Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ai Weiwei on kiistelty hahmo jopa Pekingin taitelijapiireissä

Kulttuuri
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Näyttelyn Helsinkiin syksyllä saava kiinalaistaiteilija Ai Weiwei on vähintään yhtä paljon aktivisti kuin taiteilija.

Joidenkin mielestä hänen merkityksensä perustuu jopa enemmän aktivismiin kuin taiteellisiin saavutuksiin.

Ai tunnetaan esimerkiksi niin sanottujen tofukoulujen julkisuuteen tuojana vuoden 2008 Sichuanin maanjäristyksen jälkeen.

Hän organisoi kampanjan, jossa selvitettiin kouluissa kuolleiden maanjäristyksen uhrien nimiä. Kiinan hallitus yritti tuolloin pimittää huonosti rakennettujen koulutalojen romahduksissa kuolleiden lasten lukumäärää.

Oman lisänsä Ain maineeseen on tuonut Kiinan hallituksen toiminta. Ain profiilia taiteilijana on nostanut se, että häntä on kotimaassaan vainottu toisinajattelijana. Hän sai paljon julkisuutta ulkomailla etenkin vuonna 2011, kun häntä pidettiin vankilassa.

Vapaan median maissa viestimien velvollisuus on kertoa toisinajattelijoiden vainoamisesta, mutta yksipuoluemaa Kiinan mediassa hän ei luonnollisestikaan ole yhtä paljon esillä.

Siitä huolimatta Kiinassakin kaikki vähänkään asioita seuraavat tietävät, kuka hän on.

Ai on vastarannankiiskeydestään huolimatta myös auttanut hallitustaan yhdessä virallisen Kiinan lähihistorian merkittävimmistä profiilinkohotusprojekteista, vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa. Hän työskenteli taiteellisena konsulttina Pekingin kuuluisan Linnunpesä-stadionin suunnittelussa.

Aktivismin painottamisesta huolimatta Ai on kiistämättä merkittävä taiteilija, etenkin, jos pitää yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumista yhtenä taiteen tehtävistä.

Pekingin taiteilijapiireissä monet nykytaiteilijat suhtautuvat silti Ain taiteelliseen tuotantoon väheksyen.

Ainakin siinä he ovat oikeassa, että Ai ei ole suinkaan ainoa merkittävä kiinalainen nykytaiteilija, eikä välttämättä edes kärkkäin Kiinan johtoa taiteellaan arvostelevista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat