Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Euroopan maat vaikeuttavat Pertti Kurikan nimipäivien mahdollisuuksia finaaliin

Pertti Kurikan nimipäivien menestystä on vaikea ennustaa etukäteen

Kulttuuri
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Conchita Wurst ja Pertti Kurikan nimipäivien laulaja Kari Aalto tapasivat Euroviisujen avajaisissa sunnuntaina.
Conchita Wurst ja Pertti Kurikan nimipäivien laulaja Kari Aalto tapasivat Euroviisujen avajaisissa sunnuntaina. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Tunnustetaan se heti tähän kärkeen. Vaikka olen syynännyt ja spekuloinut Euroviisuja ahkerasti koko ikäni, Pertti Kurikan nimipäivät on harvinaisen paha rasti spekuloijalle.

Tulos voi olla miltei mitä tahansa. He voivat pudota jo semifinaalivaiheessa, he voivat olla finaalin top 10:ssä ja jos esitys menee oikein nappiin ja vapautuneesti, he voivat voittaakin.

Mikään lopputulos ei yllättäisi. Tämä porukka pystyy mihin vain: voittoon tai täyteen katastrofiin.

Miksi ennustaminen on niin vaikeaa? Selitän.

Internet on joka vuosi ennen viisuja pullollaan erilaisia listoja, joiden perusteella loppusijoituspaikkoja pystyy kalkuloimaan. Tänä vuonna näissä listoissa Pertti Kurikan nimipäivien sijoitus vaihtelee vitossijasta aina hännille asti. Ja sitten ovat toki erikseen sinivalkoisin silmin tehdyt suomalaisten omat listat.

Vedonlyöntitilastoissa PKN oli maanantaina kuudentena, mutta vedonlyöntitilastoihin ei kannata liikaa luottaa.

Kolmanneksi omasta semifinaalistaan yhtyeen sijoittaa irlantilainen viisutietäjä Adrian Kavanagh, joka on yleensä onnistunut arvioimaan lopputulokset hyvinkin lähelle.

Kavanagh ottaa huomioon neljä seikkaa: semifinaalin esiintymispaikan, kyseisessä semifinaalissa äänestävät maat ja niiden aiemmat Suomi-sympatiat, show'n laadun sekä kappaleen laadun (jossa Kavanagh luottaa vedonlyöntitilastoihin).

Kinkkiseksi Suomen tilanteen tekee se, että ensimmäisessä semifinaalissa on tänä vuonna mukana etupäässä Itä-Euroopan maita. Nyt ei pelastamassa ole esimerkiksi Norjaa, joka on kahtena edellisenä vuonna antanut Suomelle eniten pisteitä semifinaaleissa. Esiintymispaikkakaan, viides, ei ole ideaali.

Pärjäämisen puolesta puhuu kuitenkin myös se, että yhtye on ollut runsaasti esillä maailman mediassa. Enemmän kuin kukaan muu suomalaisartisti aiemmin. Positiivinen pöhinä yhtyeen ympärillä on ehdoton etu.

Jos sijoitusta yritetään päätellä viisutoimittajien ja viisufanien arvottamisten perusteella – ei edes yritetä. Näissä mahtipontisia, melodisia, vanhan hyvän ajan viisusävellyksiä arvostavissa joukoissa ei Pertti Kurikan nimipäivät ja Aina mun pitää herätä minkäänlaista arvostusta. Hännille jäädään.

Mutta nämä joukot ovat marginaalissa, eivätkä näiden joukkojen omat arviot ole perinteisesti olleet suorassa linjassa ison yleisön sydämen läpätyksen kanssa.

Millä eväillä Pertti Kurikan nimipäivät sitten voisi pärjätä?

Kysymys on tyhmä. Kaikki, jotka katsoivat UMK:n suoria lähetyksiä näkivät, kuinka mahtava meininki bändillä on livenä. Kyse on maagisesta hetkestä, suoran lähetyksen taiasta. Siitä hetkestä kun katsoja rakastuu ja kirkuu riemusta. Sillä hetkellä on valtava voima.

Bändin harjoitukset Wienin isolla viisulavalla ovat tähän mennessä olleet hieman vaisuja. Mutta kyllä se maaginen hetki sieltä tulee.

Pertti Kurikan nimipäivien muusikot ovat showmiehiä henkeen ja vereen. He syttyvät, kun yleisökin syttyy.

Näin kävi esimerkiksi sunnuntaina viisujen punaisella matolla Wienissä. Sitä nautinnon, pullistelun ja poseeraamisen määrää! Juuri näin.

Jos Pertti Kurikan nimipäivät saavat olla tiistaina lavalla omat, riemastuttavat ja rakastettavat itsensä, vain taivas on heille rajana.

Punkilla torille!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat