Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Tuisku on Idols-aikakauden tähti – ja nyt se aika on ohi

Kulttuuri
 
Pentti Nissinen
Ensimmäisen Idols-kauden finalistit Christian Forss, Jani Wickholm, Hanna Pakarinen ja Antti Tuisku Helsingin Messukeskuksessa joulukuussa 2003.
Ensimmäisen Idols-kauden finalistit Christian Forss, Jani Wickholm, Hanna Pakarinen ja Antti Tuisku Helsingin Messukeskuksessa joulukuussa 2003. Kuva: Pentti Nissinen

Antti Tuisku on Jenni Vartiaisen ohella Suomen menestynein television kykykilpailuista ponnahtanut laulaja. Molempien levyä on myyty reippaasti yli 200 000 kappaletta, kiertueet myyvät hyvin.

Tuisku sijoittui Idolsin avauskaudella 2003–2004 kolmanneksi. Vartiainen taas osallistui Popstars-ohjelmaan – jossa käväisivät muuten myös Mira Luoti ja Paula Vesala.

Muista Idolsissa kisanneista pysyvän jalansijan musiikkibisneksessä ovat luoneet muun muassa Hanna Pakarinen sekä Annat Puu ja Abreu.

Idols oli aikanaan, kymmenisen vuotta sitten, valtava tosi-tv-hitti, mutta hiljalleen sen merkitys alkoi rapista. Samoin kävi muissakin maissa.

Viime viikolla tv-yhtiö Fox ilmoitti viimein lopettavansa formaatin suurimman ja kauneimman version, American Idolin. Sarja päättyy ensi keväänä 15 kauden jälkeen.

Tämä merkitsee yhden aikakauden loppua. Brittiläiseen Pop Idol -formaattiin perustuvien versioiden kautta on singahtanut tähtitaivaalle koko joukko uusia tähtiä. Merkitys oli musiikkiteollisuudelle valtava. Myöhemipien sarjaseuraajien oli vaikea päästä enää samaan.

American Idolista laulu-uran ovat saaneet esimerkiksi miljoonia levyjä myyneet kantrilaulaja Carrie Underwood sekä poplaulajat Kelly Clarkson ja Adam Lambert. Jennifer Hudson on menestynyt myös näyttelijänä: vuonna 2006 hän nappasi sivuosa-Oscarin elokuvasta Dreamgirls.

Idolsien tilalle tuli sittemmin koko joukko uusia kykyformaatteja kuten X Factor ja Talent. Nykyään uusien tähtien tekemisestä vastaa hollantilaisten luoma The Voice -formaatti, mutta ainakaan Suomessa se ei ole enää onnistunut luomaan yhtä isoa innostusta kuin Idols aikanaan.

Tosi-tv-kisat ovat menettäneet uutuudenviehätystään, ja toisaalta aika on nyt eri. Levymyynti on romahtanut. Uusia tähtiä pompsahtelee yleisön tietoon varsinkin netin kautta.

Voice of Finlandin neljän kauden aikana suurimman menestyksen on saavuttanut Jesse Kaikuranta, mutta Tuiskun ja Vartiaisen saamaan suosioon ei kukaan ole enää päässyt. Ei lähellekään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat