Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutöitä hartiavoimin

Suomen Taideakatemian palkinnon saanut Camilla Vuorenmaa on tehnyt voiton eteen töitä pensselillä ja taltalla

Kulttuuri
 
Katarina Sällylä HS
Camilla Vuorenmaa ateljeessaan Suvilahdessa.
Camilla Vuorenmaa ateljeessaan Suvilahdessa. Kuva: Katarina Sällylä HS

Viisi vuotta sitten taiteilija Camilla Vuorenmaa törmäsi Galleria Anhavan avajaisissa entiseen opettajaansa Markus Konttiseen. Konttinen kysyi, mitä Vuorenmaalla oli työn alla.

"Sanoin, että ajattelin ruveta työstämään puuta, vaikka se on kyllä aika raskasta", kertoo Vuorenmaa.

"Konttinen vastasi, että ainahan sun työt ovat olleet tosi fyysisiä, sä aina työskentelet hartiavoimin."

Päätös osoittautui tärkeäksi, sillä puun työstäminen on vienyt Vuorenmaata eteenpäin taiteilijana. Nykyään hänet tunnetaan parhaiten juuri reliefimäisistä, puulevylle kaiverretuista ja hehkuvin värein maalatuista teoksistaan.

Rosoiset kaiverrukset kuvaavat usein ihmishahmoja, joissa huomio kiinnittyy tunnetiloja heijastaviin kasvoihin.

Nyt Vuorenmaan puukaiverrukset ovat saaneet myös tunnustusta, kun hänelle myönnettiin keskiviikkona Suomen Taideakatemian palkinto. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi suomalaiselle taiteilijalle, joka on "parhaassa luomisvireessä ja jota ei ole vielä Suomessa merkittävästi palkittu".

Palkinnon arvo on 25 000 euroa. Lisäksi siihen kuuluu yksityisnäyttely Espoon modernin taiteen museo Emmassa.

Palkintoraati kuvaili Vuorenmaata ilmaisultaan riippumattomaksi ja omaleimaiseksi taiteilijaksi, joka on osoittanut kykyä maalaustaiteen mahdollisuuksien laajentamiseen.

Vuorenmaa itse on voittoon silminnähden tyytyväinen.

"Vaikeinta on ollut pitää se salaisuutena", hän kertoo. Itse hän on tiennyt palkinnosta jo muutaman viikon ajan.

Suvilahdessa vanhassa konttorirakennuksessa sijaitseva pikkuruinen studio on täynnä teoksia, joista pienemmät mahtuvat kainaloon ja suurimmat kohoavat pariin metriin.

Kuten Vuorenmaa aloittaessaan ennusti, puun työstäminen on raskasta pehmeästä mäntylevystä huolimatta. Vuorenmaa tekee teoksiaan harkiten, pala palalta.

"Odotan aina, että nakutteluosuus on valmis ja pääsen maalaamaan", Vuorenmaa kertoo.

Nopeasti katsottuna teokset näyttävät rujoilta ja siloittelemattomilta. Lähempi tarkastelu paljastaa mietityn jäljen, joka yhdistää piirrosta, maalausta ja veistämistä voimakkaisiin aiheisiin.

Studiota hallitsee uusi teos, joka käsittelee Juditin ja Holoferneksen tarinaa. Kaunis Judit pelasti kaupunkinsa viettelemällä sotapäällikön ja leikkaamalla palvelijattarensa kanssa hänen päänsä irti tämän nukkuessa.

Sitä vastapäätä seinään nojaa vuonna 2014 valmistunut Surrender, jonka kuva-aihe on poimittu keskitysleirikuvasta.

Aina ei ole selvää, onko teoksen ihmishahmo mies vai nainen ja onko teos seesteinen vai järkyttävä. Vuorenmaa nauttii monitulkintaisuudesta.

Hän itse kutsuu teoksiaan muotokuviksi ihmisyydestä.

Suomen Taideakatemian palkinto ei ole Vuorenmaalle mikään pikavoitto. "Hitaasti kiiruhtaen", hän kuvailee urakehitystään.

Vuorenmaa valmistui Kuvataideakatemiasta 2005. Ensimmäinen vuoden työskentelyapuraha tuli Kulttuurirahastolta vuonna 2010 – samana vuonna kun hän aloitti "puutöidensä" tekemisen, kuten hän itse teoksiaan kutsuu.

"Puoli vuotta meni puutekniikan opetteluun", sanoo Vuorenmaa. Nyt tekniikka on kehittynyt jo useamman vuoden ajan.

"Nyt se toimii, siinä on voimaa ja itsevarmuutta."

Siitä todisti jo tanskalaisen Kunsthalle Charlottenborgin International Solo Award -voitto vuonna 2013. Sen jälkeen apurahoja ja näyttelyitä on ollut enemmän. Taiteilijan tähti on nousussa.

Edellisen Helsingin-näyttelynsä Vuorenmaa piti lokakuussa Helsingin taiteilijaseuran galleriassa. Näyttelyn teoksissa näkyi Oaxacassa vietetty residenssi.

Nyt muoviin käärityt teokset odottavat studion ovensuussa lähtöä Manchesterin lähellä sijaitsevaan Bury Art Museum & Sculpture Centreen, jossa avautuu kesäkuun alussa suomalaisen nykytaiteen näyttely. Sitten seuraa residenssi Islannissa.

Emman palkintonäyttely avautuu 2016, mutta sen suunnittelu alkaa jo maanantaina. Sinne Vuorenmaa lupaa uusia teoksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat