Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oopera Skaalan Transit on kunnioitettava yritys laajentaa suomalaisen oopperailmaisun rajoja

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Thomas Freundlich
Tanja Illukka ja muut tanssijat näyttivät hulmuavia liikkeitään Transit-esityksessä, jonka tapahtumapaikkana on lentokenttä.
Tanja Illukka ja muut tanssijat näyttivät hulmuavia liikkeitään Transit-esityksessä, jonka tapahtumapaikkana on lentokenttä. Kuva: Thomas Freundlich
Arvio: musiikki/tanssi
Transit Kaapelitehtaan Turbiinihallissa. Musiikki Ooppera Skaalan työryhmä, ohjaus ja lavastus Janne Lehmusvuo, koreografia Thomas Freundlich, laulajat Mia Heikkinen, Laura Heinonen, Essi Luttinen, tanssijat Tanja Illukka, Riku Koskinen, Mervi Märkälä, Minttu Pietilä ja Iida Tuliainen.

Kokonaistaideteos tarkoittaa eri taidemuotojen sulautumista näyttämöllä yhdeksi. Wagner vannoi sen nimeen, Brecht puolestaan kirosi sen maanrakoon. Ooppera on synnystään asti kamppaillut monitaiteellisuuden parissa. Jokainen sukupolvi ratkoo ongelmaa omalla tavallaan, kun uudet tekniikat valjastetaan näyttämön käyttöön.

Ooppera Skaalan monitaiteellinen kokeilu Transit pyrkii sekin antamaan panoksensa pohdintaan. Mielessäni teos vertautui minimalistisäveltäjä Philip Glassin ja performanssitaiteilija Robert Wilsonin yhteisprojektiin, vuonna 1976 ensiesityksensä saaneeseen näyttämöteokseen Einstein on the Beach.

Se lanseerasi juonettoman, monimerkityksellisen esitysmuodon, jossa tanssin ja musiikin tiheät, hypnoottiset toistot nivoutuvat viimeisteltyyn visuaalisuuteen. Aivan samalle tasolle ei lähtökohdiltaan vaatimattomampi Transit toki yllä, mutta kokonaisuus on kunnioitettava yritys laajentaa suomalaisen oopperailmaisun rajoja.

Tapahtumapaikka on lentokenttä, joka vähitellen vihjaa yhä ilmeisemmin kuoleman esikartanoon. Sitä hallinnoi kolme lentoemännänasuista laulavaa kohtalotarta. Matkustajat, Thomas Freundlichin koreografioimat tanssijat täyttävät musiikin kudelmat ehkä turhankin hulmuavilla liikkeillään.

Musiikki on Oopera Skaalan kollektiivinen tuote. Muodoton tunnelma-ambiente ja lentokenttäkuulutukset vuorottelevat elottoman teknokompin kanssa. Kiinnostavimmillaan musiikki on lauluosuuksien nivoutuessa nauhamusiikkiin. Silloin auditiivinen maailma henkii onnistuneen visualisoinnin läpikuultavuutta, johon hillityt projisoinnit tuovat tehokkaan lisänsä.

Mielleyhtymä alas ammutun lennon kohtaloon on väistämätön, kun tummaäänisin kohtalotar toistaa lähes loputtomiin kuulutustaan "This is the final call, this is the final call". Sen jälkeen ylipitkä loppupaisutus jäi tuntumaan ontolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat