettaa puhuvan Venäjän politiikasta, Maija Vilkkumaan ja kanadalaisen kirjailija-viulisti Emma Hooperin musiikin ja proosan yhteyksistä. Monika Fagerholmin ja tanskalaisen Peter Høegin aiheena on kirjailijantyö yleensä.

"Keskustelujen kiinnostavuudesta en ole lainkaan huolissani", Teir sanoo. "Tunnen suuren osan kirjailijavieraista, ja he ovat hyviä esiintyjiä. Lisäksi olemme valinneet keskustelijat niin, että heillä on varmasti sanottavaa toisilleen, kuten Jörn Donnerilla ja ruotsalainen Lena Anderssonilla, jotka keskustelevat lauantaiaamuna rakkaudesta."

Andersson on kirjoittanut kaksi menestysromaania älykkönaisen epätoivoisesta rakkaudesta omahyväiseen miestaiteilijaan. Siitä Donnerillakin lienee mielipiteitä.

Se, että Helsinki Lit järjestetään ensi kertaa, on itse asiassa outoa. Samankaltaisia, yleisölle esiintyvien kirjailijoiden ympärille rakennettuja tapahtumia on valtavasti ympäri Eurooppaa. Suuri osa on Helsinki Litin tavoin maksullisia.

Ilmiön taustalla on kustannusalan kriisi, Philip Teir uskoo. "On keksittävä uusia tapoja saada kirjoja lukijoiden luo."

Viikko Helsinki Litin jälkeen pidetään Tallinnassa viisipäiväinen HeadRead, joka levittäytyy ympäri kaupunkia, samoin Norsk litteraturfestival Lillehammerissa.

Marko Mumm
Krista Kaer johtaa paitsi HeadRead-kirjafestivaalia myös virolaista Varrak-kustantamoa, joka julkaisee paljon käännöskirjallisuutta.
Krista Kaer johtaa paitsi HeadRead-kirjafestivaalia myös virolaista Varrak-kustantamoa, joka julkaisee paljon käännöskirjallisuutta.

Kesäkuussa ovat Varsovan Big Book Festival ja Hay Festival Walesissa, elokuussa Edinburghin iso kirjallisuustapahtuma. Loppukesästä kirjallisuus valtaa myös Louisianan taidemuseon Tanskassa, syksyllä Tukholman Moderna Museetin.

Monet saavat julkista tukea, mutta myös muuta sponsorirahaa. HeadReadin suurin tukija on Viron kulttuurirahasto, ja Helsinki Lit on saanut rahaa suomalaisilta säätiöiltä. Lisäksi kumpikin tekee tiivistä yhteistyötä kustantamojen kanssa, jotka maksavat kirjailijoidensa matkoja.

Samat nimet kiertävätkin tapahtumasta toiseen.

Helsinki Lit toivoi saavansa kanadalaisen Margaret Atwoodin Suomeen, sillä hän esiintyy alkukesästä niin Tallinnassa kuin Lillehammerissa ja Tukholmassa. Se kariutui, mutta onneksi tilalle saatiin Peter Høegin kaltainen yleisölle tuttu nimi.

"Se on tärkeää, kun festivaali on vasta alussa", Philip Teir myöntää, ja Tallinnan HeadRead-festivaalin ohjelmajohtaja Krista Kaer on samaa mieltä.

"Kun aloitimme 2009, monet ulkomaiset kirjailijat eivät oikein löytäneet yleisöä. Nyt on toisin."

Kumpikin festivaalijärjestäjä korostaa silti, että itse tapahtumat ovat tärkeämpiä kuin vieraiden maine.

"Enää yleisömme ei edes ajattele, että kirjailijan tuotanto on luettava, jotta häntä voi tulla kuuntelemaan", Krista Kaer sanoo. "Tiedetään jo, että kaikki vieraamme ovat hyviä esiintyjiä, joilla on sanottavaa."

Tänä vuonna Tallinnassa puhuvat ja keskustelevat Atwoodin lisäksi muun muassa israelilainen David Grossman, venäläinen Edvard Radzinski ja suomalaiset Heidi Köngäs ja Tommi Kinnunen.

Urbaaneilla kirjafestivaaleilla, jotka kilpailevat samasta yleisöstä teatterin ja konserttien kanssa, pitää kuitenkin olla myös jotain viihdyttävää.

Siksi Tallinnassa järjestetään kirjallisia kävelyretkiä, kirjoitustyöpajoja, runo- ja musiikki-iltoja ravintoloissa.

Helsinki Litissä perjantain päättää Aulikki Oksasen laulurunojen konsertti, ja lauantaina on vuorossa Literary Death Match eli kirjailijoiden kykyshow, joita on järjestetty eri puolilla maailmaa.

"Vähän kuin Voice of Finland", Teir kuvaa. "Neljä kirjailijaa esiintyy kolmen tuomarin edessä. Juontajana meillä on koko konseptin keksijä, yhdysvaltalainen toimittaja-kirjailija Adrian Todd Zuniga."

Hän toivoo, että tulevina vuosina Helsinki Lit voisi esitellä jotain vieläkin ainutlaatuisempaa: "Uuden teoksen, tekstin ja musiikin uudenlaisen yhdistelmän."

Myös Krista Kaer etsii koko ajan uutta yleisöä. "Päämäärä on tehdä kirjallisuudesta kiireisille ihmisille helpommin lähestyttävää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat