Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssitaiteilija Hanna Brotherus teki itselleen ensimmäisen sooloesityksen 47-vuotiaana

Kulttuuri
 
Lapsuuden haave toteen
Lapsuuden haave toteen
Menestyksekäs 47-vuotias koreografi Hanna Brotherus toteuttaa parhaillaan lapsuuden haavettaan. Yli 20 vuotta yhteisöllisiä tanssiteoksia niin vanhuksille, narkomaaneille kuin turvapaikanhakijoille tehnyt koreografi on luomassa nyt ensimmäistä tanssisooloa itselleen. Katso, miten liike ja teksti rakentuvat harjoituksissa Hanna B. -sooloon, joka saa ensi-iltansa Kansallisteatterissa ensi viikolla. Toimittaja Hannele Jyrkkä, kuvaus Esa Syväkuru, leikkaus Janne Järvinen

Nainen sulloutuu punaiseen jääkaappiin ja alkaa kertoa.

"Täällä rukoilin. Lapsi tuli ja toinen ja kolmas ja neljäs lapsi tuli. Ja tuli itku ilosta ja raivosta. Ne, jotka musta syntyi, niillä on mun juuret ja täydellinen verenkierto."

Valmistumassa on sana sanalta, liike liikkeeltä kahden vuoden aikana kasvanut sooloteos Hanna B.

Kuka?

Hanna Brotherus

 Syntynyt Helsingissä 1968.

 Valmistui koreografiksi Teatterikorkeakoulusta 1994.

 Tehnyt tanssin kentällä töitä yli 20 vuotta.

 Tunnettuja teoksia mm. Silmissäni mennyt (2008), En lähde täältä salaa (2009) ja Paperiankkuri (2011).

 Tanssin maineteko -palkinto 2014.

Yli 20 vuotta vahvaa, moniin suuntiin kurottavaa matkaa koreografina tehnyt Hanna Brotherus sanoo, ettei olisi missään tapauksessa lähtenyt 47-vuotiaana sementtilattialle tempomaan ja avaamaan omaa henkilökohtaista matkaansa taiteilijana, naisena ja äitinä, ellei olisi ollut pakko.

"Matkan varrella olen monta kertaa joutunut kysymään itseltäni, mitä oikein teen."

Eipä silti, on Brotherus aiemminkin käynyt rohkeasti ja kantaa ottaen vaikeiden aiheiden kimppuun. Hän on tehnyt pitkään yhteisöllisiä tanssiteoksia vastaanottokeskusten turvapaikanhakijoiden, liikuntavammaisten, narkomaanien, vanhusten ja monen ikäisten lasten kanssa sekä liittänyt teoksiinsa nykytanssin ammattilaisten ja kenen tahansa kadunkulkijan liikettä.

"Turvapaikanhakijoiden kanssa työskentely vuonna 2011 veti hiljaiseksi. Ihminen voi menettää kaiken, ja silti on olemassa jokin valo. Kun ryhdyimme tanssimaan, meillä oli olemassa ainakin se hetki, jonka saimme tanssia yhdessä."

Heidi Piiroinen HS
Viisivuotiaana tanssiharrastuksen aloittanut Hanna Brotherus on tehnyt vuosikymmenten jälkeen itselleen esikoissoolon, jollaisesta hän on haaveillut lapsesta saakka. Yhden soolon teksteistä hän esittää jääkaapin sisältä.
Viisivuotiaana tanssiharrastuksen aloittanut Hanna Brotherus on tehnyt vuosikymmenten jälkeen itselleen esikoissoolon, jollaisesta hän on haaveillut lapsesta saakka. Yhden soolon teksteistä hän esittää jääkaapin sisältä.

Brotherus sanoo näkevänsä kuvanveistäjän lailla, kuinka jokaisessa ihmisessä on liikettä ja tanssia. Jo koulunpenkillä hänen mieltään askarrutti eniten se, miksi englanninopettajalla oli kyhmyräinen rintakehä ja matematiikanopettajan oleminen suuntautui aina alaspäin.

Nyt hän myöntää joutuvansa tavallaan maistamaan omaa lääkettään.

"Olen aina houkutellut esiintyjiä olemaan vain ja päästämään liikkeen vapaaksi."

Tällä kertaa se oli tehtävä itsekin perinpohjaisella tavalla. Pakottava tarve sukeltaa oman taiteilijuuden ja naiseuden ytimeen lähti liikkeelle siitä, mistä laulu soolossa kertoo.

"On kuin iho olisi kääntynyt ympäri."

Nykyvaihetta edelsi monta karikkoa: pikkusiskon kuolema, oma avioero, nelilapsisen perheen muutto erilleen ja pitkä terapia.

"Minulla oli niin valtava aggressio, että oli pakko alkaa kirjoittaa. Ajattelen, että kehossa on läsnä kaikki meidän historiamme. Halusin tutkia, mistä olen tullut ja mihin olen menossa. Taide on sen tutkimisen äidinkieli."

Tekstiä on syntynyt lukuisiin aiempiinkin töihin. Tuoreen soolon materiaali alkoi vyöryä näppäimistölle pienessä yksiössä, johon Brotherus muutti avioeron jälkeen.

Hanna Brotherus ajattelee, että taiteilijan velvollisuus onkin löytää jonkinlainen hahmo epävarmuudelle suurten muutosten ja maanjäristysten keskellä.

"Tämän epävarmuuden artikuloimisessa näyttämölle on ollut jotakin väkivaltaista. Ei minulla ole mitään varmaa, voin olla todella ihan väärässäkin. Ahdistus itsessä on kuitenkin pakottanut siihen, että mä nyt vaan teen tämän, järjestelen tämän eletyn maiseman. Menen kohti sitä, mikä on rehellistä itselleni."

Katse on nyt kääntynyt eteenpäin. On halu lähteä tutkimaan, mitä taiteen avulla vielä voi maailmassa tehdä.

"Fyysisyydessä ja tanssissa on valtavat mahdollisuudet, myös suhteessa yhteiskuntaan."

Suunnitelmissa on yhteistyötä Tyttöjen talon kanssa, luennointia, lisää kirjoittamista ja muita avauksia, joilla laajentaa työnkuvaa tanssin ammattilaisena.

Heidi Piiroinen HS
Hanna B. -soolon tekoprosessin aikana Hanna Brotherus sanoo irrottaneensa otteensa kaikista mahdollisista turvakaiteista.
Hanna B. -soolon tekoprosessin aikana Hanna Brotherus sanoo irrottaneensa otteensa kaikista mahdollisista turvakaiteista.

Harjoitusten keskellä tanssitaiteilija hymyilee leveästi muille työryhmäläisille ja katsojille, ehkä juuri sitä samaa avointa hymyä, jota häneltä on riittänyt sadoille osallistujille vuosien mittaan harjoituksissa. Hän toteaa, että kun itsellä on ollut kaikkein vähiten syytä nauraa, onkin alkanut naurattaa.

"Elämäntilanteet voivat olla niin absurdeja, ettei tässä ilman huumoria ole järkeä. Jotenkin kaiken tämän ansiosta elämään on palannut ilo."

Teoksen musiikin on säveltänyt koreografin 17-vuotias poika Johannes Brotherus. Niin musiikin kuin elokuvien parissa jo työskentelevä nuorukainen katsoo harjoituksissa luontevasti myllerryksistä kohti jotakin uutta etenevää naishahmoa. Äidin ja pojan kommentointi tuntuu toimivan välillä pelkkien ilmeiden varassa.

Perheen muutkin lapset ovat mukana musiikki-, tanssi-, elokuva- ja teatterituotannoissa 12-vuotiasta tytärtä myöten.

Vaikean elämänvaiheen aikana Brotherus on oppinut, että kysymykset eivät vähene, kun niitä alkaa kysyä.

"Maaperä on edelleen epätasainen, liukas ja kalteva. Elämästä tekee kuitenkin mielenkiintoisen se, että elää tässä ja nyt eikä niitä kuvitteellisia polkuja, joita minun on oletettu etenevän tai olen itse olettanut."

Tämä oivallus sekä teoksessakin keskeinen arkisen leivän leipominen ja jakaminen on nyt elämässä parasta – ja vaativaa.

On Hanna B:llä viesti muillekin naisille. Terapian aikana esiin pulpahti kerta toisen jälkeen häpeän tunne.

Soolossa tuodaankin valokeilaan myös se, miten keski-ikäinen nainen voisi synnyttää itsensä uudestaan.

"Miksi minun ja monien ystävieni elämää määrittää häpeä omasta kehosta? Mikä meitä estää tulemasta itseksemme? Voisinko antaa arvon ja armon itselleni ja muille? Ei tämä elämä tule valmiiksi – se on epäjärjestyneitä fragmentteja. Nyt haluankin kysyä, voinko olla niiden keskellä ja niiden kanssa. Keskeneräisyys on ihan ok. Muutahan ei ole."

Hanna B. Kansallisteatterin Willensaunassa 21.–23.5. klo 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat