Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Modfather vastoin tahtoaan

Kokeilullisuus pitää Paul Wellerin virkeänä

Kulttuuri
 
Britta Pedersen Getty Images
Paul Weller esiintyi Berliinin Admiralspalastissa huhtikuussa 2015.
Paul Weller esiintyi Berliinin Admiralspalastissa huhtikuussa 2015. Kuva: Britta Pedersen Getty Images

"Emmekö esiintyneet The Jamin kanssa Suomessa?" kysyy Paul Weller lontoolaisen luksushotellin kabinetissa. "Jollain festivaalilla, joka alkoi R-kirjaimella?"

Kyllä. Paul Weller ja hänen yhtyeensä The Jam esiintyivät Turun Ruisrockissa vuonna 1980. Se oli myös edellinen kerta kun Weller, 56, puhui suomalaisille tiedotusvälineille.

Silloin Welleriä ei kutsuttu Modfatheriksi. Se on lempinimi, jonka musiikkimedia antoi hänelle 1990-luvun puolivälissä ja joka näyttää olevan hänen ristinsä – ja ehkä siunauksensa.

"Amerikkalaiset rakastavat sitä. The Modfather", sanoo hänen assistenttinsa ja ääntää sanan liioitellun amerikkalaisella aksentilla ja virnistää. "Hän itse vihaa sitä, mutta ehkä salaa tuntee myös vähän ylpeyttä siitä."

Wellerin yhtyeet The Jam ja sitä 80-luvulla seurannut Style Council sekä 1990-luvun alussa alkanut sooloura ovat tehneet hänestä englantilaisen kansallisaarteen. Hän on punk-sukupolven lauluntekijäidoli, jonka uskollisuus teini-iässä omaksutulle mod-tyylille ja sen individualistiselle idealle on jopa Britanniassa ainutlaatuista.

Silti Wellerin ei ole koskaan tarvinnut hankkia elantoansa pienten piirien kulttiartistina. Hän on saanut tehdä musiikkia, joka on yhdistelmä tuttua ja sielukasta, mutta myös kokeilevaa ja ennakkoluulotonta.

Wellerin tuorein levy Saturn's Pattern on yhdistelmä ärhäkkää rockia, lauluntekijämusiikkia, psykedeliaa ja jopa kosmisesti sykkivää hypnoottista housea. Sitä on jo ehditty epäillä Wellerin progelevyksi – arvio, johon artisti itse ei yhdy.

"Se ei ole progea, mutta se on progressiivinen soundeiltaan ja äänimaisemaltaan. Minulle tärkeintä on, ettei se kuulosta miltään musiikilta, jota nykyään tehdään. Tätä ei voi lokeroida. Siinä on niin paljon erilaisia asioita", Weller pohtii.

"Kenen muun musiikkiin sitä voisi verrata? Minulle ei tule ketään mieleen", hän sanoo.

Wellerin sooloura ei ole ollut pelkkää nousujohdetta, vaikka hänellä on nyt takana neljä kehuttua levyä.

Weller on itse kertonut, että menestyksen taustalla on osittain hänen muuttunut laulunkirjoitusmetodinsa. Vaikka hän edelleen kirjoittaa osan materiaalista klassiseen tyyliin hahmottelemalla niitä pianolla tai kitaralla, hän sulkeutuu myös usein yhtyeineen Black Barn -studioonsa ja aloittaa täysin tyhjästä.

"Teen niin pääosin, koska se pitää laulunkirjoittamisen kiinnostavana, mutta myös siksi, koska se saattaa synnyttää yllättäviä harmonioita, sointuja, melodioita, mitä vaan", hän kertoo.

"Tälläkin levyllä on kappaleita, joita en vieläkään tunne niin hyvin kuin pitäisi, koska ne syntyivät niin spontaanisti. Se viehättää minua tässä levyssä. Sieltä löytyy kappaleita, joiden lähelle en ole päässyt, sellaisia kuin In the Car . . . tai Pick It Up. Ne ovat kuin kolme tai neljä kappaletta sulautuneina yhteen."

Levyn ehkä hienoin kappale on Phoenix, jossa psykedelia ja housemusiikki yhdistyvät komeaksi kosmiseksi tanssilattiagrooveksi. Housea Wellerin albumeilla ei ole kuultu sen jälkeen kun hän äänitti Style Councilin kanssa levyn Modernism: A New Decade vuonna 1989.

Se jäi aikoinaan julkaisematta ja johti siihen, että Polydor purki levytyssopimuksen. Levy julkaistiin lopulta 1998. Sitä ei ole pidetty järin onnistuneena.

"Niin kuin monet vaikutteet, housekaan ei ole jättänyt minua. Minä vain unohdan sen joksikin aikaa ja sitten se tulee taas mieleen", hän sanoo.

Olisiko kohta aika arvioida Modernism: A New Decade uudestaan?

"Oletko kuullut sitä lähiaikoina? Itse en ole kuullut sitä pitkään aikaan. Enpä tiedä. Rakastan kyllä deep housea ja sielukasta housea", hän sanoo ja välttää visusti ottamasta kantaa uransa suurimpaan floppiin.

Wellerin hyvään nykyvireeseen on varmaan monia syitä. Hän näyttää hyvältä ja on ystävällinen ja avoin. Se luultavasti johtuu ainakin osittain siitä, että Weller luopui alkoholista viitisen vuotta sitten.

Wellerin taiteellinen renessanssi alkoi kuitenkin jo pari vuotta ennen sitä.

"Ei niillä ole mitään tekemistä keskenään. Onko kyse renessanssista? Itse sanoisin, että musiikissani on taas uutta elinvoimaisuutta. Se johtuu siitä, että olen entistä halukkaampi kokeilemaan musiikissani."

"Aikaisemmin minulla oli selkeä näkemys siitä, millaisia levyjeni pitäisi olla. Nyt minulla ei ole sitä. Nyt vain katson minne ideani vievät."

"Se on äärimmäisen jännittävää. Aloitamme studiossa aamulla ja joskus puolilta öin käsissämme on kappale. On kiehtovaa olla osa sitä prosessia."

 

Paul Wellerin Saturn's Pattern (Parlophone) julkaistiin 15. 5.

Otto Talvio
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat