Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Sibelius-Akatemian surkea pila osa klassisen musiikin seksististä kulttuuria?

Opiskelijat arvioivat Sibelius-Akatemiaan hakeneita naissellistejä ulkonäön perusteella. Se oli pilaa, mutta onko Suomessa unohdettu keskustella klassisiin naismuusikkoihin kohdistuvasta seksismistä?

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
MV Photos
Lihavuuden takia oopperaroolista hyllytetty Deborah Voigt sai roolinsa takaisin laihdutettuaan leikkauksen avulla. Helmikuussa 2015 Voigt esiintyi Kaliforniassa.
Lihavuuden takia oopperaroolista hyllytetty Deborah Voigt sai roolinsa takaisin laihdutettuaan leikkauksen avulla. Helmikuussa 2015 Voigt esiintyi Kaliforniassa. Kuva: MV Photos

Suomessa ei ole edes aloitettu kunnollista keskustelua klassisen musiikin maailmassa vallitsevasta seksismistä. Näin sanoo eräs Sibelius-Akatemiassakin opettanut pitkän linjan musiikkipedagogi, ja tuore esimerkki vahvistaa, että tarvetta keskustelulle kyllä olisi. Sibelius-Akatemian tapa käsitellä ulkomaalaisten naisopiskelijoiden hakemuksiin liittyvää kohua ei anna suuria toiveita siitä, että avoimuuden ja tasa-arvon aika olisi koittanut.

Sibelius-Akatemia sai viime viikolla päätökseen selvityksensä Erasmus-hakemusten epäasiallisesta käsittelystä oppilaitoksessa. Helsingin Sanomat uutisoi 22. huhtikuuta, että Akatemiaan pyrkineiden ulkomaalaisten naissellistien ulkonäköä oli arvioitu muun muassa kouluarvosanoin. Tapaus tuli ilmi, kun eräs Akatemian opiskelija löysi arviointilapun lojumasta harjoitusluokan pöydältä yhdessä Erasmus-opiskelijoiden hakemusnipun kanssa.

Sibelius-Akatemian selvityksen mukaan kyseessä on kahden opiskelijan pila. Toinen opiskelijoista oli tekemässä työharjoittelua Sibelius-Akatemiassa. Hänen tehtäviinsä kuului tarkistaa, toimivatko hakemusten mukana tulleet dvd:t kunnolla, kertoo Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen. Lapussa oli arvioitu vain osaa hakijoista. Ulkonäköön liittyivät muun muassa nämä määritelmät: "ihan kuuma", "ulkonäkö 8" ja "sanattomaksi vetää, katsomisen arvoista".

Auvinen sanoo, että normaalisti opiskelijat eivät saa nähdä vaihto-opiskelijoiden hakemuksia. Kyseessä on hänen mukaansa hakemuksista vastuussa olleen opettajan virhearviointi. HS:n tietojen mukaan hän on sellonsoiton professori Martti Rousi. Hän saa tapauksen johdosta sanktion, niin kuin myös pilan tehneet opiskelijat.

Auvinen ei kommentoi sanktion luonnetta, mutta sanoo, että erottamisia ei ole tiedossa.

Opiskelija, joka epäasiallisen kommenttilapun löysi, saa opinahjoltaan kiitosta asian raportoimisesta Sibelius-Akatemian tasa-arvovaltuutetulle. Mutta hänkin saa lisäksi sanktion. Sanktio tulee opettajaa mustamaalaavan tiedon levittämisestä julkisuudessa.

Opiskelija kertoi löytämästään lapusta omassa Facebook-profiilissaan ja arveli ensimmäisessä päivityksessään, että kyseessä olisi opettajan tekemä arviointi.

Sibelius-Akatemiassa tapahtunut surkea pila on toki yksittäistapaus. Mutta on ilmeistä, että niin kuin kaikkien muidenkin, myös suomalaisten klassisten muusikkojen on kyettävä keskustelemaan taiteenalalla vallitsevasta seksismistä.

Suomessa voisi puhua vaikka siitä, miksi 22 suomalaisorkesterista vain neljässä on naispuolinen ensimmäinen konserttimestari. Tai kysyä, miksi suomalainen naissellisti julistaa musiikkilehti Rondon kannessa vaatetuksen olevan osa esiintymistä alalla, jossa vain taidon pitäisi ratkaista. Voisi pohtia, onko Suomessa sellaisia asenteita, jotka tukevat tietynlaisten muusikoiden näkyvyyttä toisten kustannuksella. Ja niin edespäin.

Laura Oja HS
Kapellimestari Anna-Maria Helsingin mielestä hämmentävintä Sibelius-Akatemian pilassa on paikka, jossa se tapahtui.
Kapellimestari Anna-Maria Helsingin mielestä hämmentävintä Sibelius-Akatemian pilassa on paikka, jossa se tapahtui.

Sibelius-Akatemian käytävillä ja sosiaalisessa mediassa muusikot ovat käyneet ajatustenvaihtoa siitä, mitä tällaisesta pilasta oikein pitäisi ajatella. Kapellimestari Anna-Maria Helsing tiivistää:

"Joko tämä on tosi vakava asia. Tai sitten se on niin lapsellista, ettei siihen voi edes ottaa kantaa."

Helsing sanoo, että hämmentävintä asiassa on paikka, jossa pila tapahtui.

"Ajattelisi, ettei taidemaailmassa voi tapahtua mitään noin lapsellista. Taiteilijat ovat lukeneita, ja on taiteen elinehto, että taiteilijalla on avoin mieli. Minusta ei sovi, että taiteilijalla on rasistisia tai seksistisiä piirteitä."

Näin ajattelee moni muukin. Erityisesti klassisen musiikin piireissä on totuttu ajattelemaan, että sukupuolella ei ole väliä. Vain taito ratkaisee, on tyypillinen vastaus klassisen musiikin piirien seksismiä ja lasikattoja koskeviin kyselyihin. Mutta onko totuus kuitenkaan näin ruusuinen?

Benjamin Suomela
Kun säveltäjä Kaija Saariaho aloitteli uraansa, ei Suomessa ollut juurikaan nähty naissäveltäjiä.
Kun säveltäjä Kaija Saariaho aloitteli uraansa, ei Suomessa ollut juurikaan nähty naissäveltäjiä.

Marraskuussa 2013 kansainvälisesti ylistetty säveltäjä Kaija Saariaho sanoi kanadalaisessa McGill Universityssa pitämässään puheessa näin Slipped Disc -sivuston mukaan vapaasti suomennettuna:

"Kukaan ei halua tulla arvioiduksi minkään muun kuin oikeiden taitojen perusteella. Mutta haluaisin, että me kaikki ymmärrämme, (tai tulemme muistutetuiksi), että tilanteet, joissa teemme arvioita, eivät koskaan ole objektiivisia, ja että vaikka arviomme saattavat vaikuttaa rationaalisilta, ne ovat aina värittyneet omien ennakko-oletustemme perusteella."

Saariaho kertoi itse kohdanneensa monia vaikeuksia uransa alkuvaiheessa. Klassisen musiikin maailma on ollut vuosisadat miesten dominoima. Kun Saariaho aloitteli uraansa, naissäveltäjiä ei Suomessa ollut pahemmin nähty.

Juha Metso
Kapellimestari Marin Alsop on puhunut avoimesti ammatissaan kohtaamastaan seksismistä.
Kapellimestari Marin Alsop on puhunut avoimesti ammatissaan kohtaamastaan seksismistä.

Tilanne on toki Suomessa tasoittumassa – esimerkiksi useassa suomalaisorkesterissa on jo enemmän nais- kuin miesmuusikoita. Silti vaikuttaa siltä, että mitä korkeammalle nainen ponnistaa, sitä kivikkoisemmaksi tie käy.

Moni naiskapellimestari, muun muassa Marin Alsop ja Barbara Hannigan, ovat puhuneet ammatissaan kohtaamastaan seksismistä ja aliarvioinnista. Itsekin monia naisia opettanut suomalainen kapellimestarilegena Jorma Panula sanoi viime vuonna, ettei nainen sovi johtamaan kaikkia teoksia.

Kai Sinervo HS
Myös kapellimestari Barbara Hannigan on kertonut aliarvioinnista, joita naiskapellimestarit helposti joutuvat kokemaan.
Myös kapellimestari Barbara Hannigan on kertonut aliarvioinnista, joita naiskapellimestarit helposti joutuvat kokemaan.

Venäläiskapellimestari Vasili Petrenko puolestaan ilmoitti pari vuotta sitten, että mieskapellimestarit ovat parempia orkestereille, koska söpö tyttö

korokkeella saa muusikot ajattelemaan muita asioita kuin musiikkia.

Naislaulajat ja -solistit joutuvat sietämään erityisesti ulkonäköönsä kohdistuvaa arvostelua. Tunnetuin tapaus lienee, kun Lontoon kuninkaallinen ooppera hyllytti tähtisopraano Deborah Voigtin Richard Straussin Ariadne auf Naxosin nimiroolista vuonna 2004, koska hän oli liian lihava sopiakseen roolihahmonsa mustaan cocktail-mekkoon. Voigt sai roolinsa takaisin, kun hän oli laihtunut leikkauksen avulla.

Kuinka monta "yksittäistapausta" ja "pilaa" klassisen musiikin piirissä täytyy vielä sietää?

Sonja Saarikoski sonja.saarikoski@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Janne Järvinen HS
Susanna Mälkki on menestyneimpiä suomalaisia kapellimestareita. Hän toimii HKO:n ylikapellimestarina 2016–2019.
Susanna Mälkki on menestyneimpiä suomalaisia kapellimestareita. Hän toimii HKO:n ylikapellimestarina 2016–2019.

Richard Drew AP
Tähtisopraano Deborah Voigt hyllytettiin lihavuuden vuoksi Ariadne auf Naxos -oopperan nimiroolista, jota hän teki Placido Domingon kanssa, vuonna 2004. Voight hyllytettiin, koska hän ei mahtunut roolihahmonsa mustaan coctail-mekkoon.
Tähtisopraano Deborah Voigt hyllytettiin lihavuuden vuoksi Ariadne auf Naxos -oopperan nimiroolista, jota hän teki Placido Domingon kanssa, vuonna 2004. Voight hyllytettiin, koska hän ei mahtunut roolihahmonsa mustaan coctail-mekkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat