Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osmo Vänskä puhkui jazzsoolon Kuuban yöhön Habana Caféssa

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen HS
Osmo Vänskä
Osmo Vänskä Kuva: Juhani Niiranen HS

Minnesotan orkesterin musiikillinen johtaja Osmo Vänskä pisti odotetusti jazziksi ja yökerhoviihteeksi lauantain vaihtuessa sunnuntaiksi Havannan yössä.

Ensimmäinen yhdysvaltalaisorkesterin vierailu Kuubaan tällä vuosituhannella päättyi Habana Café -yökerhossa, jossa Minnesotan orkesterin jazztaitoiset muusikot irrottelivat perinteisen Aragon-kuubalaisorkesterin jäsenten kanssa.

Vänskä oli ennen kapellimestariuraansa klarinetin äänenjohtaja Turun ja Helsingin kaupunginorkestereissa. Nyt hän soitti klarinettia useimmissa jamittelun kappaleissa.

Valtaosa yleisöstä kuului Minnesotan orkesteriin tai sen mukana tulleeseen yhdysvaltalaisdelegaatioon. Habana Cafe on liian kallis paikka tavallisille kuubalaisille.

Sen sijaan sinfoniakonserteissa liput olivat kuubalaisille halvat, ja he täyttivät Kansallisteatterin kahdesti. Maata johtavien Castron veljesten sosialistisen retoriikan kyllästämä yleisö ei hätkähtänyt edes Yhdysvaltain kansallislaulun esittämistä, kun orkesteri soitti sitä ennen Kuuban kansallislaulun.

Lauantai-illan soitto ei ollut aivan yhtä yliluonnollisen hyvää kuin edellisen illan Beethoven- konsertissa. Alejandro Garcia Caturian Danzonissa minnesotalaiset tavoittelivat kuubalaisrytmejä ja Leonard Bernsteinin Sinfonisissa tansseissa musikaalimuistumia West Side Storysta. Soitto oli oikein hyvää, mutta ei aivan poikkeuksellista.

Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia -balettimusiikin otteissa kuultiin kuitenkin monia täysosumia. Ylimääräisiä riitti lattarirytmeistä Vänskän jo toisena iltana peräkkäin johtamaan Säkkijärven polkan sovitukseen.

Kuubalaisyleisö oli haltioissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat