Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvo Pärtin keskus syntyy mäntymetsään

Maailmankuulun virolaissäveltäjän tuotantoon keskittyvä musiikkikeskus on Pärtin perheen yhteinen projekti

Kulttuuri
 
Marko Mumm
Säveltäjä Arvo Pärt (vas.) ja kapellimestari Tõnu Kaljuste keskustelivat Noblessner-valimossa ennen Aatamin passion kantaesitystä.
Säveltäjä Arvo Pärt (vas.) ja kapellimestari Tõnu Kaljuste keskustelivat Noblessner-valimossa ennen Aatamin passion kantaesitystä. Kuva: Marko Mumm

"Eihän tämä ole haastattelu?"

Säveltäjä Arvo Pärt katsoo epäluuloisena kyniä ja lehtiöitä, joita toimittajilla on edessään.

Kuka

Arvo Pärt

 Syntyi 11. syyskuuta 1935 Paidessa, Virossa.

 Opiskeli säveltämistä Veljo Tormisin ja Heino Ellerin johdolla.

 Käytti varhaisteoksissaan useita modernistisia tekniikoita.

 Credon (1968) modernismin ja uskonnollisen aiheen takia Pärt joutui neuvostoviranomaisten hampaisiin ja joutui käytännössä lopettamaan säveltämisen moneksi vuodeksi.

 Tutkittuaan vanhaa kirkkomusiikkia hän kehitti oman tintinnabuli-sävellystyylin, joka perustuu kolmisoinnuille ja kellomaisille soinneille. Se on muodostanut hänen musiikkinsa perustan vuodesta 1976, jolloin ilmestyi pianoteos Für Alina.

Pärt on kuuluisa siitä, ettei tunne oloaan mukavaksi toimittajien seurassa.

Ymmärtäähän sen. Hän on yksi maailman menestyneimmistä nykysäveltäjistä, ja hänen musiikkiaan kuuntelevat nekin, jotka eivät muuten ole kiinnostuneita taidemusiikista.

Siksi on helppo kuvitella, että kaikki haluavat hänestä osansa, minne vain hän meneekin. Ja toimittajat ovat taipuvaisia laittamaan hänen sanomisensa lehteen ilman, että on tilaa kertoa riittävästi kommenttien asiayhteyttä.

Ei, säveltäjälle vakuutetaan, tämä ei ole haastattelu.

"Vain keskustelua", sanoo Pärtin Nora-vaimo.

Miksi Pärt sitten oli keskiviikkona pienen kansainvälisen toimittajajoukon edessä?

Toimittajat oli kutsuttu tutustumaan Arvo Pärt -keskukseen Viron Laulasmaassa. Se sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Tallinnasta, jossa kantaesitettiin tiistaina Pärtin ja teatteriohjaaja Robert Wilsonin uusi teos Aatamin passio. Teoksella juhlistetaan osaltaan Pärtin juhlavuotta, sillä hän täyttää syyskuussa 80 vuotta.

Vieraille ei annettu mitään lupauksia siitä, että Pärt edes saapuisi paikalle, mutta toisaalta hän asuu lähistöllä ja käy keskuksessa lähes päivittäin. Joten ei ollut suuri yllätys, kun ulko-ovi avautui ja säveltäjä astui sisään.

Kun tervehdykset on vaihdettu ja istuttu pöydän ääreen, kysyn mielestäni harmittoman pikkukysymyksen saadakseni keskustelun alkuun:

"Millainen tunnelma teille jäi eilisestä?"

Arvo Pärt vaivaantuu kysymyksestä. "En tiedä", hän sanoo lopulta hiljaa.

Nora Pärt rauhoittelee. "Hän tarvitsee aikaa, tiedättehän."

Noran lisäksi paikalla on heidän poikansa Michael Pärt, joka on Pärt-keskuksen hallituksen puheenjohtaja. Toinen poika Immanuel on hallituksen jäsen, kuten on Norakin.

Pärtin perhe on siis aktiivisesti mukana Arvo Pärt -keskuksen toiminnassa. Heidän lisäkseen käytännön työtä keskuksessa tekee kuusi täysipäiväistä ja neljä osa-aikaista työntekijää.

Jo aiemmin kysyin Michael Pärtiltä, mitä hänen isänsä tuumii siitä, että hänen työlleen pystytetään keskuksen kaltainen monumentti, vaikka hän itse kaihtaa julkisuutta.

"On totta, että yksityisyys on hänelle tärkeää ja hän pitää siitä tiukasti kiinni, mutta toisaalta koko keskus perustettiin hänen aloitteestaan", Michael Pärt vastasi.

Pärtit perustivat keskuksen vuonna 2010, jolloin he muuttivat takaisin Viroon Saksasta. He olivat emigroituneet vuonna 1980 Wieniin ja asettuneet vuotta myöhemmin Berliiniin.

Muuttaessaan takaisin Viroon he löysivät Laulasmaasta itselleen asunnon ja puolen kilometrin päästä toisen asuinkiinteistön, johon perustettiin Arvo Pärt -keskus. Päärakennuksen nimi on Aliina, Pärtille tärkeän Für Alina -teoksen mukaan.

Keskukseen sijoitettiin Pärtien laaja arkisto, johon kuuluu nuottikäsikirjoituksia, luonnoksia, kirjeenvaihtoa, lehtileikkeitä ja muita materiaaleja. Pärtin pitkän uran aikana kaikkia näitä on kertynyt melkoiset määrät.

Jo yhdestä teoksesta Arvo Pärt saattaa tehdä useita versioita. Niin hän on tehnyt esimerkiksi neljännestä sinfoniastaan, jonka eri versioiden määrä ei Arvo Pärt -keskuksen väellekään ole täysin selvä.

"Olisiko 11 tai 12? Pitää tarkistaa", Michael Pärt sanoo.

Mutta Arvo Pärtillä itsellään on yksiselitteinen vastaus.

"Neljännestä sinfoniasta on vain yksi versio. Se viimeinen", hän sanoo ja virnistää päälle.

"Muutan usein teoksiani kuultuani niistä esityksiä. Se saattaa johtua siitä, että teos ei soi niin kuin halusin. Joskus en vain ole nuotintanut sitä tarpeeksi hyvin, joskus taas syy saattaa olla heikossa esityksessä."

Teoksia uudistaessaan Pärtin on tietenkin tärkeää pystyä erottamaan, milloin soinnin puutteet johtuvat kirjoitustavasta ja milloin esityksestä.

"Neljännen sinfonian kohdalla kyse ei missään nimessä ollut esityksen heikkoudesta, sillä sen kantaesittivät parhaat mahdolliset muusikot, Los Angelesin filharmonikot ja Esa-Pekka Salonen ", Pärt sanoo.

Arvo Pärt -keskuksen nykyiset tilat ovat vain väliaikainen tilaratkaisu, sillä niiden viereen keskus on rakentamassa uutta rakennusta. Arkkitehtuurikilpailun voittivat espanjalaisen Nieto Sobejano -toimiston arkkitehdit Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano.

Suunnitelman mukaan Laulasmaan mäntymetsästä ei tarvitse kaataa yhtäkään puuta rakennuksen tieltä. Yksikerroksiseen 2 300 neliömetrin rakennukseen tulee paitsi arkisto, myös tutkijahuoneita, näyttelytiloja ja konserttisali.

Rakennustyöt alkavat ensi vuonna ja avajaisia suunnitellaan vuodelle 2018.

Iltapäivän kuluessa Arvo Pärt on lämmennyt keskustelemaan vilkkaasti eri aiheista, muun muassa musiikkinsa esityksistä. Niistä hän puhuu, koska toimittajat kysyvät, ja hän vastaa – vaikka tämä ei ole haastattelu, vaan keskustelua.

 

Aatamin passion arvio on luettavissa HS:n verkkosivuilla ja lauantain kulttuurisivuilla.

Arvo Pärt esittelee nuottihyllyjä Arvo Pärt -keskuksessa.
Arvo Pärt esittelee nuottihyllyjä Arvo Pärt -keskuksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat