Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osmo Vänskä johtaa yhdysvaltalaiset Havannan Vallankumousaukiolle

Minnesotan orkesteri on ensimmäinen yhdysvaltalaisorkesteri Kuubassa tällä vuosituhannella. Se konsertoi yhdessä kuubalaisten kanssa Havannan vallankumousaukion teatterissa.

Kulttuuri
 
Muuttuuko historia? Osmo Vänskä johtaa yhdysvaltalaiset Havannan Vallankumousaukiolle
Muuttuuko historia? Osmo Vänskä johtaa yhdysvaltalaiset Havannan Vallankumousaukiolle
Minnesotan orkesteri on ensimmäinen yhdysvaltalaisorkesteri Kuubassa tällä vuosituhannella. Se esiintyy Havannan Vallankumousaukion reunalla Kansallisteatterissa perjantaina ja lauantaina yhdessä kuubalaismuusikoiden ja -kuorojen kera. Vierailun johtaa Minnesotan orkesterin musiikillinen johtaja Osmo Vänskä. HS kysyi vierailun alla lippuluukulla, mitä kuubalaiset amerikkalaisten rynnistyksestä Vallankumousaukiolle ajattelevat. Toimittaja Vesa Sirén, kuvaus Juhani Niiranen.

Väännetyistä rautatiekiskoista muodostettu Che Guevaran kasvokuva Kuuban sisäministeriön seinällä katsoo ehkä kummissaan Teatro Nacionalille.

Onko taas vallankumous? Havannan Vallankumousaukiolla kuubalaiset suuntaavat Kansallisteatterille ostamaan lippuja yhdysvaltalaisen orkesterin konserttiin.

Margareta Alfonso osti liput Osmo Vänskän ja Minnesotan orkesterin konsertteihin Kuuban Kansallisteatterissa Havannassa.
Margareta Alfonso osti liput Osmo Vänskän ja Minnesotan orkesterin konsertteihin Kuuban Kansallisteatterissa Havannassa.

"Minnesotan orkesteri ja sen musiikillinen johtaja Osmo Vänskä! Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus", Kuuban tiede- ja ympäristöministeriössä työskentelevä Margareta Alfonso kertoo lipunmyyntitiskillä.

Kyseessä on ensimmäinen yhdysvaltalaisorkesteri Kuubassa tällä vuosituhannella ja vasta toinen Fidel Castron kaapattua vallan vuonna 1959. Siksi kyseessä on kansainvälinen mediatapaus, josta on tehty ennakkojuttuja New York Timesia myöten.

Vänskä itse ehti tarttua puhelimeen Minneapolisissa pakatessaan tavaroita ainutlaatuista charter-lentoa varten.

"Kun presidentti Barack Obama muutti sääntöjä ja mahdollisti orkesterivierailun Kuubaan, saamme olla kulttuurin suurlähettiläitä. Musiikki on parhaita tapoja saattaa ihmisiä harmoniaan."

Obama lievensi yhdysvaltalaisten matkustusrajoituksia Kuubaan vuodenvaihteessa. Esimerkiksi kulttuurivierailuihin saa nyt entistä helpommin luvan, ja Minnesotan orkesteri kävi heti toimeen.

Muusikot jopa peruivat viikon lomansa toukokuussa kuultuaan, että he voisivat esiintyä Kuuban suurimmalla musiikkifestivaalilla Cubadiscossa.

Onko tässä nyt jotain tuttua? Suomalainen asemoituu taas sillanrakentajaksi sosialismin – tällä kertaa Castron veljesten yksinvaltaan perustuvan sosialismin – ja kapitalismin väliin kuin Urho Kekkosen päivinä.

"Suomalaisuudella on aika vähän tämän asian kanssa tekemistä, koska olen yhdysvaltalaisen Minnesotan orkesterin music director", Vänskä naurahtaa.

"Tämä on amerikkalaisten ja kuubalaisten välinen asia, jossa olen äärimmäisen mielelläni mukana."

Ohjelma on mielenkiintoinen. Tänään torstaina muusikot opettavat ensin Escuela Nacional de Músican lapsia ja nuoria ja sitten Superior de Arten yliopisto-opiskelijoita ennen omia harjoituksiaan.

Huomenna perjantaina Vänskä johtaa yhteisharjoitukset, johon osallistuu myös kuubalainen nuoriso-orkesteri Orquesta Sinfonica Juvenil Amadeo Roldán. Perjantaina ja lauantaina ovat vuorossa sinfoniakonsertit, ja ohjelmassa on kaikkea yhdysvaltalaisesta Leonard Bernsteinista kuubalaissäveltäjä Alejandro García Caturlaan.

"On tärkeää, että voimme soittaa ja esiintyä kuubalaisten kanssa", Vänskä sanoo.

"Meillä on kuubalaissyntyinen Moskovassakin opiskellut pianisti Frank Fernández sekä kaksi kuubalaiskuoroa Beethovenin Koraalifantasiassa."

Lauantain toisen sinfoniakonsertin jälkeen Minnesotan orkesterin muusikot ja kuubalaiset esittävät yhdessä jazzia ja kuubalaista musiikkia Havana Caféssa.

"Kuuballa on tietysti valtavan vahva oma musiikkikulttuuri kansan- ja populaarimusiikissa. Siitä haluamme oppia lisää."

Pistääkö Vänskäkin jazziksi kuubalaisten kanssa?

"Otan kyllä klarinetin mukaan", Helsingin kaupunginorkesterin entinen sooloklarinetisti lupaa.

Kuuban kansallisteatteri majoittaa nykyisin sinfoniaorkestereitakin, kun parempi perinteinen konserttisali on remontissa.
Kuuban kansallisteatteri majoittaa nykyisin sinfoniaorkestereitakin, kun parempi perinteinen konserttisali on remontissa.

Vierailu maksaa orkesterille kuluineen miljoona dollaria, mutta sen kuittaa yksi orkesterin päälahjoittajista, kansainvälisestä hotelliketjustaan tunnettu Marilyn Carlson Nelson aviomiehensä Glenin kanssa.

Hän ei tee sitä vain rakkaudesta kulttuuriin.

"Olen 50 vuotta ollut turhautunut siitä, että muut maat saavat matkustaa Kuubaan ja rakentaa siellä turismibisnestä, mutta me emme", Carlson Nelson kertoi Minneapolis Star Tribunelle.

Carlson Nelson on mukana orkesterin mukana kulkevassa monikymmenpäisessä liikemiesjoukossa, joka toivoo Yhdysvaltain ja Kuuban lähentyvän myös liike-elämässä.

"Kuubalaiset poliitikot tietäkööt, että Minnesotan osavaltio haluaa tehdä bisnestä", orkesterin hallituksen entinen puheenjohtaja ja Minnesotan raharikkaisiin kuuluva Dick Cisek hehkuttaa Minnesota Public Radiossa.

Osmo Vänskälle Kuuban-matka merkitsee orkesterin palauttamista myönteiseen kansainväliseen julkisuuteen erittäin kovien aikojen jälkeen.

Vänskän ensimmäinen vuosikymmen Minneapolisissa oli suuri menestys, mutta viime vuonna umpeutui 16 kuukauden repivä työsulku, jonka aikana monet huippumuusikot lähtivät muihin orkestereihin.

"Minnesotan orkesteri voi taas tarjota hyviä uutisia. Menemme Kuubaan, jatkamme Sibelius-levytyksiä Bis-yhtiölle ja New Yorkin Carnegie Hall on taas kutsunut meidät esiintymään", Vänskä riemuitsee. 

 Reportaasi Minnesotan orkesterin historiallisesta vierailusta sunnuntain kulttuurisivuilla.

Teksti Vesa Sirén HS
Kuvat Juhani Niiranen HS
Havanna, Kuuba

Che Guevara Kuuban sisäministeriön seinällä. Osmo Vänskän ja Minnesotan orkesterin konsertti on Kansallisteatterissa saman Vallankumousaukion laidalla.
Che Guevara Kuuban sisäministeriön seinällä. Osmo Vänskän ja Minnesotan orkesterin konsertti on Kansallisteatterissa saman Vallankumousaukion laidalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat