Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selfie patsaan kanssa – mitä järkeä on kulttuurimatkailussa?

Pakolliset nähtävyydet: Voiko kulttuurimatkailu jatkua ikuisesti näin?

Kulttuuri
 

Sinä sunnuntaina Firenzessä oli hiljaista.

Lentokentälle piti lähteä muutaman tunnin kuluttua, mutta Michelangelon  David-patsas olisi nähtävä flunssasta huolimatta. Muuten olisi noloa palata Helsinkiin.

Alkuvuoden aamu oli kolea ja turistisesonki vielä kaukana, mutta aikaeron sängyistään ajamat japanilaisturistit istuivat jo puoli kymmeneltä tuijottamassa hartaina nelimetrisen sankarin vaikuttavaa fysiikkaa.

Kesällä tunku Galleria dell' Accademiaan on niin kova, että jonossa hikoillaan tuntikausia. Vuosittain siellä käy runsaat 1,2 miljoonaa vierasta. Naapurissa Galleria degli Uffiziin änkeää 1,9 miljoonaa kävijää. (Vuonna 2013 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseoissa käytiin 270 000 kertaa – yhteensä.)

Puolessa tunnissa sali Davidin edustalla täyttyi. Veistos oli hieno, mutta toki aivan samanlainen kuin kuvissakin. Kamerat piippailivat ja räpsyivät, ja äänioppaiden vaimea höpinä karkasi kuulokkeista. Japanilaistyttö kääntyi selin ja hymyili valloittavasti puhelimelleen: selfie 500-vuotiaan komistuksen kanssa.

Epämukava tunne oli seurannut minua jo pikkukujilla Duomon varjossa. Museon pihalla sitä ei enää voinut jättää huomiotta.

Minä ja japanilaisturistit olimme lentäneet Firenzeen – laskurista riippuen noin 300 kiloa hiilidioksidipäästöjä Helsingistä, 1 000 kiloa Tokiosta. Tuijotimme veistosta. Otimme muutaman valokuvan. Poistuimme.

Mitä järkeä tässä oikein on?

Olen jonottanut Pariisissa Louvreen ja kierrellyt Colosseumin raunioilla Roomassa. Olen nähnyt Venetsian San Marcon aukion pulut ja Pisan kaltevan tornin. Matkakohteeni eivät ole olleet erityisen omaperäisiä. Samoja rasteja kierrettiin jo 1700-luvulla.

1600-luvun loppupuolelta lähtien erityisesti Britannian aatelisperheiden vesat täydensivät yliopisto-opintojaan Euroopan-matkalla. Niin sanotun grand tourin tarkoitus oli tutustuttaa nuoriso antiikin ja renessanssin kulttuuriperintöön sekä Manner-Euroopan seurapiireihin.

Euroopan-kierroksella kävivät muun muassa runoilijat John Milton ja Thomas Gray. Lordi Byron tuntui seikkailevan kulttuurisesti ja eroottisesti Välimerellä lähes tauotta.

Runoilijat ja heidän aikalaisensa käyttivät matkaansa aikaa ja vaivaa.

"Tietä ei oltu korjattu uskoakseni sitten keisarien ajan, joten liikkeemme eivät olleet kovin hätiköityjä", kirjoitti Lontoon pormestarin poika Thomas Beckford Italiasta vuonna 1780.

Kuoppainen tie oli pieni harmi, sillä ennen vuotta 1805 Alppien yli ei päässyt hevosvaunuilla. Jos kantajiin ei ollut varaa, oli osa matkasta tehtävä jalan. Se oli toki ekologista, mutta nosti epäilemättä hien pintaan.

Matkustaa kuitenkin piti. Monelle grand tour oli ainoa mahdollisuus nähdä kuuluisat kirkot, antiikin rauniot ja renessanssimestareiden taideteokset.

2000-luvun kulttuurimatkailija on nähnyt tärkeimmät monumentit ja taideteokset etukäteen opaskirjoissa ja verkossa.

Silti jonotamme katsomaan niitä. Itse teoksiin syventyminen jää usein haaveeksi, sillä aina joku sujahtaa eteen näpsäisemään älypuhelimellaan kuvaa.

Miksi kulttuurikohteisiin on ylipäänsä matkustettava?

"Ne ikään kuin täytyy nähdä", sanoo Maunu Häyrynen, Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen professori.

Kulttuurinähtävyyksien kiertäminen on keskiluokan sivistysrituaali. Siksi kotialbumit ovat täynnä tärähtäneitä ja hiukan vinoja kuvia, joissa seisotaan Akropoliin kukkulalla tai Eiffelin tornin edessä.

Ennen lomakuvia esiteltiin kotona naapureille. Nyt selfie Davidin kanssa ladataan Instagramiin.

Häyrysen mukaan vakiokohteiden suosio kertoo epävarmuudesta. Onko noloa jättää kulttuurinähtävyydet väliin? Missaanko nyt jotain? Paikat kierretään vaikka varmuuden vuoksi. Osuutensa asiaan on myös matkailuteollisuudella, Häyrynen muistuttaa.

Hedonistinen kulttuurimatkailija lentää Lontoon West Endiin nauttimaan musikaalista, Louvreen moikkaamaan Mona Lisaa ja New Yorkiin käymään Guggenheimissa, kun omaakaan ei ole.

Ainakin vielä tämä on mahdollista.

Muistatko Kilroyn mainoksen "mene ennen kuin on liian myöhäistä"? Sen keltaisen, joka antaa ymmärtää, että nuoren miehen on hyvä matkailla ennen kuin mieskunto rapistuu?

Nykyään mainos voisi viitata matkailun ympäristövaikutuksiin. Öljyä ei ole tarjolla loputtomiin, ja lentokonejätit Airbus ja Boeing uskovat, että fossiilisia polttoaineita pitää vähitellen ruveta korvamaan biopolttoaineella. Toistaiseksi biopolttoaine on kuitenkin monta kertaa kalliimpaa kuin öljy. Lentäminen ei välttämättä pysy aina näin halpana, ja vaikka pysyisikin, antaako ekologinen omatunto periksi kulttuurikohteisiin lentelyn samalla, kun etelä aavikoituu ja merenpinta nousee?

Voi Mona Lisan toki nähdä lentämättäkin. Louvren nettisivut tarjoavat kattavat kuvat ja tiedot, ja pian ollaan pidemmällä: Louvren vieressä sijaitsevan Musée d'Orsayn käytävillä voi jo nyt seikkailla virtuaalisesti, kiitos Googlen Art Projectin. Google on kuvannut museoiden käytäviä suunnistettaviksi samaan tapaan kuin kaupunkien katuja Google Earth -palvelussaan.

Louvren virtuaalisella museokierroksella voisi klikkailla tiensä Denon-siipeen, nousta toiseen kerrokseen, napauttaa itsensä nuolella Ingresin  Odaliskin ohi, kääntyä ennen Delacroix'n barrikadeille noussutta Mariannea, kohti huonetta 6, ja siellä se olisi, itse Mona Lisa, ylhäisessä yksinäisyydessään, ilman turisteja!

Moinen ei toistaiseksi täysin tyydytä kokemuksennälkäistä turistia.

"Autenttisuuden korvaaminen vie sellaiseen Disney-tyyppiseen suuntaan, ja kulttuuriperinnön suhteen disneyfikaatio ei toimi", arvelee Maunu Häyrynen.

Suunnataan siis katse lähemmäksi. Kuten vaikka – kartalta satunnaisesti valiten – Kainuun Suomussalmelle.

Juna jättää melkein 90 kilometrin päähän Kajaaniin, mutta bussilla pääsee. Ja vaikka paikalle ajaisi yksin henkilöautolla, moneen muuhun kulttuurikohteeseen verrattuna Suomussalmelle matkailu on suorastaan ekologista ja siksi tulevaisuudessakin edelleen mahdollista.

Ei Suomussalmi toki ole aivan Lontoon veroinen kulttuurikeskittymä, mutta on sielläkin nähtävää, no, ainakin jonkun verran. Reijo Kelan  Hiljainen kansa seisoo vitostien varressa tervehtimässä kulkijaa. Siitä voi jatkaa Ilmari Kiannon Turjanlinnaan ja kotiseutumuseoon, ja Teatteri Retikka palvelee näyttämötaiteen ystävää.

Matkailun tutkijat pitävät lähimatkailua yhtenä tulevaisuuden suurista matkailutrendeistä. Lähelle voi lähteä vähemmällä rahalla ja paremmalla omallatunnolla. Someen postataan kuvia trendikkäiden kaupunkilomien ohella vaellusreissuilta ja kotimaan retrokohteista.

Mene siis! Hiljainen kansa odottaa.

Mutta onhan se toki myönnettävä: Suomussalmen kulttuuritarjonta ei välttämättä riitä paatuneelle Pariisin-kävijälle. Palataan siis vielä Louvren käytäville.

Ei niitä ole mahdotonta kuljeskella tulevaisuudessa, ihan fyysisestikään, lohduttaa ajatushautomo Demos Helsingin tutkija Satu Lähteenoja.

Jos tulevaisuudessa haluaa tutustua lentomatkan päässä oleviin taideaarteisiin, voi matkalla olla pidemmän aikaa. Niin kuin ennen vanhaan!

Jos lentäminen kallistuu, voi lohduttaa itseään sillä, että kalliita olivat myös 1700-luvun aristokraattien matkat. Siksi reissussa oltiin jopa vuosia. Tulevaisuuden kulttuurimatkailija luopuu ehkä viikonloppumatkoista ja satsaa yhteen pidempään reissuun per vuosi, Lähteenoja arvioi.

Grand tourista voi ottaa oppia myös matkanteon suhteen. Hevoskärryihin ei ole paluuta, mutta jos Keski-Eurooppaan ei olla suhaamassa vain viikonlopuksi, voi matkaa tehdä laivalla ja junalla. Pitkällä ja hitaalla matkalla voi lukea aikaisempien kulttuurimatkailijoiden teoksia. Joissain tapauksissa ne saattavat vakuuttaa lukijansa virtuaalimatkailun – ja Suomussalmen! – eduista.

Brittimatkailija Henry Matthews kirjoitti vuonna 1820 Roomasta näin:

"Ylität mailikaupalla hedelmätöntä maata, paljolti Hounslow Heathin kaltaista; ja kun vihdoin saavut Ikuisen kaupungin porteille, ensimmäinen vaikutelmasi on, uskon näin, pettymys. . . Englantilaisten läsnäolo hillitsee jossain määrin näiden ihmisten tapoja. Silti uskoisin, että roomalaiset ovat kristikunnan inhottavimpia ihmisiä – jos en olisi tavannut jo portugalilaisia."

Pitäkööt museonsa!

Aino Frilander aino.frilander@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat