Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muoviset viisuvoitot unohtuvat, PKN ei unohdu ikinä

Kehitysvammaisten punk-yhtyeen lähettäminen Euroviisuihin oli siisteintä koskaan

Kulttuuri
 
Sami Kero HS
Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle ja Toni Välitalo saapuivat tiistaina euroviisujen semifinaaliin Wienissä.
Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle ja Toni Välitalo saapuivat tiistaina euroviisujen semifinaaliin Wienissä. Kuva: Sami Kero HS

Tänne Wieniin on kantautunut tieto, että Suomessa surraan. Pertti Kurikan nimipäivät ei päässyt tiistaina Euroviisujen finaaliin, ja sekös harmittaa. Häviäminen on kamala asia suomalaiselle. Ei todellakaan mikään yhdentekevä juttu.

Höpsistä nyt. Nyyhkytykselle stop! Suomi ei hävinnyt, uskokaa pois.

Fakta

Tiistaina jatkoon pääsi kymmenen

 Eurovision laulukilpailun ensimmäisestä semifinaalista tiistaina pääsi jatkoon kymmenen maata 16:sta.

 Jatkoon pääsivät Albania, Armenia, Venäjä, Romania, Unkari, Kreikka, Viro, Georgia, Serbia ja Belgia.

 Pertti Kurikan nimipäivät -yhtye ei päässyt finaaliin.

 Semifinalistien pistemäärät julkaistaan vasta finaalin jälkeen.

Voittoa ei tullut paperilla eikä koko muun maailman silmissä. Mutta me olemme voittajia meidän itsemme kesken. Voimme jokainen taputtaa itseämme olkapäälle ja ottaa naapurinkin halaukseen. Ja PKN se vasta voittaja onkin.

Suomalaispunkkarien mukana olo viisuissa oli sellainen piristysruiske, kehitysvammaisten ja erilaisuuden esiinmarssi, ettei hienompaa viisuedustajaa voisi kuvitella. Ihan sama, vaikka Itä-Eurooppa ei punkkareille lämmennytkään.

Suomessa vallitsee tällä hetkellä kummallisen kova ja karu ilmapiiri. Maalla menee huonosti. On paineita karsia, kilpailla, kuristaa. Seuraa kyräilyä, kilpailumentaliteettia, heikompien sorsimista.

Mitä me teemme tämmöisessä tilanteessa, me huonon itsetunnon airueet? Me otamme ja lähetämme Euroviisuihin kehitysvammaisten vimmaisen ja karismaattisen punk-yhtyeen. Ei voitonkiilto silmissä, vaan bändin vuoksi. Punkin vuoksi. Asenteen vuoksi. Omalaatuisuuden vuoksi. Ihmisyyden vuoksi. Siisteintä koskaan. Piste.

Me olisimme voineet lähettää kisoihin maailmanrauhaa julistavan, melodisen ja korvaan tarttuvan mahtiballadin, jonka olisi esittänyt huippukaunis ja huippuhyvä laulajatar, huippusuurine tissivakoineen. Näin poikkeuksellisen moni maa tänä vuonna tekikin. Tiistain semifinaalissa se olisi varmasti pärjännyt.

Mitä Suomi olisi sillä saavuttanut? Paikan finaalissa, kuka ties voitonkin? Olisiko se tuntunut hyvältä? Totta maar, olisihan se. Hetken. Sitten se tunne olisi unohtunut.

Mutta se tunne, kun Kari Aalto, Toni Välitalo, Sami Helle ja Pertti Kurikka räimivät ja karjuivat menemään räkäpunkkia tiistaina farkkuliiveissään, niiteissään ja kauhtuneissa t-paidoissaan miljoonien katseiden alla, Hollannin ja Kreikan balladien välissä.

Sitä esitystä ja sitä ylpeyden tunnetta ei voi unohtaa ikinä. Eikä sitä unohda historiakaan.

(Millaisia ne Hollannin ja Kreikan esitykset muuten olivat? Muistaako joku?)

PKN synkkänä huonosti nukutun yön jälkeen: Turpiin tuli, paha mieli, Karillakin ripuli
PKN synkkänä huonosti nukutun yön jälkeen: Turpiin tuli, paha mieli, Karillakin ripuli
Punkyhtye Pertti Kurikan nimipäivät ottivat putoamisensa Euroviisujen finaalista kovin raskaasti. Yhtye kertoi suomalaiselle ja itävaltalaiselle medialle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kulttuurikeskus WUKissa tuntojaan, kun putoamista oli ehditty pureskella vuorokausi. Varsinkin Sami Helle syytti itseään, Toni Välitalo taas laulaja Kari Aaltoa – joka oli tällä välin ehtinyt sairastua ripuliin. Piristystä päivään toi kuitenkin Wienin Suomi-koulun pienten oppilaiden Aina mun pitää esitys.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat