Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cate Blanchett ja Rooney Mara loistavat rooleissaan rakastavaisina elegantissa uutuuselokuvassa

Ohjaaja Todd Haynesin Carol kerää kehuja Cannesissa

Kulttuuri
 
Cate Blanchettilta udeltiin lesbosuhteista Cannesissa
Cate Blanchettilta udeltiin lesbosuhteista Cannesissa
Näyttelijä Cate Blanchett tähdittää uutta Carol-elokuvaa, jossa hän rakastuu itseään nuorempaan naiseen 1950-luvun New Yorkissa. Cannesin elokuvajuhlilla Blanchett kommentoi lehtihaastattelua, jonka mukaan hän olisi tuonut rooliin henkilökohtaisia kokemuksiaan. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters & Hanway Films.

Onko tässä yksi seuraavista Oscar-ehdokkaista? Ovatko Carolin päärooleja näyttelevät Cate Blanchett ja Rooney Mara molemmat ehdolla?

Erittäin paljon mahdollista.

Sitä ennen Todd Haynesin ohjaama Carol, hieno rakkaustarina 1950-luvun New Yorkista, kuitenkin kilpailee Cannesin pääpalkinnosta, Kultaisesta palmusta. Elokuva sai maailmanensi-iltansa elokuvajuhlilla sunnuntaina.

Kritiikit kiittivät, ylistivät.

Carol on tavattoman elegantti elokuva kahden naisen suhteesta, rakkaudesta, New Yorkissa vuosina 1952 ja 1953. Se muistuttaa maailmaltaan ja painotuksiltaan vuoden 1999 elokuvaa Lahjakas herra Ripley, tietenkin siksi, että molemmat ovat Patricia Higsmithin 1950-luvun kirjoihin perustuvia.

Nyt alkuteoksena on vuoden 1952 The Price of Salt, jota aikanaan pidettiin uskaliaana kuvauksena kahden naisen suhteesta. Highsmithin tarinat ovat serkuksia myös siten, että molemmissa kuvataan varakasta porvaristoa ulkopuolisen silmin, työläistaustaisen henkilön kautta.

"Tämä romaani on rikostarinoistaan tunnetun kirjailijan henkilökohtaisin. Hän oli pakotettu julkaisemaan se salanimellä", muistutti ohjaaja Haynes Cannesissa.

Käsikirjoittaja Phyllis Nagyn yritti pitkään saada kirjan elokuvaksi. "Kirja on siitä ainutlaatuinen, että tämä oli ensimmäinen lesbokertomus, jossa oli onnellinen loppu", Cate Blanchett totesi.

Number 9
Rooney Mara ja Cate Blanchett rakastuvat toisiinsa Carolissa.
Rooney Mara ja Cate Blanchett rakastuvat toisiinsa Carolissa.

Elokuva käynnistyy vuonna 1952 newyorkilaisessa tavaratalossa, jossa leluosaston myyjänä työskentelevä neiti Therese tutustuu varakkaaseen, naimisissa olevaan Carol-rouvaan. Carol esitetään haukkana, Therese saaliina. Tai sellaisena katsoja sen ymmärtää, mutta elokuvan henkilöt ymmärtävät tilanteensa vasta paljon myöhemmin.

Kohtaamisesta alkaa vähäeleinen, tarkasti nähty peli, jossa vaihdetaan katseita, ajatuksia, pian lahjojakin. "Tarinassa alku on Theresen, mutta loppu on Carolin. Sitä matkaa oli ohjaajana kiinnostava seurata", Haynes kertoi.

Haynes haluaa elokuvassa näyttää, mitä kaikkea kahden naisen syvään ystävyyteen saattoi tuohon aikaan sisältyä ja missä ylitettiin raja, jossa juorut alkoivat ja sopimattomuus ylittyi. Therese haluaisi valokuvaajaksi, Carol irti avioliittonsa mitättömyydestä.

"Tuolloin elettiin ainutlaatuista aikaa, 1900-luku oli kääntymässä toiseen suuntaan, mutta Eisenhowerin muutosvuodet olivat vasta tulossa. Yksinäisten naisten mahdollisuudet olivat rajallisia, elämä oli kuin syväjäässä.", Haynes sanoi.

Haynes tunnetaan muun muassa elokuvistaan Velvet Goldmine, Kaukana taivaasta ja I'm Not There.

Tässä 1950-luvun Yhdysvallat on rakennettu tarkasti, elegantisti, mutta mitään liioittelematta. Etenkin Sandy Powellin puvut ja suomalaisiakin yhteyksiä omaavan lavastajan Heather Loefflerin työ nousee filmille kuvatussa elokuvassa esiin.

Ennen kaikkea Carol on kuitenkin kahden hienon näyttelijän elokuva. Cate Blanchett on roolissaan syöjättärenä todella hyvä. Ei ihme, että hän on halunnut tehdä tämän elokuvan vuosia. "Carol tietää täysin, mitä on, hänen tunteensa vain ovat normin ulkopuolella. Hänellä on jalka molemmilla puolilla, samaan aikaan hän on omistautunut äiti, ja ihastuessaan Thereseen hänet on mielestään ajettu ansaan", Blanchett sanoi Cannesissa.

Rooney Mara on hänen rinnallaan hyvä vastapaino, utelias neitonen, joka etsii itseään.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat