Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ai Weiwein näyttely Helsingin taidemuseoon

Retrospektiivissä on myös Helsingissä otettuja valokuvia

Kulttuuri
 
Ai Weiwei: Study of Perspective – Viking Line, Helsinki, 2001.
Ai Weiwei: Study of Perspective – Viking Line, Helsinki, 2001.

Helsingin taidemuseo on saamassa päätökseen vuoden 2014 syksyllä alkaneen remonttinsa Tennispalatsissa. Remontti on kaksinkertaistanut taidemuseon näyttelytilat runsaaseen 3 000 neliömetriin. Museo avautuu 25. syyskuuta uudella HAM-nimellä.

Avajaisnäyttelyssä nähdään kiinalaistaiteilija ja ihmisoikeusaktivisti Ai Weiwein (s. 1957) teoksia. Kiinan tunnetuimman taiteilijan teoksia nähdään säännöllisesti maailman huippumuseoissa, mutta Kiinan viranomaiset estävät taiteilijaa itseään matkustamasta. Taiteilija toteuttaa kansainvälisiä projektejaan Skype-yhteyden ja avustajajoukon avulla. Aikaisemmin taiteilijalta on nähty Suomessa vain yksittäisiä teoksia.

Kyseessä ei ole poliittinen kannanotto, sanoo intendentti Erja Pusa.

"Emme tietenkään voi toimia poliittisesti Helsingin kaupungin virastona", Pusa sanoo. "Esittelemme kansainvälisesti merkittävän taiteilijan, jota ei ole Suomessa aikaisemmin nähty."

Tennispalatsiin taiteilijalta saadaan installaatioita, veistoksia ja valokuvia. Ennakkoon on tiedossa, että Helsinkiin saapuu vanhojen teoksien lisäksi kaksi uutta teosta, Garbage Containers sekä kiinalaistemppeliä kuvaava White House. Vanhoista teoksista Helsingissä nähdään muun muassa Handcuffs, Grapes ja Tree.

Näyttelyn teoksia yhdistää puu, kertoo Pusa. Helsinkiä ja Suomea tunteva taiteilija ehdotti teemaa itse. Silti näyttely on myös retrospektiivi, joka esittelee taiteilijan tuotantoa hänen 80-luvun New Yorkin -vuosiltaan nykypäivään saakka.

Mukana on myös taiteilijan Helsingissä ottamia valokuvia.

Samaan aikaan Ai Weiwei -näyttelyn kanssa avautuva Taidesalonki 100 vuotta -näyttely juhlistaa Suomen vanhimman edelleen toimivan gallerian, Leonard Bäcksbackan perustaman Taidesalongin merkkivuotta. Esille nostetaan maalaustaidetta Ellen Thesleffistä ja Tyko Sallisesta   Viggo Wallensköldiin.

Avajaisnäyttelyn jälkeen tila on omistettu Bäcksbackan kokoelman vaihtuville näyttelyille. Syksyllä 2016 museo saa myös niin sanotun Tove-gallerian. Sinne tulevat pysyvästi esille Tove Janssonin freskot, jotka olivat ennen Ateneumin Tove Jansson -näyttelyä esillä Helsingin kaupungin ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen aulassa.

Ai Weiwei
Ai Weiwei
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat