Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osmo Vänskä vei Minnesotan orkesterin Kuubaan ensimmäisenä yhdysvaltalaisorkesterina tällä vuosituhannella

Nuoret kuubalaiset soittivat ja lauloivat Havannassa suomalaiskapellimestarin Osmo Vänskän johdolla

Kulttuuri
 
Vänskä johti Yhdysvallat ja Kuuban harmoniaan
Vänskä johti Yhdysvallat ja Kuuban harmoniaan
Osmo Vänskä johdatti Minnesotan orkesterin ensimmäisenä yhdysvaltalaisorkesterina tällä vuosituhannella Kuubaan. HSTV seurasi Havannan Kansallisteatterissa Vallankumousaukion laidalla, kuinka vähintään 96 000 dollaria vuodessa tienaavat amerikkalaismuusikot opettivat "side-by-side"-harjoituksissa kuubalaista Amadeo Roldán -nuoriso-orkesteria. Jos nuoret päätyvät kuubalaiseen sinfoniaorkesteriin, keskipalkka jää noin 20 euroon kuukaudessa. Mutta musiikin ihme tuotti upeaa yhteissoittoa. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Juhani Niiranen.

Kun harjoituksia on kulunut puoli tuntia, liikutusta on turha yrittää välttää.

Tämä toimii! Yhdysvaltalaiset ja kuubalaiset soittavat rinta rinnan Pjotr Tšaikovskia ja Aleksandr Borodinia kapellimestari Osmo Vänskän johdolla täydellisessä harmoniassa Kuuban Kansallisteatterissa Vallankumousaukion laidalla.

Minnesotan orkesteri on saapunut ensimmäisenä yhdysvaltalaisorkesterina Kuubaan tällä vuosituhannella Barack Obaman ja Raul Castron liennyttäessä maiden välejä. Ja nyt he musisoivat yhdessä Orquesta Sinfonica Juvenil Amadeo Roldán -nuoriso-orkesterin kanssa. "Urani isoimpia orkestereja, ja te olette todella hyviä!" Vänskä huudahtaa kahden kansan muusikoille.

Sitten hän puleeraa huipputarkkaan tapaansa rytmiikkaa ja nyansseja silmät innosta hehkuen.

Vierailu on valtava mediatapaus, jota seuraa Kuuban median lisäksi esimerkiksi New York Times, Helsingin Sanomat, uutistoimisto AP, Kiinan CCTV ja monet muut mediat.

Kameroiden räpse oli valtava jo torstaina, kun muusikot kävivät opettamassa Havannan musiikkikorkeakoulussa. Sama jatkuu tässä yhteisharjoituksessa.

Harjoitustauolla sekä yhdysvaltalaiset että kuubalaiset muusikot ovat innoissaan.

"Minä rakastan Borodinia! Vieressäni istuva loistava nuori kuubalainen alttoviulisti Ana Karla Sarmiento rakastaa Borodinia! Rakkaudesta musiikkiin löydämme yhteisen kielen!" Minnesotan orkesterin alttoviulisti Richard Marshall kertoo.

Ana Karla Sarmiento sanoo amerikkalaisten olevan "suuria virtuooseja".

Mitkä ovat nuoren kuubalaisen omat unelmat?

"Haluaisin olla suuri viulisti ja soittaa jossakin maailman suurista orkestereista. Ja liittyä One Direction -yhtyeeseen", kuubalaisopiskelija virnistää.

Yhteisharjoitus tuo etäisesti mieleen Daniel Barenboimin West-Eastern Divan -nuoriso-orkesterin, jossa samassa orkesteripultissa on aina juutalainen ja arabi vierekkäin.

Nyt vierekkäin istuu aina yhdysvaltalainen ja kuubalainen. Onko tämäkin rauhanprojekti?

"Musiikki on äärimmäinen rauhanprojekti", Marshall julistaa.

"Ja tässä tapauksessa side-by-side-harjoitus on myös koulutustilaisuus. Teemme myös Yhdysvalloissa harjoitusperiodeja, jossa ammattimuusikon vieressä on aina opiskelijamuusikko."

"Urani isoimpia orkestereja, ja te olette todella hyviä!" Vänskä huudahti harjoituksissa kahden kansan muusikoille.
"Urani isoimpia orkestereja, ja te olette todella hyviä!" Vänskä huudahti harjoituksissa kahden kansan muusikoille.

Vierekkäin ovat myös kahden talousjärjestelmän aikaansaannokset.

Minnesotan orkesteri joutui alentamaan palkkojaan 16 kuukauden työsulun jälkeen 15 prosentilla, mutta Marshall ja muut tienaavat yhä vähintään 96 000 dollaria vuodessa.

Sosialistisessa Kuubassa on ilmainen koulutus ja terveydenhuolto, mutta jos Ana Karla Sarmiento jää Kuubaan, hänen kuukausipalkkansa orkesterimuusikkona jäänee alle 20 euron.

Toisaalta Yhdysvaltojen ja Kuuban välinen liennytys lienee poliittinen voitto Kuubaa yli puoli vuosisataa hallinneille Castron veljeksille. Mitä Minnesotan orkesterin jäsenet ajattelevat tästä? Sinetöivätkö he Castrojen voittoa vierailullaan?

"Jos on tie rauhaan ja rakkauteen, se löytyy siitä, että ihmiset löytävät yhteyden toisiinsa, ja se voi tapahtua myös musisoimalla tai vaikka urheilemalla yhdessä! Olemme kaikki ihmisiä", Marshall muistuttaa.

Entä Vänskä? Saako Kuuban tilanne Minnesotan orkesterin viime vuonna päättyneen työsulun ja muut ensimmäisen maailman ongelmat tuntumaan vähäisemmiltä?

"Matkustaminen avartaa aina maailmankuvaa", Vänskä myöntää.

"Ja kyllähän sosialismi olisi mielettömän hieno idea, jos ihmisten ahneus ei sotkisi sitä. Vallankäyttäjät... ja nyt tulemme vaaralliselle alueella varsinkin tässä maassa... sanokaamme, että on aina ihmisiä, jotka pääsevät laillisesti muita parempaan asemaan ja ihmisiä, jotka käyttävät vippaskonsteja yhteiskunnan kaikilla tasoilla."

Elintasokuilu on valtava, mutta kuubalaisia päätyy vahvan pohjakoulutuksen ansiosta myös Euroopan laatuorkestereihin.

"Kaikki haluavat parhaisiin orkestereihin: joku kotimaassaan, joku ulkomailta töitä hakiessaan. Orkestereissa kansallisuusrajat katoavat. Minnesotankin orkesterissa on muusikoita Costa Ricasta ja esimerkiksi Venäjältä. Tällaiset harjoitukset voivat auttaa nuoria pääsemään tavoitteisiinsa", Vänskä katsoo.

Illalla nuoriso-orkesteri siirtyy yleisön puolelle, kun Minnesotan orkesteri tekee ensimmäisen Kuuban-konserttinsa 85 vuoteen. Yleisö taputtaa villisti seisaaltaan jokaisen sävellyksen jälkeen.

"Ei Havannan sinfoniakonserteissa yleensä näin täyttä ole", viulunsoiton vuosia sitten rahakkaampaan työhön saksalaisessa matkatoimistossa vaihtanut Miguel Gomez kertoo kämmenet hellinä taputuksesta.

"Kuubassakin on parhaimmillaan hyvin soittavia sinfoniaorkestereita, mutta ei tätä tasoa."

Vänskän ja minnesotalaisten vierailun alku on menestys, mutta kaksi esitystä oli vielä jäljellä.

Lauantai-iltana odoteltiin toisen konsertin alkua. Ja puolenyön aikaan eli Suomen aikaa seitsemältä sunnuntaiaamuna vuorossa on vierailun viimeinen ja mahdollisesti hauskin hetki: minnesotalaisten ja kuubalaisten yhteinen jazzjami Habana Caféssa, jossa Vänskäkin saattaa tarttua klarinettiin.

Se toimii! Suzie Park Minnesotan orkesterista ja Danielle González kuubalaisesta Orquesta Sinfonica Juvenil Amadeo Roldán -nuoriso-orkesterista musisoivat yhdessä Kuuban Kansallisteatterissa Osmo Vänskän johdolla perjantaina.
Se toimii! Suzie Park Minnesotan orkesterista ja Danielle González kuubalaisesta Orquesta Sinfonica Juvenil Amadeo Roldán -nuoriso-orkesterista musisoivat yhdessä Kuuban Kansallisteatterissa Osmo Vänskän johdolla perjantaina.

Teksti Vesa Sirén HS
Kuvat ja videot Juhani Niiranen HS
Havanna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat