Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadalaisohjaajan kuvaus huumerikollisuudesta näyttää nihilistisen machomaailman

Rikostrilleri Sicarion pääosassa on Emily Blunt

Kulttuuri
 
Lionsgate
Denis Villeneuven adrenaliinihöyryisessä elokuvassa Sicario Alejandron roolissa on Benicio del Toro.
Denis Villeneuven adrenaliinihöyryisessä elokuvassa Sicario Alejandron roolissa on Benicio del Toro. Kuva: Lionsgate

Kanadalainen Denis Villeneuve on kuuma ohjaajanimi. Suomessa viisikymppinen elokuvantekijä tunnetaan lähinnä elokuvista Vangitut sekä Enemy. Hänen pitäisi ohjata myös jatko-osa Blade Runneriin.

Cannesissa esiteltiin tiistaina maailmanensi-illassa hänen tuorein ohjauksensa, rikostrilleri Sicario, eikä se pettänyt odotuksia. Elokuva nähdään Suomessa valkokankailla myöhemmin.

Adrenaliinivetoinen kuvaus Meksikon huumekartellista ja rikollisia jahtaavista yhdysvaltalaisista viranomaisista sopi Cannesin festivaalin ohjelmistoon hyvin. Jo laatunsa puolesta mutta myös siksi, että kilpasarjan elokuvia on tähän asti leimannut keskinkertaisuus unkarilaista Auschwitz-elokuvaa Saul Fiaa ja Todd Haynesin Carolia lukuunottamatta.

Villeneuven elokuva on päältä katsottuna taas yksi huumetarina FBI-agentteineen, mutta se yllättää sittenkin erikoisella tavalla.

Elokuva on hyvällä tavalla macho tarina maailmasta, joka muutenkin on väkivaltainen ja hyvin miehinen. Osin näin on siksi, että elokuvan pääroolissa on lintumainen Emily Blunt. Blunt on nuori poliisi, joka vedetään mukaan CIA:n hämärään operaation rajan tuolla puolen.

Ohjaaja Villeneuve kertoi Cannesissa, että elokuvaa oli ollut alkuvaiheessa vaikea rahoittaa, koska pääroolissa oli nainen.

"Tiedän että käsikirjoittajaa on pyydetty muuttamaan päähenkilöä", Villeneuve kertoi.

Machous elokuvaan syntyy Bluntin ympärille tuoduista naisista.

Keskeisissä miesrooleissa näyttelee kaksi nyky-Hollywoodin ehkä maskuliinisinta näyttelijää, Benicio del Toro ja Josh Brolin. Brolin on operaatiota vetävä CIA-johtaja ja del Toro hänen salaperäinen asiantuntijansa. Kaksikon naljailu ja suorapuheisuus leimaa elokuvaa ja tuo happea raskaaseen aiheeseen.

Elokuvassa Bluntin esittämä nuori poliisi epäilee tapaa, jolla del Toron ja Brolinin hahmot vetävät mutkia suoriksi, ohittavat viranomaistyön lailliset reuna-ehdot.

Ollaan susien valtakunnassa, kuten elokuvassa todetaan.

"Kun rakensimme henkilöhahmoja ja toimintakohtauksia, ajattelin Jean-Pierre Melvillen elokuvien tunnelmaa. Hän on sankarini", Villeneuve sanoi. Meksikon huumerikollisuutta on kuvattu elokuvissa aiemminkin, hienosti muun muassa Trafficissa ja Helissä. Villeneuven Sicario ei ehkä muuta kuvaa huumerikollisuudesta, mutta elokuvana se toimii mainiosti.

"Minusta tämä elokuva kertoo enemmän Amerikasta kuin Meksikosta. Pohjoisamerikkalaisena koen olevani osavastuussa Meksikon huumekaupasta", Villeneuve sanoi Cannesissa.

Elokuvan näkemys huumerikollisuuden torjumisesta on nihilistinen, mutta draaman Villeneuve näkee monipuolisesti, sekoituksena juonta, huumoria ja suuria tunteita.

Sicarion viesti ei ole se, että tarkoitus pyhittää keinot, Villeneuve sanoi Cannesissa.

"Elokuva pohtii tätä kysymystä, mutta ei anna vastausta. Harmaan alueen reunat ovat nykyään epäselvempiä kuin koskaan", Villeneuve muistutti.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Cannesin elokuvajuhlat puolessatoista minuutissa - tällaista kuulun festivaalin punaisella matolla on
Cannesin elokuvajuhlat puolessatoista minuutissa - tällaista kuulun festivaalin punaisella matolla on
Elokuvafestivaali Ranskan Cannesissa on maailman kuuluisi. Helsingin Sanomien toimittaja Veli-Pekka Lehtonen esittelee videolla Cannesin keskeiset paikat ja myös kuuluisan punaisen maton. Toimittaja: Veli-Pekka Lehtonen, kuvaus: Veli-Pekka Lehtonen, leikkaus: Arttu Luhtala.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat