Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herra Tossavainen puri Peppiä ja muita paljastuksia Astrid Lindgrenin hahmoista

Kulttuuri
 
Peppi Pitkätossu seitsemällä merellä
Peppi Pitkätossu seitsemällä merellä

Nyt kun Peppi Pitkätossu täyttää 70 vuotta, on hyvä hetki kaivaa esiin Petter Karlssonin ja Johan Erséuksen kirja Från snickerboa till Villa Villekulla. Ai ai, mikä herkkupala se onkaan! Teokseen on kerätty kaikenlaista yllättävää tietoa Astrid Lindgrenin hahmojen ja filmien ympäriltä.

Veikkaan, että näitä asioita ette tekään tienneet:

 

1. Kun ensimmäinen Peppi Pitkätossu -kirja ilmestyi vuonna 1945, Ruotsin hammaslääkäriliitto paheksui julkisesti sitä, että kirjassa mässäiltiin makeisilla. (Onpa pikkumaista porukkaa. Peppihän osti kerralla vain 36 kiloa karamelleja ja 103 suklaasikaria.)

2. Professori John Landquist totesi Aftonbladetissa, että Peppi on huono esikuva lapsille. "Ei kukaan normaali lapsi syö kerralla kokonaista kermakakkua tai kävele paljain jaloin sokerissa. Ne muistuttavat mielisairaan fantasioita", hän sanoi. (Tähän Lindgren vastasi, ettei kukaan normaali lapsi myöskään nostele hevosia ilmaan.)

3. Peppi-elokuvia ja -tv-sarjaa alettiin tehdä 1960-luvun lopulla. Pepin rooliin haki 8 000 tyttöä ympäri Ruotsia, mutta 8-vuotias Inger Nilsson oli lopulta itsestäänselvä valinta. Elokuvia kuvattiin myös ulkomailla, entisessä Jugoslaviassa ja Barbadoksella (yksi merirosvoista oli hotellin baarista löytynyt englantilainen miljonääri). Lapsinäyttelijöillä oli mukana oma kotiopettaja, joka paistoi lihapullia, lohdutti koti-ikävässä ja nukkui heidän kanssaan. Inger Nilssonilla oli unileluna Peppi-nukke. Tätä ennen hän oli ollut vain kerran poissa kotoa – viikon serkkujen luona Norrköpingissä.

4. Pepin taloa, hevosta ja apinaa etsittiin lehti-ilmoituksilla. Herra Tossavaista näytellyt apina saatiin lainaksi tukholmalaisesta perheestä. Se oli kuitenkin kaikkea muuta kuin söpö pieni otus. Inger Nilsson pelkäsi apinaa, joka pissasi ja kakkasi hänen päälleen. Ja kun Tossavaiselle puettiin ylle keltavihreä villapaita, se puraisi terävillä hampaillaan. Eläin oli niin mahdoton, että valokuvissa jouduttiin välillä käyttämään täytettyä apinaa – niin myös tässä kuvassa, joka on kirjan kannessa.

Kimmo Taskinen HS
Kirjan kannessa näkyvä Herra Tossavainen on täytetty apina.
Kirjan kannessa näkyvä Herra Tossavainen on täytetty apina.

5. Katsojat eivät tienneet tätä. Peppi Pitkätossu -tv-sarja sai aikaan valtaisan apinakuumeen. Monet halusivat pieniä apinoita lemmikikseen, kunnes huomasivat, etteivät ne ollenkaan sovi sisätiloihin. Ruotsalaisiin eläinkauppoihin alettiin tehdä murtoja, joissa varastettiin vain apinoita. Lääkärit varoittivat vaarallisista apinanpuremista.

6. Pepin hevonen – joka sai vasta kuvauksissa nimen Pikku-ukko – käyttäytyi yleensä hyvin. Välillä sille kyllä syötettiin rauhoittavia lääkkeitä.

7. Inger Nilsson ryhtyi aikuisena näyttelijäksi, mutta hänen on ollut vaikea saada töitä. Ihmiset yhdistävät hänet edelleen Peppiin. "Minulla on samat silmät ja hampaat, minkä sille voi", hän toteaa. Pepiksi ryhtymistä hän ei ole kuitenkaan koskaan katunut. Sitä hän harmittelee kirjassa, että jos hän menee illalla baariin, joku taatusti kertoo kotona, että "minä näin Pepin kännissä kaupungilla".

Eemelin näyttelijästä tuli isona it-nörtti, Ronja Ryövärintyttärestä vasemmistopuolueen kansanedustaja, Marikista mainostoimiston työntekijä. Veljeni Leijonamielen Korppua (ja myös Katto-Kassisen Pikkuveljeä) näytellyt Lars Söderdahl meni raamattukouluun ja halusi ryhtyä lähetyssaarnaajaksi.

8. Kun Katto-Kassista alettiin kuvata, sopivaa kattoa etsittiin ympäri Tukholmaa. Elokuva ei ollut samanlainen menestys kuin useat muut Lindgren-filmatisoinnit. Monet pitivät outona sitä, että Katto-Kassista näytteli lapsi, mutta ääni oli aikuisen miesnäyttelijän. Katto-Kassista esittänyt Mats Wikström omaksui kuitenkin roolinsa nopeasti. Kun elokuvasta pidettiin lehdistötilaisuus, 9-vuotias Wikström sanoi toimittajille: "Onpa mukavaa teille, että saatte tavata minut."

9. Marikki-elokuvissa tuotti päänvaivaa se, että 7-vuotiailta näyttelijöiltä putoili etuhampaita. Niinpä Liisaa esittänyt Liv Alsterlund joutui välillä pitämään tyhjissä koloissa tekohampaita. Hänellä oli myös tapana mennä piiloon kesken päivän, jolloin kuvaukset piti katkaista ja koko filmitiimi joutui etsimään häntä.

10. 1970-luvun vasemmistokriitikot eivät pitäneet Astrid Lindgrenin hahmoista. Heille Peppi oli rikas kapitalisti ja Eemeli maalaisköyhälistön riistäjä. Katto-Kassinen edusti kaikkea sitä, mitä länsimainen yhteiskunta pahimmillaan: itsekkyyttä, välinpitämättömyyttä ja ahneutta. (Tästä huolimatta Kassinen oli kaikkein suosituin Lindgrenin hahmo Neuvostoliitossa.)

 

Lopuksi vielä hirvittävän surullinen asia. Peppi-kirjojen kuvittaja, tanskalainen Ingrid Vang Nyman teki itsemurhan 43-vuotiaana vuonna 1959. Vang Nyman oli itsekin vähän kuin Peppi: punatukkainen, pisamainen – ja välillä yksinäinen.

Sanomatalon Mediatorilla järjestetään Peppi Pitkätossu -tilaisuus ti 19. 5.

Kira Gronow HS
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

ei tiedossa
Tässä on Peppi Pitkätossu-elokuvan puffikuva. Ohj. Olle Hellbom. Ruotsi 1972. Pääosissa Inger Nilsson, Maria Persson, Pär Sundberg.
Tässä on Peppi Pitkätossu-elokuvan puffikuva. Ohj. Olle Hellbom. Ruotsi 1972. Pääosissa Inger Nilsson, Maria Persson, Pär Sundberg.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat