Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peppi näkyy suomalaisessa naiskuvassa – rooliin liittyy myös yksinäisyyttä

Sosiologi: "Valtio ohjaa tyttöjä kohti vahvan tytön roolia"

Kulttuuri
 
Inger Nilsson Peppi Pitkätossuna. Kuva on vuodelta 1969.
Inger Nilsson Peppi Pitkätossuna. Kuva on vuodelta 1969.

Maailman vahvin tyttö. Tyttö, jonka äiti on enkeli ja isä hottentottien kuningas. Jolla on hevonen kotona ja matka-arkullinen kultarahoja sängyn alla. Joka nukkuu jalat tyynyllä ja pesee lattiaa juuriharjoilla luistellen.

Kuka? Tietenkin Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu, ikinuori 70-vuotias.

Ensimmäisen Peppi-kirjan ilmestymisen vuosipäivä on itse asiassa vasta marraskuussa, mutta juhlia on vietetty jo kuukausia. Helsingissäkin Peppi Pitkätossu pääsi musikaalissa kaupunginteatterin lavalle jo viime vuonna.

Ruotsissa ilmestyi loppusyksystä Pepin luojasta, kirjailija Astrid Lindgrenistä (1907–2002) Jens Andersenin uusi elämäkerta täynnä kiehtovia yksityiskohtia, ja yhtä koskettavaksi osoittautui Kristina Lindströmin tv-dokumentti, jonka Yle Fem lähetti pääsiäisenä.

Koko tarina alkoi jo 1941, kun Lindgrenin tytär Karin pyysi äitiään kertomaan tytöstä, jonka nimi on Peppi Pitkätossu.

Paperille sota-ajan tarinat pääsivät 1944, kun Lindgren liukastui, venäytti jalkansa ja kirjoitti aikansa kuluksi tarinat muistiin. Julki ne tulivat seuraavana vuonna Lindgrenin lähetettyä käsikirjoituksen Rabén & Sjögren -kustantamon lastenkirjakilpailuun.

Loppu on historiaa. Sodasta selvinnyt Eurooppa oli valmis uudenlaiselle lapsisankarille, joka pudisteli vanhat tavat jaloistaan ja kykeni vaikka mihin. "Kaikki kaipasivat vapautta ja sitä, ettei kukaan painostanut", Lindgrenin tytär Karin Nyman pohti äskettäin haastattelussa.

Pepin maailmanvalloitus alkoi jo 1946 ja on jatkunut tasaisena. Tähän mennessä kirjoja luetaan 70 kielellä ympäri maailman.

Vahvalla tyttösankarilla on ollut laaja vaikutus myös pohjoismaiseen kulttuuriin.

"On selvää, että Peppi on ollut loistava esikuva, aivan kuten kirjailijakin", sanoo kirjallisuudentutkija Ebba Witt-Brattström. "Astrid Lindgren puhui vahvasti julkisuudessa oikeudenmukaisuuden ja hyvän yhteiskunnan puolesta."

Hän näkee Pepin vaikutusta etenkin naiskulttuurissa, lastenkirjoista moderniin proosaan, kuten Monika Fagerholmin tuotantoon.

Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoissa Vilttitossu (vas.) on Peppiä lähempänä. Kaisa Rastimon elokuvassa 2002 häntä esitti Tilda Kiianlehto.
Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoissa Vilttitossu (vas.) on Peppiä lähempänä. Kaisa Rastimon elokuvassa 2002 häntä esitti Tilda Kiianlehto.

Kirjailija Sinikka Nopola luki Peppi-kirjat vasta aikuisena. Silti hänen ja Tiina Nopolan kirjoittamissa Heinähatuissa ja Vilttitossuissa on paljon samaa ideologiaa, jopa kirja kirjalta enemmän.

"Vapauttavaa on se, että Peppi mokailee, kysyy tyhmiä – ja osoittaa sillä tavoin tyhmyyden yhteiskunnassa", hän pohtii. "Hän osaa myös vaihtaa näkökulmaa tilanteen mukaan. Sillä tavoin hän ei ole tyypillinen länsimainen ihminen."

Pohjoismaisia 1990- ja 2000-luvun nuorisoelokuvia tutkinut Heta Mulari näkee vahvan tytön kuvastoa niissäkin. Taustalla ovat paitsi Astrid Lindgren myös 1990-luvun tyttöyttä korostava feminismi ja yksilöllisyyttä juhliva populaarikulttuuri.

"Peppiin viitataan monessa elokuvassa, mutta hahmoa käytetään eri tavoin. Hänestä puhutaan esikuvana, mutta myös varoittavana ihanteena lapsuuteen jämähtämisestä: voiko nainen muka pysyä ilman rajoja elävänä Peppinä läpi elämänsä?"

Sosiologian professori Elina Oinaan mukaan vahvan tytön hahmo on kuitenkin olennainen osa demokraattista hyvinvointivaltiota ja kansalaisuutta. Myös tyttöihin kohdistuva nuorisotyö on pyrkinyt pitkään tuottamaan itsetunnoltaan ja ruumiinkuvaltaan vahvoja yksilöitä, jotka kykenevät ratkaisemaan ongelmansa.

Voi siis suorastaan ajatella, että pohjoismaissa valtio ohjaa tyttöjä kohti Peppi Pitkätossun roolia.

"Siihen liittyy kuitenkin myös uusliberaali ajatus yksin pärjäämisestä, eikä se välttämättä sovi kaikille", Oinas sanoo. "Siksi vahvan tytön ihanne voi olla naisille myös taakka."

"Niin ihana kuin Pepin anarkistinen ja väkivahva hahmo on, siihen liittyy paljon yksinäisyyttä", hän pohtii.

"Peppi-kirjojen Tommilla ja Annikalla on koti, johon palata, mutta Peppi jää aina yksin. Sietää miettiä, pystyykö yksittäinen anarkisti loppujen lopuksi muuttamaan ympäristöään tai olojaan."

Reippauden ja yksin pärjäämisen ihanne voi aiheuttaa myös ahdistusta, joka tytöillä purkautuu esimerkiksi syömishäiriöinä tai viiltelynä. Tässä suhteessa Suomi on valitettavasti muita pohjoismaita edellä.

"Esimerkiksi Norjassa tytöt pysyvät tyytyväisinä ulkonäköönsä, meillä tilanne muuttuu 12-vuotiaana selvästi, ja tyttöjen itsetunto romahtaa", Elina Oinas kertoo.

"Tämä liittyy käsityksiin ruumiillisuudesta ja seksuaalisuudesta, joiden kanssa kasvavat tytöt jäävät meillä yksin. Seksuaalisen ja fiksun tytön hahmot eivät edelleenkään ole yhdistettävissä, ja tämä tuottaa tytöille syyllisyyttä."

Tyttöyden mielikuvia luo paljolti media, ja siksi se voi auttaa myös niiden purkamisessa, Oinas uskoo.

"Blogit ja muu sosiaalinen liikehdintä vaikuttaa. Teinien omaa feminismiä ja tyttöjen omaa kapinaa on onneksi jo paljon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat