Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiskonsultti haluaa pelastaa kotimaisen elokuvan – ja siinä sivussa ulkomaisen

Uuden nettipalvelun perustajien visiona on rakentaa elokuva- ja tv-tuotantojen aarrearkku

Kulttuuri
 
Kinotaurus
Tilda Kiianlehto (vas.) ja Katriina Tavi tunnetaan elokuvarooleistaan Vilttitossuna ja Heinähattuna.
Tilda Kiianlehto (vas.) ja Katriina Tavi tunnetaan elokuvarooleistaan Vilttitossuna ja Heinähattuna. Kuva: Kinotaurus

Syksyllä 2011 liikkeenjohdon konsultti Mikaela Pet h koki jotain merkittävää. Tuolloin hän sai nähdäkseen ystävänsä, äänitehostesuunnittelija Peter Hajban kuvaamaa materiaalia, joka oli kuvattu tämän kehittämällä uudenlaisella videokameralla.

3D-kuvaa ja binauraalista (korvan tapaa kuulla matkivaa) äänitekniikkaa käyttävä elokuvanpätkä teki vaikutuksen.

"Tuntui ihan kuin olisi ollut päähenkilön pään sisässä", Peth kertoo. "Varsinkin virtuaalilaseilla katsottuna oli kuin olisi itse ollut tapahtumissa mukana."

"Päänäyttelijän juostessa huohotus kuului omista keuhkoista ja sydän alkoi oikeasti tykyttää."

Peth innostui teknologiasta ja pohti, miten sillä tehty elokuva saataisiin tuotantoon. Elokuvateatterit ja perinteinen televisio tuntuivat jakelukanavina mahdottomilta, ja niinpä hän alkoi selvittää, mitä nettijakelutapoja olisi tarjolla.

Tulos oli pettymys.

"Huomasin nopeasti, ettei netissä raha käytännössä liiku juuri ollenkaan laillisissakaan palveluissa. Jos 10 eurolla kuukaudessa saa katsoa satoja tuotantoja, ei siinä puhuta kovin monesta sentistä tuotantoa kohden."

Pian elokuvan tuottamissuunnitelmat jäivät taka-alalle, mutta kysymys rahoituksesta jäi askarruttamaan mieltä. Peth huomasi, että kaikki internetin kuukausimaksulliset suoratoistopalvelut perustavat toimintansa tuotantoihin, jotka ovat jo keränneet välttämättömät tulonsa elokuvateattereista ja tv:stä, ja jonka oikeudet sitten myydään pilkkahintaan streamausjakelijoille.

Hän päätteli, että koska striimauspalvelut vievät asiakkaat näiltä alkurahoittajilta, kunnianhimoisia tuotantoja ei pian rahoittaisi kukaan.

Yksi inspiraation lähteistä oli Helsingin Sanomien uutinen, jossa kerrottiin, kuinka koomikko Louis C.K. myi kotisivuillaan stand up -esitystään viiden dollarin hintaan, ja tienasi kahdessa viikossa miljoona dollaria.

"Mietin silloin, että tämä pitäisi tehdä helpoksi mahdollisuudeksi kaikille elokuva- ja tv-alan toimijoille."

Nyt lähes neljä vuotta myöhemmin Peth on yhteistyökumppaneineen perustanut IFR-nettipalvelun, jonka avulla elokuvantekijät voivat itse levittää elokuviaan suoraan kuluttajille. Käytännössä kuluttaja siis ostaa elokuvan palvelusta kuin mistä tahansa nettipalvelusta.

Tekijät määrittävät itse elokuvan hinnan palvelussa.

"Pyrimme tarjoamaan sekä tuottajille että kuluttajille reilun kaupan vaihtoehdon, jossa kuluttajat pääsevät suoraan tukemaan juuri niitä tuottajia, jotka tekevät heihin vetoavia tuotantoja", Peth selittää.

Hänen mukaansa kuluttajien rahat menevät suoraan myyjän tilille ja myynnit raportoidaan myös tekijänoikeusjärjestöille.

"Tulevaisuudessa lisäämme järjestelmään joukkorahoitusominaisuuden, joka mahdollistaa elokuvien ennakko-oston jo ennen kuin tuotanto on aloitettu. Kun tuottajat eivät ole täysin riippuvaisia levittäjien ja tv-kanavien ennakkorahoituksesta, heidän on helpompaa tehdä järkeviä sopimuksia."

Palvelun oma ansaintalogiikka perustuu palvelintilasta laskuttamiseen sekä kiinteisiin latausmaksuihin.

"Maksu palvelintilasta on yksittäistä tuotantoa kohden vain muutamia kymppejä vuodessa, ja varsinaiset katteet tulevat latausmaksuista", Peth sanoo. "Yhdestä latauksesta maksu on 25 senttiä tai puoli euroa."

Uusien liiketoimintamallien kehittämiseen erikoistuneen Algoplanin toimitusjohtajana toimivan Pethin mukaan nettipalvelun kehittämiseen on kulunut puolisen miljoonaa euroa, ja hän itse on keskittynyt toiminnan pyörittämiseen kokopäivätoimisesti.

Algoplanin johtohenkilöiden lisäksi yrityksessä on mukana nelisenkymmentä pienomistajaa, joukossa muun muassa Jörn Donner Productions Oy.

IFR:n hallitukseen kuuluu muun muassa tuottajaveteraani Aleksi Bardy.

Juuri lanseerattu palvelu keskittyy alkuvaiheessa suomalaisiin tuotantoihin, kuten eräänlaisena pilottihankkeena toimivalla Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvalla. Myöhemmin mukaan tulevat ulkomaiset tuotannot. "Visiomme on rakentaa elokuva- ja tv-tuotantojen aarrearkku, josta voi ostaa lähes mitä tahansa nigerialaisista splatterelokuvista kanadalaisiin komedioihin", Peth mainostaa.

"Ja toki tavoitteenamme on saada myös Hollywood heräämään."

Elokuva-alan uusien toimijoiden tavoitteena on siis luoda kansainvälinen menestystarina, joka samalla pelastaisi kotimaisen elokuvan. Vähintään.

"Eikä pelkästään kotimaisen vaan myös ulkomaisen", Peth tokaisee tippaakaan empimättä.

"Tämä on mahtipontinen hanke."

Mikaela Peth
Mikaela Peth
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat