Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peppiä näytellyt Inger Nilsson on elänyt vuosikymmeniä roolin varjossa

Peppi Pitkätossua lapsena rakastetussa tv-sarjassa ja elokuvissa näytellyt Inger Nilsson, 56, on taistellut päästäkseen irti roolista

Kulttuuri
 
Inger Nilsson elää yhä Peppi Pitkätossu -roolin kanssa: ”Minun täytyy vakuuttaa ihmiset aina vain uudelleen”
Inger Nilsson elää yhä Peppi Pitkätossu -roolin kanssa: ”Minun täytyy vakuuttaa ihmiset aina vain uudelleen”
Nyt 56-vuotias Inger Nilsson näytteli Peppi Pitkätossua rakastetussa SVT:n tv-sarjassa ja elokuvissa 1960- ja 1970-luvuilla. Roolista eroon pääseminen ja muiden töiden löytäminen ei ollut myöhemmin aikuisiällä helppoa. Peppi-hahmon merkitystä Nilsson pitää edelleen valtavana. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Magnus Laupa, Clément Morin, leikkaus: Clément Morin.

Pitkästi yli 40 vuotta on kulunut, ja edelleen Inger Nilsson tunnistetaan kadulla yhdestä asiasta. Ei viime vuosien rooleista teatterissa tai tv-sarjoissa. Vaan siitä, että hän näytteli lapsena Peppi Pitkätossua, koko Ruotsin jollei maailmankin lasten suosikkia.

Kuka

Inger Nilsson

Inger Nilsson Peppi Pitkätossuna. Kuva on vuodelta 1969.

 Etelä-Ruotsin Kisassa kasvanut näyttelijä, syntynyt 1959.

 Näytteli Peppi Pitkätossua Ruotsin television SVT:n tv-sarjassa ja elokuvissa.

 Sarjan ja elokuvat ohjasi Olle Hellbom ja ne julkaistiin 1969–1973.

 Tämän jälkeen Nilsson opiskeli teatterikoulussa ja kouluttautui sihteeriksi.

 Työskennellyt teatteriproduktioissa ympäri Ruotsia ja myös lääkärin sihteerinä.

 Näytellyt viime aikoina saksalais-ruotsalaisessa jännityssarjassa Kommissarien och Havet.

 Pieni rooli myöhemmin tänä vuonna ensi-iltansa saavassa elokuvassa Efterskalv. Kyseessä on Nilssonin ensimmäinen rooli pitkässä elokuvassa sitten Peppi-elokuvien.

"Rooli on vaikuttanut hyvin paljon. Välillä on tuntunut siltä, kuin olisin jäänyt kiinni siihen", nyt 56-vuotias näyttelijä sanoo.

Nilssonin tähdittämä Ruotsin television tv-sarja ja elokuvat julkaistiin 1960–1970-lukujen taitteessa. Pepin rooli on kulkenut mukana siitä saakka hyvässä ja pahassa.

Tänäänkin Nilsson saa muistella peppiyttä, sillä Astrid Lindgrenin Peppi-kirjat täyttävät tänä vuonna 70 vuotta.

"Jotakin siinä on, en oikein tiedä mitä. Jos tekee jotakin lapsena, silloin ikään kuin on roolihahmonsa. Aivan kun ei näyttelisi roolihahmoa, vaan on todella se."

"Ajatus on, että nyt Pepistä on tullut näyttelijä. Ei, että Ingeristä olisi tullut näyttelijä."

Nilssonin elämän Peppi muutti eräänä iltana 1960-luvun lopulla, kun hän katseli toimittajaisänsä kanssa televisiota. Kuuluttaja ilmoitti, että nyt kaivattaisiin Peppi Pitkätossu -sarjan kuvauksiin sopivia lapsia.

"Isäni katsoi minua ja kysyi, että kuulehan, lähetetäänkö kuva sinusta toimitukseen? Sanoin juu, lähetä vaan", Nilsson muistelee.

Isä teki niin. Seurasi lukuisia karsintoja ja koekuvauksia, ja lopulta Nilsson sai roolin.

"Muistan, että pidin suurinta osaa kaikesta vain hauskana."

Peppi-tv-sarja ja elokuvat kuvattiin Gotlannin saarella. Kulisseina oli keltainen Huvikumpu Visbyn etelälaidalla.

Nykyisin se jököttää nähtävyytenä kaupungin ulkopuolella lähellä Toftan ampumarataa, jonne Ruotsi kaavailee taas tuovansa puolustusvoimien pysyviä joukkoja.

Nilssonin muistot Huvikummun vuosilta ovat utuisia. Toki jotakin on mielessä, kuten se, kun hänen piti hypätä kuvauksissa veteen, eikä hän osannut uida. "Ajattelin että kuolen, kuolen, kuolen, kuolen! Mutta enhän minä sitten kuollut."

Kuvauskesien jälkeen Nilsson koetti kasvaa aikuiseksi valtavan julkisuuden seuratessa.

"Opin jo hyvin nuorena näkemään ja kuulemaan, puhuivatko ihmiset minulle, Ingerille, vai puhuivatko he Pepille. Se koski ihan kaikkea [––] Opin erottamaan, ketkä olivat kiinnostuneita minusta ja ketkä Pepistä", Nilsson sanoo.

Hänet tunnettiin kaikkialla Ruotsissa, mutta myös muualla. Toimittajia saattoi tulla kotiin ulkomailta saakka ilmoittamatta etukäteen. He halusivat olla Nilssonien luona koko päivän ja saattoivat hermostua, jollei se sopinut. Ajatus oli, ettei hän voi sanoa ei, sillä eihän Peppi koskaan sano ei. Peppihän on aina iloinen, Nilsson muistelee.

Toimittajaisä kehotti malttiin, sillä hän halusi ymmärtää kollegoitaan. 18-vuotiaana Nilsson kuitenkin päätti, että nyt riittää. Yksikään toimittaja ei tulisi enää koskaan hänen kotiinsa.

"Sanoin, että älkää ajatelko minun puolestani. Älkää olettako, että juoksen kaduilla näyttämässä Pepiltä", Nilsson sanoo.

Tänäänkin haastattelu tehdään toimittajan, ei haastateltavan kotona. Aikaa on rajallisesti. Nilsson on yhä varuillansa.

Magnus Laupa
Inger Nilsson opiskeli teatterikoulussa, mutta myös sihteeriksi.
Inger Nilsson opiskeli teatterikoulussa, mutta myös sihteeriksi.

Koulun päätyttyä Nilsson päätti, että hänestä tulisi "oikea näyttelijä", kuten hän tapasi tuolloin sanoa. Hän hakeutui teatterikouluun, mutta töiden saaminen oli Peppi-roolin jälkeen kivuliasta.

Omalla alallakin ihmiset näkivät hänet herkästi Pepin roolissa. Kriitikot saattoivat kirjoittaa, että Peppi – ei Inger Nilsson – näyttelee tätä tai tuota roolia, hän muistelee.

"Joku kriitikko kirjoitti kaiken kukkuraksi, että hänhän osaa oikeastaan näytellä."

Nilsson opiskeli myös sihteeriksi ja on tehnyt hetken lääkärin sihteerin töitä. Hän sanoo silti, ettei koskaan katunut lähtöään sarjoihin; onhan kaikilla ihmisillä jokin taistelu käytävänään. Nilssonille se oli taistelu julkisuuden kanssa.

"Ymmärrän koko ajan paremmin, että Pepillä on ollut valtava merkitys. Se on auttanut niin monia lapsia. He ovat lukeneet Peppiä ja ajatelleet, että jos hän pystyy, pystyn minäkin."

"Ihmiset kokevat, että kelpaan sellaisena kuin olen, saan olla minkälainen tai minkä näköinen tahansa."

Magnus Laupa
Peppi Pitkätossua lapsena näytelleellä Inger Nilssonilla on ensimmäistä kertaa Peppi-elokuvien jälkeen pieni rooli pitkässä elokuvassa, kun ruotsalaiselokuva Efterskalv saa ensi-iltansa myöhemmin tänä vuonna. "Minun pitää tehdä jonkinlainen uusi läpimurto."
Peppi Pitkätossua lapsena näytelleellä Inger Nilssonilla on ensimmäistä kertaa Peppi-elokuvien jälkeen pieni rooli pitkässä elokuvassa, kun ruotsalaiselokuva Efterskalv saa ensi-iltansa myöhemmin tänä vuonna. "Minun pitää tehdä jonkinlainen uusi läpimurto."

Peppi-kirjojen merkkivuotta juhlistetaan Ruotsissa monin tavoin. SVT on tehnyt juhlan kunniaksi uuden version Nilssonin tähdittämästä tv-sarjasta.

Alkuperäisteosta on leikattu uudelleen niin, että esimerkiksi nykyisin rasistiseksi tulkittava sana "neekerikuningas" Pepin isän kuvauksena on muutettu muotoon "kuningas."

Ruotsissa muutokset ovat aiheuttaneet kovaa keskustelua. Nilsson ajatteli aluksi, ettei sarjoihin saisi koskea.

"Mutta kun ymmärsin, että on lapsia, joita sanat saattavat todella satuttaa, ajattelin, että totta kai näin täytyy menetellä."

Vielä sarjojen kuvausaikaan oli aivan luonnollista puhua neekerikuninkaasta, Nilsson sanoo. Ajan vaikutus Lindgrenin kirjojen sävyyn ymmärrettiin silti osin jo tuolloin. Peppi Etelämerellä -teosta ei filmatisoitu lainkaan.

Entä mitä Nilssonin näyttelijänarkeen nykyisin kuuluu?

Haastattelua tehtäessä hän on vastikään palannut lapsuutensa maisemista Gotlannista, missä hän kuvasi saksalais-ruotsalaista jännityssarja Kommissarien och Havet. Työrintamalla on muutenkin tällä hetkellä valoisaa. Nilssonilla on rehtorin osa syksyllä ensi iltansa saavassa Magnus von Hornin elokuvassa Efterskalv. Rooli on pieni, mutta Nilssonille tärkeä.

Kyse on hänen ensimmäisestä roolistaan pitkässä ruotsalaisessa teatterielokuvassa sitten Peppi-elokuvien julkaisun 1970-luvulla.

Haastattelun jälkeen matka kävi Cannesin elokuvajuhlille seuraamaan elokuvan vastaanottoa. Omalla rahalla, mutta kuitenkin, hän sanoo. Leninki oli valmiina.

"Roolini on pieni, mutta olen hieman ylpeä. Kävelen ja pöyhistelen ympäriinsä siellä sitten", Nilsson nauraa.

 

Sanomatalossa (Töölönlahdenkatu 2) juhlitaan Peppiä klo 17–18.45. Mukana mm. tanssija Aira Samulin, kirjailija Paula Noronen ja näyttelijä Olga Temonen.

Korjaus: Atrikkelissa kerrottiin aiemmin, että Efterskalv on Nilssonin ensimmäinen rooli pitkässä elokuvassa sitten Peppi-elokuvien. Kyse on ensimmäisestä pitkästä teatterielokuvaroolista Ruotsissa. Nilssonilla oli pieni rooli sveitsiläisen Xavier Kollerin Gripsholm-elokuvassa, joka julkaistiin 2000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat