Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makkaramiehet uudistavat kuvanveistoa

Veistotaiteen rajoja rikkova Erwin Wurm naurattaa ja vakavoittaa Tampereella

Kulttuuri
 
One Minute Sculpture: Performanssisarjassa One Minute Sculpture katsoja voi muuttua veistokseksi.
One Minute Sculpture: Performanssisarjassa One Minute Sculpture katsoja voi muuttua veistokseksi.
Arvio: kuvataide
Erwin Wurm: Disruption 20. 9. saakka Sara Hildénin taidemuseossa (Laiturikatu 13, Särkänniemi, Tampere). Avoinna ma–su 10–18.

Kun itävaltalaistaiteilija haki nuorena taidekouluun, hän haaveili urasta taidemaalarina. Koulun päättäjät olivat kuitenkin toista mieltä.

"Päästyäni sisään minut pakotettiin kuvanveistolinjalle. Nieltyäni pettymykseni päätin ottaa tilaisuudesta kaiken irti ja selvittää, mistä veistotaiteessa on kyse", Wurm (s. 1954) kertoo näyttelynsä lehdistötilaisuudessa. Siitä alkoi matka maailmanluokan tähdeksi, jonka on sanottu määritelleen veistoksen rajat uudelleen.

Wurmin menestyksestä kertonee jotain se, että hänellä on yhtä aikaa kolme suurta näyttelyä kolmessa eri maassa.

Yksi näyttelyistä on Tampereella Sara Hildénin taidemuseossa, joka Wurmin myötä jatkaa kansainvälisten huipputaiteilijoiden näyttelysarjaansa. Hildénin retrospektiiviseen näyttelyyn hän on tuonut teoksiaan vuosilta 1992–2015. Kyseessä on Wurmin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Wurmin tuotantoon mahtuu monia tyylejä ja taidelajeja, jonka vuoksi ensisilmäyksellä hajanaiselta vaikuttava näyttely on hyvä johdatus taiteilijan tuotantoon.

Näyttelyn nimi Disruption kuvaa hyvin, mistä Wurmin taiteessa on kyse. Hänen veistoksensa ovat eräänlaisia keskeytyksiä tai häiriöitä, joissa arkinen todellisuus nyrjähtää sijoiltaan ja sen mielekkyys muuttuu kyseenalaiseksi. Autot ja talot lihovat muodottomiksi, vaatteet muuttuvat vankiloiksi ja makkarat poseeraavat kuin antiikin veistokset.

Wurmista puhuttaessa mainitaan aina ensimmäisenä hänen teostensa humoristisuus, mutta näyttely tekee selväksi, että ne ovat kaikkea muuta kuin vitsejä. Koomisen kuoren alla on usein vakava, jopa traaginen viesti. Makkaramiehet, lihavat autot ja lapsekkaat performanssit kätkevät naurun alle kuvauksia siitä, millaista on elää nykyajan normien ristipaineessa.

Vaikka Wurmin tuotanto on varsin monitahoinen, sen keskeinen teema on kysymys identiteetistä – siitä, mitä minä olen ja mitä minun pitäisi olla. Viime vuosina Wurm on pohtinut yhteiskunnan asettamia paineita vaatteiden ja ylipainon kautta. Museon yläkerrassa kiemurtelee joukko vaatteisiinsa sotkeutuneita ihmisiä, alakerrassa lihava talo pohtii oikeuttaan olla talo.

Samalla Wurmin veistokset ovat häiriöitä perinteisissä tavoissa luokitella taidetta – ne eivät sovi kunnolla mihinkään perinteiseen kategoriaan vaan laajentavat käsityksiä siitä, mitä kuvanveisto on. Wurmille myös valokuva, video tai tekstiili voi olla veistos. Rajojen tarkoituksellinen rikkominen synnyttää hänen tuotantoonsa tyylillisiä hyppäyksiä, joiden vuoksi näyttelyssä voisi luulla olevan useamman taiteilijan teoksia.

Erityisen usein Wurmin teokset liikkuvat veistoksen ja performanssin rajamailla. Tunnetuin esimerkki on kahdeksan vuotta jatkunut performanssisarja One Minute Sculpture, jossa katsojalle annetaan mahdollisuus muuttua veistokseksi. Teoksessa osallistuja poseeraa minuutin ajan oudossa asennossa käyttäen hyväkseen arkisia esineitä.

Hildénilläkin katsoja voi ryhtyä Wurmin minuuttiveistokseksi. Kun astuu korokkeelle, laittaa ämpärin päähänsä ja jähmettyy paikoilleen, tulee viimeistään ihmetelleeksi taiteen olemusta.

Makkaramies sarjasta Abstract Sculptures (2013) poseeraa kuin antiikin veistos.
Makkaramies sarjasta Abstract Sculptures (2013) poseeraa kuin antiikin veistos.
Untitled (Hermann) 3: Ikääntymistä pohtiva valokuvasarja De Profundis (2012) on näyttelyn vakavin. Kuvassa maalikerroksen alla on Wurmin esikuva, itävaltalaismaalari Hermann Nitsch.
Untitled (Hermann) 3: Ikääntymistä pohtiva valokuvasarja De Profundis (2012) on näyttelyn vakavin. Kuvassa maalikerroksen alla on Wurmin esikuva, itävaltalaismaalari Hermann Nitsch.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat