Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarilainen esikoisohjaaja kertoo Auschwitsista kouriintuntuvammin kuin tuskin kukaan muu elokuvantekijä aiemmin

Lászlo Nemesin elokuvassa päähenkilö on tuhoamisleirin luottovanki

Kulttuuri
 
Geza Röhrig näyttelee elokuvan päähenkilöä Saulia, keskitysleirin luottovankia.
Geza Röhrig näyttelee elokuvan päähenkilöä Saulia, keskitysleirin luottovankia.

Tässä on poikkeuksellinen elokuva, joka kannattaa painaa mieleen. Samalla elokuva on myös sellainen, että ihan kaikki eivät sitä varmasti ilkeä katsoa.

Unkarilaisen László Nemesin ohjaama elokuva Saul Fia kertoo fiktion keinoin muutamasta päivästä Auschwitzin tuhoamisleirillä vuonna 1944.

Elokuva on hyvin intensiivinen ja keskittynyt. Päähenkilö on unkarilainen Saul Ausländer, sonderkommando eli eräänlainen luottovanki, joka auttaa tuhoamisleirillä vankien surmaamisessa. Sonderkommandotkin surmataan, mutta he saavat muutaman kuukauden elinaikaa työskentelemällä.

Saul kohtalontovereineen siivoaa pukuhuoneet kaasutusten jälkeen, siirtää ruumiita, pesee kaasukammion lattian veritahrat ja lapioi polttouunien tuhkat jokeen.

Elokuvan käsikirjoituksen lähtökohtana ovat olleet sonderkommandojen säilyneet muistiinpanot ja päiväkirjat, joita sodan jälkeen löydettiin maahan kaivettuina.

Saul Fia, joka suomeksi käännettynä tarkoittaa Saulin poikaa, sai maailmanensi-iltansa Cannesissa. Suomen-ensi-illasta ei tuoreeltaan ole tietoa, mutta näin kiinnostava elokuva tuskin jää Suomessa noteeraamatta.

Ai kuka Lászlo Nemes? Esikoisohjaaja on tuntematon suurelle osalle elokuvaväkeäkin.

Vuonna 1977 syntynyt ohjaaja on Pariisiin paenneiden unkarilaisten emigranttien poika, joka on opiskellut elokuvaa sekä Ranskassa että Unkarin suuren elokuvantekijän Belá Tarrin opissa. Tämä näkyy elokuvassa erityisesti muotokielen ymmärryksenä.

Elokuvassa käytetään useita tehokeinoja, joista päähenkilön takana, hyvin lähellä selkää kulkeva kamera on näkyvin.

Keino sinänsä on vanha. Mukana seuraavaa kameraa käytetään yleensä korostamaan sitä, miten elokuva ja katsoja ovat mukana päähenkilön matkassa.

Nyt kamerakulmaa käytetään sulkemaan myös maailma katsojalta. Kuulostaa hullulta, mutta on, kuulkaa, tehokasta. Saul Fiassa Auschwitzia ei oikein näy, eikä paljon siellä tapahtuvia kauheuksiaan. Saatamme kyllä kuvitella ne täysimääräisinä, sillä ohjaaja työryhmineen hyödyntää valoja, epätarkkaa kuvaa, leikkausta sekä etenkin ääntä, etupäässä häiritseviä huutoja ja kiusallisia kuiskauksia, luomaan keskitysleirin tuntua.

Fian ensimmäiset 20 minuuttia ovat henkeäsalpaavat – yhtä tehokasta sotateemaisen elokuvan alkua en muista sitten Steven Spielbergin Pelastakaa sotamies Ryanin.

Ja Saul Fia on sentään pienen budjetin elokuva. Poikkeuksellista elokuvassa on sekin, että se on kuvattu 35-milliselle filmille, kun nykyään valtaosa elokuvista tehdään digikameroilla.

Samalla elokuva onnistuu välttämään juutalaisvainoihin vuosien varrella tarttuneet pateettisuudet ja natsiepookilla ja estetiikalla leikittelyn. Elokuvan via dolorosa näytellään niin lähellä kuolemaa, että kauhukuvista on riisuttu lähes kaikki. Toisin sanoen: näin kouriintuntuvasti holokaustista elokuvassa on tuskin koskaan kerrottu, vaikka aiheesta on tehty satoja elokuvia.

Päähenkilö Saul on näyttelijä Geza Röhrigin esittämänä kuin elävä kuollut, harmaakasvoinen, riutunut mies. Hänen takinselkämykseensä on maalattu risti kuin teuraseläimelle.

Hänelle huudetaan, häntä hakataan ja häntä nöyryytetään. Elokuva seuraa tätä lyötyä hiljaista miestä puolitoista vuorokautta aikana, jolloin leirillä on syntymässä vastarintaliikekin.

Tarina alkaa kaasutuksesta, jossa Saul on pakotettuna apumiehenä, ja jossa kuin ihmeen kaupalla muuan pieni poika jää hetkeksi henkiin.

Jollakin tavalla Saul samaistuu nimettömän pojan kohtaloon. Hän haluaa omaa kohtaloaankin uhmaten saada tämän ruumiin kunniallisesti hautaan.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat