Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Realistinen työläiselokuva kertoo hiljaisen sankarin tarinan

Työtön päätyy myymäläetsiväksi vähäeleisessä ranskalaisessa elokuvassa

Kulttuuri
 
Nord-ouest films
Vincent Lindon (vas.) ja Matthieu Schaller esiintyvät Stéphane Brizén elokuvassa La loi du marché.
Vincent Lindon (vas.) ja Matthieu Schaller esiintyvät Stéphane Brizén elokuvassa La loi du marché. Kuva: Nord-ouest films

Olemme kaikki suurta keskiluokkaa ja yhteiskunta rakentuu luottamukselle.

Vai miten se menikään?

Uudessa ranskalaiselokuvassa kansa on enemmänkin yhtä suurta, toimeentulon kanssa kamppailevaa köyhälistöä ja luottamus lähinnä synonyymi sille, että pysykää ruodussa ja älkääkä ryöstelkö kauppoja.

Kyse on Stéphane Brizén ohjaamasta vähäeleisestä elokuvasta La loi du marché, joka esitettiin maanantaina osana Cannesin festivaalin kilpasarjaa.

Elokuvan nimeksi voisi suomeksi sopia Miehen mitta.

Elokuva merkitsee poliittisen, tai humaanin ja realistisen työläiselokuvan nousua elokuvakartalle, ainakin hetkeksi.

Elokuvan päähenkilö on Thierry, työttömäksi jäänyt viisikymppinen, joka elokuvan alussa nähdään työvoimatoimistossa.

Hän on käynyt toimiston kehotuksesta nosturinkuljettajakurssin, mutta työtä ei ole.

Edessä on arki 500 euron kuukausituloilla. Se on vaikea pala. Thierry on elättänyt perheensä, vaimon ja aikuisen vammaisen poikansa, sekä huolehtinut auton kuluista ja asuntolainasta.

Viisikymppinen ohjaaja Brizé on melko tuntematon kotimaansa Ranskan ulkopuolella. Tässä hän kertoo Thierryn tarinaa yksinkertaisella muotokielellä ja se on selkeästi elokuvan vahvuus Thierryä esittämän Vincent Lindonin pelkistetyn näyttelijätyön ohella.

"Halusin tässä elokuvassa näyttää totuuden, siksi otin täysammattilaisen pääosaan ja sivuosiin amatöörejä", ohjaaja Brizé perusteli toimittajille Cannesissa.

Myös erikoisella detaljilla haetaan realistisuutta: elokuva ei ala tuottajien nimillä vaan suoraan Thierryn tarinalla.

Thierry on elokuvan ydin. Hän on nöyrä, hiljainen sankari, ei mikään propagandisti, vaan vain oikeuksistaan tietoinen kansalainen, hän kuuluu siihen joukkoon, jota ennen kutsuttiin kunnon väeksi.

"Mietittiin, että pitäisikö hänen puhua enemmän elokuvassa. Päätimme, että hän pitää asiat sisällään, eikä vaivaa perhettä asioillaan", Brizé perusteli.

Kohtaukset ovat pitkiä. Thierryä seuraa lähinnä kamera ja kuvan ulkopuolelta he, joilla on valtaa – työvoimaneuvojat, pankki ja työllisyyskurssien esiintymiskonsultit.

Elokuva kasvaa kohtaus kohtaukselta, joissa Thierryn räpistely ja perhearki vuorottelevat.

Brizé kuljettaa samalla Thierryn rajalle, jossa ihminen määritellään. Onko arvokasta työ, perhe, tulot vai muu moitteettomuus?

Lopulta Thierry nimittäin saa töitä. Hän vetää päälleen puvun ja rintaansa nimikyltin, hänestä tulee jättimarketin myymäläetsivä. Suunnitteluvaiheessa ohjaaja Brizé oli myös viettänyt aikaa marketissa vartijaksi pukeutuneena.

Uuden työnsä myötä Thierrystä tulee kaltaisten näkijä, joka tuijottaa valvomossa kameraa, nappaa kiinni näpistelijöitä ja estää kassatyöntekijöitä tekemästä petoksia. Hiljaisen sankarin sietokyky joutuu koetukselle.

Cannesin elokuvajuhlat puolessatoista minuutissa - tällaista kuulun festivaalin punaisella matolla on
Cannesin elokuvajuhlat puolessatoista minuutissa - tällaista kuulun festivaalin punaisella matolla on
Elokuvafestivaali Ranskan Cannesissa on maailman kuuluisin. Helsingin Sanomien toimittaja Veli-Pekka Lehtonen esittelee videolla Cannesin keskeiset paikat ja myös kuuluisan punaisen maton. Toimittaja: Veli-Pekka Lehtonen, kuvaus: Veli-Pekka Lehtonen, leikkaus: Arttu Luhtala.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat