Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Astrid Lindgren eli mukana Suomen sotavuosissa

Ennen Peppiä Lindgren kirjoitti koskettavaa sotapäiväkirjaa

Kulttuuri
 
Astrid Lindgrenin sotapäiväkirjat 1939–1945 julkaistiin Ruotsissa toukokuun alussa.
Astrid Lindgrenin sotapäiväkirjat 1939–1945 julkaistiin Ruotsissa toukokuun alussa.

Pitkän elämän elänyt kirjailija Astrid Lindgren (1907–2002) loi merkittävän teoksen jo ennen kuin hän oli julkaissut ensimmäistäkään lastenkirjaa.

Kyse on sotapäiväkirjoista 1939–45, alun perin 17 nahkakantisesta kirjasta, joita Lindgren säilytti vuosikymmenet pyykkikorissa Tukholman kodissaan Dalagatanilla.

Vuonna 2013 ne kaivettiin päivänvaloon ja julkaistiin juuri kera suuren mediahuomion.

Lindgren alkoi kirjoittaa havaintojaan syyskuun ensimmäisenä 1939, epäuskoisena siitä, että Euroopassa oli todellakin alkanut sota.

Edellispäivänä hän oli istunut ystävättärensä kanssa puistossa ja vitsaillut kepeästi Hitleristä.

Viimeisen merkintänsä hän teki uudenvuodenaattona 1945.

Päiväkirjateksteihin lomittuvat lehtileikkeet, joita tuleva kirjailija velvollisuudentuntoisen säntillisesti liimasi mukaan. Joukossa on muitakin dokumentteja, kuten säännöstelykuponkeja.

"Olen viimeiseen asti välttänyt kaikkea hamstrausta, mutta tänään olen ostanut hiukan kaakaota, vähän teetä, hiukan suopaa ja yhtä ja toista muuta", Lindgren kirjoittaa ensimmäisessä merkinnässään.

Juutalaisten ahdingosta hän oli perillä jo 1940:

"En voi koskaan luottaa hallintoon, joka on luonut keskitysleirit Oranienburgiin ja Buchenwaldiin", hän kirjoitti ja päätteli, että "Hitlerin tavoin käyttäytyvän ja puhuvan miehen täytyy olla psyykkisesti vajaa".

Suomen sotimista Astrid Lindgren seuraa läpi sotavuosien vahvasti myötäeläen.

"Suomella on kaikesta huolimatta vielä vapautensa, niin kauan kuin sitä kestää. Heidän kamppailunsa [talvisota] ei ehkä ollut turha", päiväkirjassa lukee 21. heinäkuuta 1940.

Samoilla sivuilla todetaan, että kolmen vapaan maan olemassaolo oli tullut tiensä päähän: Eestin, Latvian ja Liettuan.

Syyskuussa 1940 Ruotsin tiedustelupalvelu värväsi Lindgrenin kirjesensuurin palvelukseen, höyryttämään auki kirjeitä ja lukemaan niitä. Sodan todellisuus avautui hänelle nyt myös yksityisinä kokemuksina.

Kaikki tämä vaikutti epäilemättä Lindgrenin tulevaan kirjailijantyöhön, jota sivutaan päiväkirjojen loppupuolella, Peppi Pitkätossun synty mukaan lukien.

Kirjan lopussa on kahden kirjeen näköispainokset. Ensimmäisessä rouva Astrid Lindgren tarjoaa Pippi Långstrump -kirjaansa Albert Bonnier -kustantamolle, huhtikuussa 1944. Viereisellä sivulla on Bonnierin syyskuulle päivätty kohtelias hylkäyskirje. Rabén & Sjögren nappasi kirjan, onnekseen.

Lindgrenin perheen arki vuorottelee maailmanpolitiikan tapahtumien kanssa sujuvasti. Rivien välissä kuvatun aviokriisin musertavuus käy hyvin ilmi.

Jo viikon sensorityön jälkeen Lindgren käsitti, että Ruotsin asema Euroopassa on ainoa laatuaan: säännöstelystä ja kasvavasta työttömyydestä huolimatta ruotsalaiset saavat elää hyvissä oloissa. Tämä aiheutti Lindgrenissä paitsi kiitollisuutta myös syyllisyyden tunteen.

30. marraskuuta 1940 hän muistelee Suomen talvisodan alkamista vuotta aiemmin:

"Onkohan koskaan kansa tuntenut niin toista kansaa kohtaan kuin me silloin, kärsimme onnettomasta rakkaudesta Suomea kohtaan ja rakkaudessamme ja epätoivossamme lahjoitimme Suomelle kaiken mitä suinkin pystyimme keksimään: rahaa, satoja miljoonia [kruunuja], jos kaiken laskee yhteen, aseita, ammuksia, vaatteita, ruokaa, verta, suksia, hevosten loimia, ambulansseja, lääkäriapua, villavaatteita, joita kudoimme kuin riivatut, vihkisormuksia, niin, en tiedä mitä kaikkea."

Lindgren mainitsee myös sotalapset ja sen, että tehtaat pyörivät Suomen avuksi pyhisin.

"Ja kuitenkin meillä oli koko ajan kammottava tunne, ettemme tehneet tarpeeksi."

 

Astrid Lindgren: Krigsdagböcker 1939–1945, 367 s. Salikon förlag.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat